Με ψήφους 120 υπέρ και 8 κατά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα της τουρκικής και αλγερινής αντιπροσωπείας που καταδικάζει τη βία που ασκεί το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, κυρίως μετά τους πρόσφατους θανάτους στη Λωρίδα της Γάζας. Από την ψηφοφορία απείσχαν 45 χώρες.
Οι χώρες που ψήφισαν κατά ήταν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Αυστραλία, το Ναούρου, το Τόγκο, τα Νησιά του Σολομόντα και η Μικρονησία.
Το ψήφισμα, που κατατέθηκε για λογαριασμό του Αραβικού Συνδέσμου από την Τουρκία και την Αλγερία, καταδικάζει «τη χρήση κάθε μορφής υπερβολικής, δυσανάλογης και αδιάκριτης χρήσης βίας από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον των Παλαιστίνιων πολιτών στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
Απαιτεί από το Ισραήλ να απόσχει στο μέλλον από ανάλογες ενέργειες και συνιστά στη διεθνή κοινότητα τη λήψη «μέτρων τα οποία θα εγγυώνται την ασφάλεια και την προστασία του παλαιστινιακού πληθυσμού», θυμίζοντας τους θανάτους περισσότερων από 127 πολιτών στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων των περασμένων εβδομάδων.
Αν και το ψήφισμα έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δεν δεσμεύει κανένα κράτος ως προς τη λήψη μέτρων, έχει τη σημασία του.
Οι ΗΠΑ, που είχαν μπλοκάρει ανάλογο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και η απόφαση για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ήταν η αφορμή για τη νέ έκρηξη βίας, υποστήριξαν ότι το Ισραήλ «προκλητικά έχει απομονωθεί» εντός του ΟΗΕ.
Ζήτησε δε να προστεθεί στο ψήφισμα και η καταδίκη της Χαμάς, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό καθώς δεν πέτυχε επαρκή στήριξη από άλλες χώρες της Γενικής Συνέλευσης.
«Καλωσορίζει» ο Αμπάς
Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «καλωσόρισε» ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που μίλησε για «νίκη της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου».
Το ψήφισμα «Δείχνει πως τα έθνη του κόσμου στέκονται στο πλευρό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Αλ-Μαλίκι.
