• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 21.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.1°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.2°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  52%

«Είμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμη επιβιώνει η απαρχαιωμένη αντίληψη πως μόνο οι άντρες αποτελούν προσωπικότητες κύρους και άτομα που μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη», τονίζει μία από τις εμπνεύστριες του μανιφέστου.

Mauro Scrobogna/LaPresse
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού είναι οι γυναίκες στις αποφάσεις για τον Covid-19;

 • A-
 • A+
Αν και αποτελούν την πλειονότητα στην πρώτη γραμμή (56% των γιατρών και 77% του νοσηλευτικού προσωπικού) οι Ιταλίδες επιστημόνισσες έμειναν έξω από την κορυφαία επιτροπή-κέντρο αποφάσεων στον αγώνα κατά της πανδημίας ● Το μανιφέστο-διαμαρτυρία «Απαιτούμε ισορροπία φύλου», με περισσότερες από 80 υπογραφές γυναικών ειδικών της Βιοϊατρικής, έφτασε ώς το Κοινοβούλιο, αλλά η υπόσχεση Κόντε για αποκατάσταση της αδικίας παραμένει κενό γράμμα.

Οταν η ιταλική κυβέρνηση δημοσιοποίησε τα ονόματα των 19 μελών της Τεχνικο-Επιστημονικής Επιτροπής για την πανδημία, η κοινότητα των Ιταλίδων επιστημονισσών έμεινε άφωνη: ήταν όλοι τους χωρίς καμιά εξαίρεση άντρες, με προσόντα όχι καλύτερα αλλά εφάμιλλα πάμπολλων από αυτές. Η αντίδραση ήταν άμεση και στα τέλη Απριλίου, έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις, δημοσίευσαν ένα μανιφέστο με τίτλο «Απαιτούμε ισορροπία φύλου», που υπογράφηκε από περισσότερες από 80 γυναίκες ειδήμονες στον τομέα της Βιοϊατρικής.

«Οι γυναίκες είμαστε η πλειονότητα όσων αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή κατά του Covid-19» γράφουν σημειώνοντας πως αποτελούν το 56% των γιατρών και το 77% του νοσηλευτικού προσωπικού. «Αλλά στις επιτροπές όπου προτείνονται μέτρα και παίρνονται αποφάσεις είναι είτε μηδενική είτε ελάχιστη η συμμετοχή των γυναικών».

«Είμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμη επιβιώνει η απαρχαιωμένη αντίληψη πως μόνο οι άντρες αποτελούν προσωπικότητες κύρους και άτομα που μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη», έλεγε στο France24 η καθηγήτρια Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, Πάολα Ρομανιάνι, από τις εμπνεύστριες του μανιφέστου. «Ο αποκλεισμός διαπρεπών γυναικών επιστημόνων από αυτά τα κέντρα και επιτροπές σημαίνει πως μόνο οι ανάγκες του μισού πληθυσμού λαμβάνονται υπόψη».

Σαν ποιες ιδιαίτερες ανάγκες ή συνθήκες δεν λαμβάνονται υπόψη; Για παράδειγμα, ότι οι εργαζόμενες θα πληγούν πολύ περισσότερο από την πανδημία, ανάμεσα στα άλλα γιατί καθώς κερδίζουν κάπου 25% λιγότερο από τους άντρες θα είναι εκείνες που θα πιεστούν περισσότερο να αφήσουν τη δουλειά τους και να μείνουν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά. Ολα αυτά θα έπρεπε να ανακλώνται στις αποφάσεις, λένε οι επιστημόνισσες, και θα όφειλαν να οδηγούν σε εξειδικευμένα μέτρα. «Αλλά είναι ενδεικτικό, π.χ., ότι δεν ανακοινώθηκαν εναλλακτικές που να βοηθήσουν τις οικογένειες να συμφιλιώσουν εργασία και οικογένεια».

Η διαμαρτυρία των επιστημονισσών έφτασε στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία 16 γερουσιαστριών, οι οποίες σε γράμμα προς στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε τόνισαν: «Είναι προφανές πως σε αυτήν τη φάση επαναφοράς της χώρας στην ομαλότητα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψουν το βλέμμα, η σκέψη και οι γνώσεις των γυναικών». Ο Κόντε δεσμεύτηκε πως θα αυξηθεί η παρουσία των γυναικών σε κάθε σχετική ομάδα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο.

Χαμηλότερα προνόμια

Η κατάσταση των εργαζόμενων γυναικών στην Ιταλία ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη και πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Εχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (58%) της Ευρώπης, συνεχίζουν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 2.700 ευρώ λιγότερα από τους άντρες που κατέχουν τις ίδιες θέσεις εργασίας και η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 30% από εκείνην των αντρών.

H δε καραντίνα που κηρύχθηκε τον Μάρτιο από την κυβέρνηση επιδείνωσε την κατάσταση, σύμφωνα με έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ιερής Καρδιάς του Μιλάνου, που τη δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera.

Σύμφωνα με αυτήν, μόνο οι μισοί Ιταλοί συνέβαλαν «κάπως» στις δουλειές του σπιτιού στη διάρκεια της καραντίνας, το 71% πιστεύει πως για τις γυναίκες «μπορεί να είναι σημαντική η δουλειά, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουν είναι ένα σπίτι και παιδιά» και μόνο ένα 18% των ερωτηθέντων και των δυο φύλων είναι πεισμένο πως οι άντρες είναι εξίσου ικανοί με τις γυναίκες στη φροντίδα των παιδιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κατεπείγουσα έκκληση για ενίσχυση των γυναικών που πλήττονται από την πανδημία
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό έκανε έκκληση για συγκέντρωση 818 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μπορέσει να συνδράμει 54 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε 68 χώρες το 2021.
Κατεπείγουσα έκκληση για ενίσχυση των γυναικών που πλήττονται από την πανδημία
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ελλειμμα γυναικών στην αγορά εργασίας επί πανδημίας
H εργασιακή ζωή μετά τον κορονοϊό μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, με αισθητή την απουσία γυναικών στους τόπους δουλειάς, προειδοποίησε με μια δραματική έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων η εκτελεστική...
Ελλειμμα γυναικών στην αγορά εργασίας επί πανδημίας
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Στη σκιά των αντρών οι γυναίκες γιατροί
Αν και οι γυναίκες με υψηλότατες διακρίσεις στην ιατρική και την επιδημιολογία είναι περισσότερες από τους άντρες, τα φώτα της δημοσιότητας εν μέσω πανδημίας πέφτουν σταθερά περισσότερο πάνω στους συναδέλφους...
Στη σκιά των αντρών οι γυναίκες γιατροί
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΠΕΡΟΥ: Επτά γυναίκες εξαφανίζονται κάθε μέρα
Κάθε 3 ώρες και 20 λεπτά χάνονται τα ίχνη μια γυναίκας λόγω του Covid-19 στο Περού. Οι σχεδόν τρεις μήνες των περιοριστικών μέτρων έδειξαν ότι για τις γυναίκες δεν υπάρχει ασφάλεια είτε εντός είτε εκτός...
ΠΕΡΟΥ: Επτά γυναίκες εξαφανίζονται κάθε μέρα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι Αμερικανίδες στενάζουν από την πανδημία
Η Αλίσα Χαριντασάνι Γκούπτα, Ρεπόρτερ Θεμάτων Φύλου των New York Times, ανέλαβε να παραθέσει στατιστικές για την κατάσταση στην υπερδύναμη του πλανήτη, τόσο αποκαλυπτικές των ανισοτήτων που βάθυναν με την...
Οι Αμερικανίδες στενάζουν από την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας