• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.7°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.1°C / 13.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.1°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.6°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 15.5°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.6°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 14.4°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  4 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα κορίτσια που κουβαλούν για πάντα μια κρυφή πληγή

 • A-
 • A+

«Η Μέρι Ολοϊπαρούνι ήταν 13 ετών όταν ακρωτηρίασαν τα γεννητικά της όργανα. Την έδεσαν σε μια πόρτα για να την ακινητοποιήσουν, την έκοψαν κι άρχισε να αιμορραγεί σφαδάζοντας από τον πόνο.

»Δεκαεννιά χρόνια αργότερα, οι ουλές εξακολουθούν να την πονούν. Κι έχουν κάνει τη γέννα καθενός από τα πέντε παιδιά της μια οδυνηρή και βασανιστική εμπειρία».

Η ιστορία της Μέρι, με την οποία ξεκινά η ανακοίνωση της UNICEF με αφορμή την 6η Φεβρουαρίου, Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ), δεν είναι μοναδική ούτε σπάνια.

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί ΑΓΓΟ, μία από τις πιο βάναυσες και απάνθρωπες πράξεις έμφυλης βίας στον κόσμο, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

Και παρότι τα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν κυρίως σε 30 χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, πολλά απαντώνται και σε κράτη που φιλοξενούν μεταναστευτικούς πληθυσμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 500.000 γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί ΑΓΓΟ ζουν στην Ευρώπη και, παρότι θεωρείται έγκλημα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης, συνεχίζει να γίνεται παράνομα και κεκλεισμένων των θυρών είτε σε ευρωπαϊκό έδαφος είτε με επισκέψεις στις χώρες καταγωγής τους.

Μόνο στην Αγγλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), το 2016 καταγράφηκαν 5.391 νέα κρούσματα ΑΓΓΟ.

Πρόσφατη έρευνα[1] του EIGE (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων), που διενεργήθηκε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες και παρουσιάστηκε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, έδειξε πως ο κίνδυνος να υποστούν ΑΓΓΟ κορίτσια που ζουν στην Ευρώπη και κατάγονται από χώρες όπου αυτή η πρακτική είναι συνήθης είναι εξαιρετικά μεγάλος: εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει στο 39%-57% στη Μάλτα, στο 25%-42% στην Ελλάδα, στο 16%-27% στο Βέλγιο, στο 15%-24% στην Ιταλία, στο 12%-21% στη Γαλλία και στο 12%-17% στην Κύπρο.

Στην Ελλάδα, που έρχεται δεύτερη σε κίνδυνο ανάμεσα σε αυτές τις έξι χώρες, επιπλέον το 5% των αιτούντων άσυλο κοριτσιών απειλείται με ΑΓΓΟ.

Ασυλο και προστασία

Ανάμεσα στις άλλες συστάσεις είναι να εφαρμόζονται διαδικασίες ασύλου που να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση και οπτική φύλου, ακόμη και στο πλαίσιο της θέσπισης επισπευσμένων διαδικασιών για τις αφίξεις.

Επίσης να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των θυμάτων στα σημεία εισόδου και στα κέντρα υποδοχής, διασφάλιση ευαίσθητης σε θέματα φύλου εκτίμησης κινδύνου κατά την άφιξη και στη συνέχεια εξειδικευμένη παραπομπή και φροντίδα.

Ενώ, όπως τονίζει η διευθύντρια του EIGE Βιργκίνια Λάνγκμπακ, «Η αυστηρή νομοθεσία, σε συνδυασμό με μία αυστηρή διαδικασία δίωξης, ακόμη και όταν το έγκλημα τελείται στο εξωτερικό, αποτελούν ισχυρούς αποτρεπτικούς παράγοντες».

«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σωματικής ακεραιότητας των γυναικών.

»Πρόκειται για πρακτική που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και ταπεινωτική μεταχείριση και που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση κανένα έθιμο, παράδοση, πολιτισμό ή θρησκεία», επαναλαμβάνει η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνοντας συγχρόνως πως η πρώτη καταδίκη υπεύθυνων για τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα.

[1] Η έκθεση της EIGE 

Με κατάρες και μαγικά φίλτρα η πρώτη βρετανική καταδίκη για ΑΓΓΟ

Ιστορική ημέρα στη μάχη κατά μιας από τις πιο ακραίες μορφές έμφυλης βίας ήταν η 1η Φεβρουαρίου, όταν μια 37χρονη μητέρα με καταγωγή από την Ουγκάντα που ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα της τρίχρονης κόρης της, έγινε το πρώτο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταδικάστηκε για αυτό το έγκλημα.

Η μητέρα ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως δεν ακρωτηρίασε την κόρη της με ένα νυστέρι, αλλά ότι το παιδί σκαρφάλωσε για να πιάσει ένα μπισκότο, έπεσε και χτύπησε πάνω σε μεταλλική επιφάνεια της κουζίνας με αποτέλεσμα «να αποκοπούν τμήματα των γεννητικών της οργάνων».

Τα τραύματα του κοριτσιού ήταν τόσο σοβαρά και η αιμορραγία τόσο έντονη, ώστε χρειάστηκε να την μεταφέρουν σε νοσοκομείο, όπου οι γιατροί που διαπίστωσαν τον ακρωτηριασμό ειδοποίησαν την αστυνομία.

Σε μεταγενέστερη έρευνα στο σπίτι της μητέρας και του 43χρονου συντρόφου της και πατέρα του παιδιού, οι αρχές βρήκαν ξόρκια, κατάρες και σύμβολα μαγείας που στόχευαν να «εμποδίσουν» αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και δικηγόρους να καταθέσουν στοιχειοθετώντας τη δίωξη.

Δύο γλώσσες βοδιού ενωμένες μεταξύ τους με σύρμα και καρφιά και μπηγμένο μέσα τους ένα αμβλύ μικρό μαχαίρι, σαράντα φρούτα με στουμπωμένα μέσα τους χαρτάκια με ονόματα αστυνομικών και κοινωνικών λειτουργών ώστε να «παγώσει το στόμα τους», ένα βαζάκι πιπέρι με τη φωτογραφία άλλης κοινωνικής λειτουργού για «να βγάλει το σκασμό», ήταν μερικά από τα «μαγικά» μέσα που η γυναίκα πίστεψε ότι θα της εξασφάλιζαν ατιμωρησία.

Μετά την καταδίκη της από τους ενόρκους, διατάχθηκε η φυλάκισή της, ενώ η Φιλίπα Γουίπελς, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, την προειδοποίησε για «μακροχρόνια» ποινή (στο Ηνωμένο Βασίλειο ο σκόπιμος ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους επισείει ποινή έως 14 ετών κάθειρξης), η οποία θα ανακοινωθεί συμβολικά την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Κι άλλες έμφυλες διαστάσεις: δίωξη ασκήθηκε και στον πατέρα του κοριτσιού, ο οποίος ωστόσο απαλλάχτηκε από τους ενόρκους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ποιος θα μας σώσει από τους «σωτήρες»;
Στάλθηκαν με αποστολή να συμβάλουν στην ειρήνη και να προστατεύσουν τους αμάχους, αλλά επιδόθηκαν σε έναν βρόμικο πόλεμο κατά ανήλικων κοριτσιών και γυναικών. Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του...
Ποιος θα μας σώσει από τους «σωτήρες»;
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι γυναικοκτονίες δεν αντιμετωπίζονται με λόγια
Στη Γαλλία το 2019 δολοφονήθηκαν από νυν ή πρώην συντρόφους 146 γυναίκες, μια αύξηση κατά 21% από το 2018. Το 76% των γυναικοκτονιών έγινε στο σπίτι του θύματος ή του δολοφόνου.
Οι γυναικοκτονίες δεν αντιμετωπίζονται με λόγια
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ιταλία: Δικαστική επιείκια απέναντι σε «εγκλήματα τιμής»
Αν μία γυναίκα προσβάλει την τιμή του άντρα της, δικαιούται αυτός να την ξυλοφορτώσει, κακοποιήσει, βιάσει. Αυτό φαίνεται να πρεσβεύουν Ιταλοί δικαστές που με τέτοια στερεοτυπικά επιχειρήματα μειώνουν τις...
Ιταλία: Δικαστική επιείκια απέναντι σε «εγκλήματα τιμής»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ουγκάντα: η γυναικεία αλληλεγγύη σώζει ζωές
Είναι μια μικρή ομάδα 15 γυναικών, όλες τους επιζήσασες βιασμών, σεξουαλικής σκλαβιάς, καταναγκαστικής εργασίας, ακρωτηριασμών και άλλων φρικαλεοτήτων. Έχουν εγκαινιάσει ένα κοινό ταμείο μικροδανείων και...
Ουγκάντα: η γυναικεία αλληλεγγύη σώζει ζωές
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Φωνάζουν κατά πρόσωπο στους πατέρες τους: «Δολοφόνε!»
Ο κόσμος έχει γνωρίσει πολλές «Ιστορίες Ανυπακοής». Αλλά αυτές που δίνουν τον τίτλο στην ομώνυμη αργεντίνικη οργάνωση δύσκολα διατυπώνονται και ακόμη δυσκολότερα μπορείς να συμφιλιωθείς μαζί τους. Είναι...
Φωνάζουν κατά πρόσωπο στους πατέρες τους: «Δολοφόνε!»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Από κορίτσια, μητέρες με το ζόρι
Περίπου 25 κορίτσια από 10 έως 14 ετών γεννούν κάθε χρόνο μόνο στο νοσοκομείο της Λα Πάμπα στην Αργεντινή, και ο αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν υπολογίζονταν οι κρυφοί τοκετοί μέσα στα σπίτια, ενώ οι...
Από κορίτσια, μητέρες με το ζόρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας