«Το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα υλοποιήσει τις απειλές του να βομβαρδίσει τη Συρία ή εάν θα δώσει χώρο στη realpolitik ήταν το κύριο θέμα συζήτησης» χθες στους δρόμους της Δαμασκού, περιγράφει σε ανταπόκρισή του στον Guardian o Μάρτιν Τσούλοφ.
Αυτά «πριν από το ηλιοβασίλεμα», προσθέτει, «οπότε -σύμφωνα με τους κατοίκους της συριακής πρωτεύουσας- μπορεί να άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για ένα πυραυλικό μπαράζ των ΗΠΑ»…
Τα μηνύματα έφταναν στο μεσοδιάστημα μπερδεμένα από τη Δύση, εν μέσω αιτήματος της Ρωσίας για έκτακτη σύγκληση σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπροστά στην «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια από μία πιθανή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας».
Πάντως, από το «ποτέ δεν είπα ότι θα γίνει μια επίθεση στη Συρία. Μπορεί σύντομα ή όχι τόσο σύντομα», που έγραφε αινιγματικά χθες το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος στο twitter -μαζεύοντας ουσιαστικά τα απόνερα από το πρωτοφανές προχθεσινό «τιτίβισμα» για «ωραίους, καινούργιους και “έξυπνους”» πυραύλους που έρχονται στη Συρία- το βράδυ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προανήγγειλε «πολύ σύντομα» αποφάσεις.
Ταυτόχρονα, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έπαιρνε σε έκτακτη σύγκληση του υπουργικού της συμβουλίου το «πράσινο φως» για ενεργό συμμετοχή του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, κωφεύοντας επιδεικτικά στο αίτημα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, για κοινοβουλευτική γνωμοδότηση – ένεκα και της «μαύρης» προϊστορίας με το χαλκευμένο «ντοσιέ» για το Ιράκ, το 2003.
Χωρίς να μπει καν στον κόπο εν τω μεταξύ να παρουσιάσει αποδείξεις, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εμφανίστηκε από το πρωί -πρώτος από τους δυτικούς ηγέτες- κατηγορηματικός ως προς την ενοχή της Δαμασκού για την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας, στις 7 Απριλίου.
«Εχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο, και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ», δήλωσε στο δίκτυο TF1, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. «Θα λάβουμε αποφάσεις εν ευθέτω χρόνω», προσέθεσε, «όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό» και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.
Ανάλυση ούρων που μάζεψαν πράκτορες!
Αργότερα το αμερικανικό δίκτυο MSNBC μετέδιδε ότι και η Ουάσινγκτον είναι σχεδόν βέβαιη πως στην Ντούμα χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα -αέριο χλωρίου και μη κατονομαζόμενος νευροτοξικός παράγοντας- βάσει αναλύσεων σε δείγματα ούρων και αίματος από θύματα, που «συνέλεξαν από νοσοκομεία Αμερικανοί ή ξένοι πράκτορες στην περιοχή»!
Αυτά, ενώ κατέφτανε χθες στον Λίβανο το πρώτο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), με τελικό προορισμό την Ντούμα, χωρίς αρμοδιότητα ταυτοποίησης των ενόχων και αποστολή τη συλλογή δειγμάτων για την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά, αρχής γενομένης από το Σάββατο…
Παράλληλα, η Σουηδία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος, προτείνοντας:
(α) πλήρη στήριξη του έργου του ΟΑΧΟ στη Συρία,
(β) άμεση αποστολή υψηλόβαθμου κλιμακίου ειδικών στον τομέα του αφοπλισμού για να εκκαθαρίσουν «μια και καλή» τα χημικά όπλα από τα συριακά εδάφη, και
(γ) σύσταση «νέου, αμερόληπτου, ανεξάρτητου και επαγγελματικού μηχανισμού έρευνας, ικανού να ταυτοποιήσει όλους τους υπευθύνους για τη χρήση χημικών ουσιών ως όπλων στη Συρία».
Ωστόσο «οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δεν στηρίζουν το σουηδικό σχέδιο», αναφέρει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, «επειδή η διατύπωσή του δεν είναι αρκούντως κατηγορηματική».
«Κανείς δεν εξουσιοδότησε τους ηγέτες της Δύσης να παίξουν τον ρόλο των παγκόσμιων αστυνομικών, ντετέκτιβ, εισαγγελέων, δικαστών και εκτελεστών», διεμήνυσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν βήματα που μπορεί να υποδαυλίσουν τις εντάσεις στη Συρία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι παραμένει «ενεργή» η ειδική τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στον ρωσικό και τον αμερικανικό στρατό για την αποφυγή «θερμών» επεισοδίων στη Συρία.
Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Interfax, ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν ήδη αποπλεύσει από τη ναυτική βάση της Ταρτούς, στη Συρία, για λόγους ασφαλείας.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποίησε χθες ανοιχτά ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» έναν πόλεμο με τις «πολύ πολεμοχαρείς» ΗΠΑ.
Η Τεχεράνη προειδοποιεί το Τελ Αβίβ
Εχοντας στο πλευρό του τον σύμβουλο του αγιατολάχ Χαμενεΐ, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ διεμήνυσε από τη Δαμασκό πως «οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση θα ενισχύσει την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, απειλώντας τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη».
Προς επίρρωση, ο Βελαγιατί εξέφρασε την ελπίδα ο συριακός στρατός να εκδιώξει σύντομα τους εξτρεμιστές ισλαμιστές από τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και στη συνέχεια «τις κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις» από τη βορειοανατολική Συρία.
Ενώ ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε το Ισραήλ να αποφύγει «τη λήψη ανόητων μέτρων. Εάν δώσουν αφορμές στο Ιράν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλί Σιραζί, «το Τελ Αβίβ και η Χάιφα θα αφανιστούν από τον χάρτη»!
