Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή
AP Photo / Daniel Jayo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή

  • A-
  • A+

Με μια τεράστια λαϊκή γιορτή οι Αργεντινοί καλωσόρισαν την προηγούμενη εβδομάδα την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το δίδυμο Αλμπέρτο Φερνάντες ως προέδρου και Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ ως αντιπροέδρου.

Σε μια συγκυρία όπου ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της Χιλής και της Κολομβίας βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας, οι νέοι ηγέτες της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Νότιας Αμερικής υποσχέθηκαν να αλλάξουν σελίδα καταργώντας τις καταστροφικές πολιτικές του συντηρητικού πρώην προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Η τετραετία του Μάκρι άφησε πίσω της καμένη γη, κατήγγειλε ο Φερνάντες μιλώντας για τις τεράστιες προκλήσεις που περιμένουν την κυβέρνησή του.

Στο διάστημα 2016-2019 το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο από 10% (φέτος κατά 3 μονάδες), το πέσο έχει χάσει το 60% της αξίας του, ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν στο 60%, η οικονομία είναι σε ύφεση, καλπάζουν η αποβιομηχανοποίηση και το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Το χρέος έχει γίνει δυσβάσταχτο: φτάνει πλέον σχεδόν στα 105 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 93 βγήκαν ξανά από τη χώρα αποδεικνύοντας τον αντιπαραγωγικό του χαρακτήρα αλλά και το ανέφικτο της αποπληρωμής του.

Για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2001 η φτώχεια ξεπερνά το 40% (για τα παιδιά το 50%) πλήττοντας σχεδόν 18 εκατ. Αργεντινούς, το 9% ζει στην ακραία φτώχεια, η ανεργία έφτασε στο 10,6% (στους νέους ξεπέρασε το 18% για τους άντρες και το 23% για τις γυναίκες) και η πείνα θερίζει τόσο που οι κοινωνικές οργανώσεις ζητούσαν να κηρυχτεί η χώρα σε επείγουσα επισιτιστική κατάσταση.

Αίτημα χρόνων που ο Μάκρι απέρριπτε έως τον Σεπτέμβριο, όταν ξαφνικά βρήκε τα απαραίτητα κονδύλια (175 εκατ. δολάρια) για να αυξηθούν κατά 50% οι δημόσιοι πόροι για τις κοινωνικές κουζίνες που τρέφουν τους πιο ευάλωτους: προκειμένου να πάει στις εκλογές του Οκτωβρίου με την πείνα εκτός ατζέντας και χωρίς διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Το χρέος και ο Γκουσμάν

«Πρώτα θα αρχίσουμε από τους τελευταίους για να φτάσουμε σε όλους… Σε αυτή τη βαθιά κρίση πρέπει να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να ζητήσουμε περισσότερα από όσους πεινάνε, από αυτούς που δεν τα βγάζουν πέρα ώς τα τέλη του μήνα… Πρέπει να βγούμε από την κρίση με αλληλεγγύη», τόνισε ο Φερνάντες οριοθετώντας ξεκάθαρα τις διαφορές του με την οικονομική ορθοδοξία του νεοφιλελευθερισμού του προκατόχου του.

Είναι ενδεικτικό πως στο υπουργείο Οικονομίας διόρισε τον 37χρονο Μαρτίν Γκουσμάν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, συνεργάτη του Τζόζεφ Στίγκλιτς και ειδήμονα σε θέματα εξωτερικού χρέους.

Τον Νοέμβριο, σε έκθεσή του στον ΟΗΕ, ο Γκουσμάν δήλωνε πως η Αργεντινή χρειάζεται ένα μορατόριουμ ώστε να παύσει να αποπληρώνει το χρέος έως το 2022 και ένα νέο προγραμματισμό αποπληρωμής για την επόμενη εικοσαετία, ενώ οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ έχουν ήδη ξεκινήσει και ευελπιστεί να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο.

Εν αναμονή της έκβασής τους, ο Φερνάντες ανακοίνωσε πακέτο πολυάριθμων άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της «οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που αντιμετωπίζει η χώρα, ώστε να ανακουφιστούν έστω και βραχυπρόθεσμα οι πολίτες: από βοηθήματα στις μικρές επιχειρήσεις έως προγράμματα δωρεάν εμβολιασμού.

Ανάμεσα στα πολλά άλλα περιλαμβάνονται μέτρα προστασίας της απασχόλησης για το επόμενο εξάμηνο, όπως η επιβολή διπλής αποζημίωσης σε όσους απολύονται αδικαιολόγητα, η λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συλλογικής Σύμβασης στον Δημόσιο Τομέα, αυξήσεις στις κατώτατες συντάξεις, τους μισθούς, τα επιδόματα όπως το Οικουμενικό Επίδομα ανά Παιδί, επιδοτήσεις στις τιμές και διανομή βασικών τροφίμων ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της πείνας και του υποσιτισμού, πάγωμα για το επόμενο εξάμηνο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου, όπως και των καυσίμων (που φέτος σημείωσαν δέκα αυξήσεις) και άλλα μέτρα που αυξάνουν την αγοραστική ικανότητα των πολιτών, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της κατανάλωσης και της παραγωγής.

Συγχρόνως ανακοίνωσε επιβαρύνσεις 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που γίνονται στο εξωτερικό και αύξηση του φόρου επί των αγροτικών εξαγωγών (βασική πηγή συναλλάγματος για τη χώρα) κατά 9% για κάθε δολάριο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις Ενώσεις των Αγροτοβιομηχάνων.

Σε ένα αντίξοο περιφερειακό πλαίσιο, όντας ο μοναδικός προοδευτικός πρόεδρος ανάμεσα στους ομολόγους του όλων των όμορων κρατών, μετά και το πραξικόπημα κατά του προέδρου Εβο Μοράλες στη Βολιβία και την πρόσφατη εκλογική νίκη του συντηρητικού Λουίς Λακάγιε Πόου στην Ουρουγουάη, ο Αργεντινός Φερνάντες υπόσχεται ένα παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο χωρίς αποκλεισμούς και μια ανάπτυξη με αναδιανομή, ξεκινώντας από τους πιο ταπεινούς.

Αν αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα γιατί το σχέδιό του ανταγωνίζεται σε πόρους αυτά που απαιτούν το ΔΝΤ και οι διεθνείς δανειστές, στην εξωτερική πολιτική έκανε τη διαφορά από την επομένη της ανάληψης της προεδρίας, προσφέροντας πολιτικό άσυλο στον Εβο Μοράλες.

Και προστασία από το επικείμενο ένταλμα σύλληψης που ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει εναντίον του η αυτόκλητη «μεταβατική πρόεδρος» της Βολιβίας, Τζανίν Ανιες.


 

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πολιτικές μετασεισμικές δονήσεις
Μετά τον σεισμό που προκάλεσαν οι προκριματικές εκλογές με μεγάλο χαμένο τον Μαουρίσιο Μάκρι, παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε, ο οποίος βύθισε τον πληθυσμό στη φτώχεια.
Πολιτικές μετασεισμικές δονήσεις
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η κατεδάφιση του Λευκού Ελέφαντα
Υποσχέθηκαν ότι θα ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λατινικής Αμερικής, ένα πρότυπο κέντρο στη μάχη κατά της φυματίωσης. Αρχισε να χτίζεται το 1938. Αλλά πριν αποπερατωθεί, η εταιρεία που το ανέλαβε πτώχευσε-...
Η κατεδάφιση του Λευκού Ελέφαντα
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο χιλιανός λαός δεν αντέχει άλλες συντάξεις πείνας
Οι Chicago Boys ήταν μια ομάδα περίπου 25 Χιλιανών οικονομολόγων που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 μπήκε με αδρές υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου για να σπουδάσει οικονομικά με τους γκουρού του...
Ο χιλιανός λαός δεν αντέχει άλλες συντάξεις πείνας
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις
Είναι η νέα κοινωνική τάξη που αναδύθηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη Λατινική Αμερική. Πολίτες που βγήκαν από τη φτώχεια και προχωρούν με μετέωρα βήματα ακροβατώντας ανάμεσα στην πολυπόθητη εδραίωσή...
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το κόμμα του Μοράλες προελαύνει και ενοχλεί
Παρά τις άοκνες προσπάθειες της de facto κυβέρνησης της Βολιβίας να αποκλείσουν τον Εβο Μοράλες από τις εκλογές της 3ης Μαΐου, αυτό δεν κατέστη δυνατό και ο πρώην πρόεδρος θα είναι υποψήφιος.
Το κόμμα του Μοράλες προελαύνει και ενοχλεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας