Συμφωνία ανακωχής και απόσυρσης στρατευμάτων από το λιμάνι Χοντέιντα μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Χούθι ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, έπειτα από δύο ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική, διότι θα επιτρέψει την απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας για τον λαό της Υεμένης που είναι στα πρόθυρα λιμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Χοντέιντα, θέατρο σκληρών μαχών, συμφωνήθηκαν κατάπαυση πυρός, να υλοποιηθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο στη Σουηδία και η σταδιακή απόσυρση δυνάμεων των δύο πλευρών.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται από το 2014, με τους αντάρτες Χούθι να έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά, ενώ ένας συνασπισμός συμμαχικών δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία πολέμα στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.
Εξαιτίας του πολέμου δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ η χώρα έχει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Πολλές εκατοντάδες πολίτες χρήσουν άμεσης βοήθειας σε τρόφιμα, καθώς βρίσκονται στο όριο της πείνας. Επίσης, η Υεμένη αντιμετωπίζει εξάρσεις επιδημίας χολέρας εξαιτίας των κακών υγειονομικών συνθηκών και της έλλειψης φαρμάκων και υλικών.
