Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Ο Μπολσονάρο σαρώνει την Αμαζονία, οι ιθαγενείς εξαναγκάζονται σε φυγή
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μπολσονάρο σαρώνει την Αμαζονία, οι ιθαγενείς εξαναγκάζονται σε φυγή

  • A-
  • A+
Πρόσφατα ο Μπολσονάρο επανέλαβε πως τα εδάφη που έχουν οριοθετηθεί για τους ιθαγενείς είναι πολύ μεγάλα (και πλούσια σε ορυκτά) για τον πληθυσμό τους και πρέπει να καταστούν «προσοδοφόρα» για την εθνική οικονομία μέσα από την εμπορική χρήση τους με τη βοήθεια των Αμερικανών εταίρων του.

Δεκάδες πάνοπλοι χρυσοθήρες εισέβαλαν σε οριοθετημένη περιοχή των ιθαγενών Ουαγιάπι στην Πολιτεία Αμαπά, κατέλαβαν με τη βία τα σπίτια τους και σκότωσαν έναν από τους ηγέτες τους, αναγκάζοντας τις υπόλοιπες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους.

Πρόκειται για την πρώτη παράνομη κατάληψη ιθαγενικών εδαφών των τελευταίων τριών δεκαετιών σε μια συγκυρία όπου μεταλλωρύχοι, υλοτόμοι και κτηνοτρόφοι εντείνουν τις προκλήσεις τους ενθαρρυμένοι από την εμπρηστική ρητορική και τις πολιτικές του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο για εκμετάλλευση της Αμαζονίας με κάθε τίμημα, «ανάπτυξη» με άξονα μεγαλοεπενδύσεις στην περιοχή και περιορισμό των εδαφών αλλά και των δικαιωμάτων των ιθαγενών κοινοτήτων.

Την ώρα που αντιπολίτευση και οργανώσεις ιθαγενών προειδοποιούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των επιθέσεων και νέας αιματοχυσίας εάν οι εισβολείς εμποδίσουν τους ιθαγενείς να επιστρέψουν στα εδάφη τους, ο Μπολσονάρο επαναλάμβανε στην «O Globo» πως τα εδάφη που έχουν οριοθετηθεί για τους ιθαγενείς είναι πολύ μεγάλα (και πλούσια σε ορυκτά) για τον πληθυσμό τους και πρέπει να καταστούν «προσοδοφόρα» για την εθνική οικονομία μέσα από την εμπορική τους χρήση με τη βοήθεια των Αμερικανών εταίρων του.

«Αυτός είναι ο λόγος της απόφασής μου να έρθουμε πιο κοντά με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό θέλω κάποιον έμπιστο στην πρεσβεία μας στις ΗΠΑ», έλεγε στην «O Globo».

Οι ιθαγενείς Ουαγιάπι εξωθήθηκαν σε φυγή με τον πλέον βάναυσο τρόπο, όταν η κυβέρνηση εισέβαλε στον χώρο τους και σκότωσε έναν από τους ηγέτες τους

«Ενώ χρυσοθήρες εισβάλλουν στα εδάφη των Ουαγιάπι, ο πρόεδρος δηλώνει πως θέλει να διορίσει τον γιο του στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να πετύχει συνεργασία για την εκμετάλλευση ορυκτών σε εδάφη των ιθαγενών, κάτι πραγματικά επαίσχυντο», κατήγγειλε στο Prensa Latina η βουλευτής του Κ.Κ. Βραζιλίας, Μαρσιβάνια Φλέτσα, τονίζοντας πως η ρητορική μίσους του Μπολσονάρο μετατρέπεται τώρα σε πράξεις και υλοποιείται μέσω κυβερνητικών μέτρων.

Από την ανάληψη της προεδρίας, τον Ιανουάριο, ο Μπολσονάρο κάνει «σταυροφορία» για να εξασφαλίσει την εκμετάλλευση της Αμαζονίας με κάθε τίμημα απαξιώνοντας τις προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών και ιθαγενών οργανώσεων.

Διόρισε ως υπουργό Γεωργίας την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των αγροτοκτηνοτρόφων (γνωστή και ως η «ομάδα του βοδιού»), Τερέζα Κριστίνα Ντίας, που τάσσεται υπέρ της επέκτασης των καλλιεργειών σόγιας και σε αυτά τα εδάφη.

Μείωσε κατά 24% τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας (IBAMA) ενώ διόρισε επικεφαλής μόνο σε 4 από τα 27 παραρτήματα των Πολιτειών: κανένας από αυτούς σε Πολιτείες που βρίσκονται στην Αμαζονία.

Οχι μόνο δεν έχει οριοθετήσει άλλες προστατευόμενες περιοχές των ιθαγενών που αναμένουν έγκριση, αλλά απειλεί να καταργήσει κάποιες από τις υπάρχουσες, καταγγέλλοντας τη «βιομηχανία οριοθέτησης των ιθαγενών εδαφών» των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Προχώρησε την απαξίωση του Ταμείου της Αμαζονίας, το οποίο με βασικό χρηματοδότη τη Νορβηγία και τη Γερμανία διαχειρίζεται εκατομμύρια για προγράμματα αποτροπής της καταστροφής των δασών.

Αποδυνάμωσε τους μηχανισμούς ελέγχου περιβαλλοντικής προστασίας, σύμφωνα με ανάλυση των «New York Times» που δείχνει πως οι σχετικοί έλεγχοι το πρώτο εξάμηνο φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Μείωσε (30% λιγότερα το πρώτο πεντάμηνο) τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, τις κυρώσεις και τις κατασχέσεις εξοπλισμού όσων παράνομα εκμεταλλεύονται προστατευόμενες περιοχές εν αναμονή της δημιουργίας ειδικής κυβερνητικής επιτροπής που προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες, η οποία θα μπορεί να μειώνει ή και να ακυρώνει τις σχετικές κυρώσεις των ανεξάρτητων περιβαλλοντικών αρχών.

Μάλιστα και στον ίδιο τον Μπολσονάρο είχε επιβληθεί σχετικό πρόστιμο το 2012 όταν συνελήφθη σε αλιευτικό που ψάρευε παράνομα σε προστατευόμενο καταφύγιο του Ρίο ντε Τζανέιρο: δεν το πλήρωσε ποτέ και αφότου ανέλαβε την προεδρία ανακλήθηκε η σχετική απόφαση.

Με αυτές τις πολιτικές δεν αποτελεί έκπληξη πως το πρώτο εξάμηνο φέτος το βραζιλιάνικο τμήμα της Αμαζονίας έχει χάσει περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, αύξηση κατά 29% από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE).

Μόνο τον Ιούνιο η αποψίλωση έφτασε τα 920 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατά 88,4% μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, δείχνουν οι στατιστικές του INPE, το οποίο παρακολουθεί μέσω δορυφόρων την κατάσταση των δασών της Αμαζονίας.

Το 40% των καταγγελιών για παράνομη αποψίλωση αφορούσαν φέτος προστατευόμενες περιοχές και εδάφη των ιθαγενών, δήλωσε ο Ραούλ Βάγε του WWG Βραζιλίας στο ισπανικό πρακτορείο Efe εξηγώντας πως στη Βραζιλία αυξάνει συνεχώς από το 2012 η αποψίλωση των τροπικών δασών, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε πέρσι με τις πολιτικές του Μισέλ Τέμερ που «διευκόλυναν την ιδιωτικοποίηση δημόσιων εδαφών και ενθάρρυναν την παράνομη αποψίλωση ως μέσο απόκτησης εδαφών…

Τώρα οι παράνομες ομάδες βλέπουν στις δηλώσεις και τις πράξεις της κυβέρνησης Μπολσονάρο ένα είδος μηνύματος ότι μπορούν να προχωρήσουν κι άλλο και δεν θα έχουν καμιά συνέπεια».

Ο Μπολσονάρο όχι μόνο απέρριψε ως ψευδή τα στοιχεία του INPE για τον δραματικό ρυθμό καταστροφής της Αμαζονίας επί των ημερών του αλλά και επιτέθηκε κατά του διευθυντή του Ινστιτούτου Ρικάρντο Γκαλβάο λέγοντας ότι «προφανώς» δουλεύει για λογαριασμό κάποιας ΜΚΟ, οι οποίες όπως καταγγέλλει δεν είναι παρά όργανα ενός παγκόσμιου σχεδίου για να ανακοπεί η ανάπτυξη της χώρας του.

Σε συνάντησή του με ανταποκριτές ξένου Τύπου είπε σχετικά πως η ανησυχία για την Αμαζονία οφείλεται σε μια «περιβαλλοντική ψύχωση» καταλήγοντας πως όσα συμβαίνουν στη χώρα του δεν αφορούν τους ξένους.

«Η Αμαζονία είναι δική μας, όχι δική σας» απάντησε σε Ευρωπαίο δημοσιογράφο. Ενώ προ ημερών κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ζητούν αποτελεσματικές πολιτικές για την προστασία της Αμαζονίας απλά γιατί επιδιώκουν να την εκμεταλλευτούν εκείνοι στο μέλλον.

«Η Βραζιλία είναι σαν μια πολύτιμη παρθένα που όλοι οι διεστραμμένοι ξένοι επιθυμούν», παραπονέθηκε. Ενώ εκείνος την έχει προσφέρει στον ισχυρό Αμερικανό μνηστήρα.

 

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μπούμερανγκ για τον Μπολσονάρο οι περιβαλλοντικές πολιτικές του
Mέλος της Εθνικής Υπηρεσίας Προστασίας των Ιθαγενών (FUNAI), εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα με δύο σφαίρες στο κεφάλι μπροστά στην οικογένειά του, στην πόλη Ταμπατίνγκα της βραζιλιάνικης Αμαζονίας.
Μπούμερανγκ για τον Μπολσονάρο οι περιβαλλοντικές πολιτικές του
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τα «κοράκια» της Αμαζονίας
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν πρόκειται να παραστεί στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της περιοχής της Αμαζονίας με στόχο τον συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Τα «κοράκια» της Αμαζονίας
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Αμαζόνιος φλέγεται με σχέδιο
Η πύρινη λαίλαπα που καταστρέφει τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη είναι αποτέλεσμα και των στρατηγικών της κυβέρνησης Μπολσονάρο που αποβλέπουν στην τσιμεντοποίηση της Αμαζονίας κατόπιν αποψίλωσης.
Ο Αμαζόνιος φλέγεται με σχέδιο
Η οικογένεια Μπολσονάρο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η επικίνδυνη φατρία Μπολσονάρο
Πίσω από τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, έρχονται ως οι πιο πιστοί στρατιώτες του οι τρεις γιοι του, Φλάμπιο, Κάρλος και Εντουάρντο, οι οποίοι ασκούν τεράστια επιρροή στην πολιτική...
Η επικίνδυνη φατρία Μπολσονάρο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βραζιλία: ο νέος τοποτηρητής των ΗΠΑ
Η νέα εξωτερική πολιτική της Βραζιλίας δεν είχε μόνο προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, αλλά είχε προετοιμαστεί σχολαστικά σε Ρίο ντε Τζανέιρο και Ουάσινγκτον, με τον νέο πρόεδρο της χώρας να μην...
Βραζιλία: ο νέος τοποτηρητής των ΗΠΑ
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Υπουργοί με αμαρτωλό παρελθόν στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο
​Τα ονόματα των πρώτων επιβεβαιωμένων υπουργών του ακροδεξιού νεοεκλεγέντα προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τις αντιδραστικές προθέσεις του. Η νέα κυβέρνηση...
Υπουργοί με αμαρτωλό παρελθόν στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας