Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα
AP Photo / Eraldo Peres
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα

  • A-
  • A+
Σοβαρότατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θέτουν εν αμφιβόλω την αμεροληψία του δικαστή που καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά - Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος δικαστής σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο.

Την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ζήτησαν οι συνήγοροί του μετά τις αποκαλύψεις του ψηφιακού ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept ότι βασικοί παράγοντες της επιχείρησης κατά της διαφθοράς «Lava Jato» έκαναν πολιτικά υποκινούμενες παρεμβάσεις με στόχο την καταδίκη και φυλάκιση του Λούλα. Στόχος ήταν να αποκλειστεί από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2018, τις οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά.

Τα τρία εκρηκτικά ρεπορτάζ της βραζιλιάνικης έκδοσης του Intercept, βασισμένα σε πληροφορίες που έδωσε ανώνυμος χάκερ, περιέχουν αποσπάσματα από μηνύματα που (παράνομα κατά το Σύνταγμα) αντάλλασσαν σε όλη τη διάρκεια της έρευνας ο δικαστής Σέρζιο Μόρο με τον βασικό εισαγγελέα της «Lava Jato», Ντέλταν Νταλανιόλ.

Και δείχνουν πως ο Μόρο (που τιμήθηκε από τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο με τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης) συντόνιζε στην πράξη τους εισαγγελείς σαν να ήταν προϊστάμενός τους, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις και «συμβουλές» για το έργο τους, προτείνοντας «ευνοϊκές» πηγές, ορίζοντας τον ρυθμό και την πορεία των ερευνών, όπως και τη σειρά των διαφόρων φάσεων των επιχειρήσεων των εισαγγελικών αρχών, τις οποίες μετά θα εκδίκαζε ο ίδιος.

O Μόρο μετέτρεψε την επιχείρηση «Lava Jato» σε σημαία που συσπείρωσε το συντηρητικό στρατόπεδο -από όπου αναδύθηκε το νεοφασιστικό μόρφωμα του Μπολσονάρο- με βασικό στόχο τον «πολιτικό θάνατο» του Κόμματος Εργατών.

Το πέτυχε: η Ντίλμα καθαιρέθηκε το 2016, ο Μόρο καταδίκασε τον Λούλα για διαφθορά το 2017 και μετά την επικύρωση της καταδίκης του από εφετείο, τον φυλάκισε. Τώρα, τα πρώτα τρία ρεπορτάζ (από σειρά που θα ακολουθήσει) του ιδρυτή του Intercept και βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσιοποιώντας κάποια από τα μηνύματα που αντάλλασσαν δικαστής και εισαγγελέας, τεκμηριώνουν την πολιτική δίωξη του πρώην προέδρου Λούλα.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός χωρίς κάποια επιχείρηση;» ρωτούσε ρητορικά ο Μόρο τον εισαγγελέα Νταλανιόλ, δίνοντας έτσι οδηγίες για τον ρυθμό που έπρεπε να ακολουθήσουν οι έρευνες ώστε να υπάρξει ένας νέος κύκλος κατηγορούμενων σε πρόσφορη πολιτική συγκυρία.

Επιπλέον, κανόνιζαν ποια χρονική στιγμή θα διέρρεαν ηχογραφημένες συνομιλίες που μπορούσαν εύκολα να παρερμηνευτούν (π.χ. της πρώην προέδρου Ρούσεφ και του Λούλα) από τον απόρρητο φάκελο της υπόθεσης, ώστε να έχουν μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο. «Η διαρροή των ηχογραφημένων συνομιλιών ήταν πράξη νόμιμης άμυνας», έλεγε ο Νταλανιόλ, με τον Μόρο να απαντά «δεν μετανιώνω που ήρα το απόρρητο. Ηταν η καλύτερη απόφαση, αλλά οι αντιδράσεις δεν ήταν καλές».

Μιλούσαν ανοιχτά ακόμη και για τη βούλησή τους να αποτρέψουν μια νίκη του Κόμματος των Εργατών παίρνοντας σχετικά μέτρα, όπως όταν αντάλλασσαν μηνύματα για τα πώς θα εμποδίσουν τη δημοσίευση συνέντευξης που είχε δώσει από το κελί της φυλακής ο Λούλα στη Folha de Sao Paolo, γιατί αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει το κόμμα του ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Αλλα αποσπάσματα μηνυμάτων που δημοσιοποίησε το Intercept δείχνουν πως ο Νταλανιόλ δεν θεωρούσε απόλυτα εδραιωμένες τις κατηγορίες κατά του Λούλα.

«Θα λένε ότι κατηγορούμε βασισμένοι σε ειδήσεις των εφημερίδων και σε έωλες ενδείξεις… Kαι από όσα μου έχουν πει, ούτε εμπιστεύομαι την ιστορία με το διαμέρισμα», έγραφε προς τον Μόρο, εννοώντας το διαμέρισμα που υποτίθεται ότι πήρε ο Λούλα ως μίζα για να εξασφαλίσει συμβάσεις της πετρελαϊκής Petrobras στην κατασκευαστική OAS, κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε.

Οι αποκαλύψεις έχουν δρομολογήσει σειρά εξελίξεων. Ο Μόρο, για να αποφύγει τις απαντήσεις στους δημοσιογράφους, προτίμησε να ταξιδέψει στην Αμαζονία, αλλά με δηλώσεις του αναγνωρίζει μεν την ύπαρξη αυτών των συστηματικών συνομιλιών μέσα από το Telegram, αμφισβητεί όμως τους συγκεκριμένους διαλόγους.

Ηδη το Συμβούλιο Επιθεώρησης Εισαγγελέων διέταξε προκαταρκτική έρευνα ζητώντας από τον Νταλανιόλ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους να καταθέσουν σχετικά εντός δέκα ημερών. Στο δε Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Εργατών ξεκίνησε συζητήσεις με άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τη σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής γι’ αυτό το σκάνδαλο.

«Αν πριν υπήρχαν βάσιμες αμφιβολίες για την αμεροληψία του Μόρο, τώρα έχουμε γεγονότα. Είναι σοκαριστική η άμεση συνδιαλλαγή δικαστή και εισαγγελέα. Η υπόθεση πρέπει να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο: το τι θα κάνουν είναι άγνωστο, αλλά τα στοιχεία είναι πολύ ισχυρά, τόσο ώστε να ακυρώσουν τη διαδικασία και να απελευθερώσουν τον Λούλα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ.

«Τέτοια διαπλοκή ανάμεσα σε δικαστή και εισαγγελείς είναι απόλυτα παράνομη και αποδεικνύει αυτό που πάντα λέγαμε, ότι αυτή η υπόθεση συνιστά πολιτική δίωξη για να αποκλείσουν τον πρώην πρόεδρο από τις εκλογές του 2018», τόνισε η Βαλέσκα Τεϊσέιρα Μάρτινς, από την ομάδα των συνηγόρων του, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. «Μελετάμε τα επόμενα νομικά βήματα, αλλά αναμφίβολα όλα αυτά αποτελούν λόγο για την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου».

Αλλά οι μεθοδεύσεις δεν έχουν τελειώσει. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Λούλα θα μπορούσε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης.

Δύο ημέρες μετά ανακοινώθηκε η έναρξη άλλης δίκης κατά του πρώην προέδρου, η δέκατη από το 2016, με την κατηγορία αυτή τη φορά ότι το 2010 πήρε μίζες από την κατασκευαστική Odebrecht για να της εξασφαλίσει ευνοϊκό δάνειο από την Τράπεζα Ανάπτυξης. Οπως σημειώνει το Ιntercept, αυτές οι συντονισμένες κινήσεις έχουν ως στόχο να κρατήσουν φυλακισμένο τον Λούλα.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα καταδικάστηκε με έωλα στοιχεία για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και απειλείται να τεθεί εκτός εκλογικής μάχης.. Η αποκαλούμενη «νέα Δεξιά» στη Λατινική Αμερική...
Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εξαγοράζοντας ψήφους βουλευτών
​Σε μια Δημοκρατία θα ήταν τουλάχιστον έκπληξη –αν όχι σκάνδαλο– να απορρίψει η Βουλή αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για να ξεκινήσει το Ανώτατο Δικαστήριο διαδικασία διερεύνησης των κατηγοριών που έχουν...
Εξαγοράζοντας ψήφους βουλευτών
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι επιταγές που «καίνε» τη σύζυγο Μπολσονάρο
Βαθιά μπλεγμένο με το γαϊτανάκι της διαφθοράς βρίσκεται το προεδρικό ζεύγος της Μπραζίλια, ύστερα από την αποκάλυψη πως η Μισέλε, νεαρή σύζυγος του Ζαΐρ, λάμβανε επιταγές από τον φυλακισμένο παραστρατιωτικό...
Οι επιταγές που «καίνε» τη σύζυγο Μπολσονάρο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πού πάει το «φιντάνι» του Μπολσονάρο;
Πενθήμερη άδεια ζήτησε αιφνιδιαστικά ο Σέρτζιο Μόρο, υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπολσονάρο, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί την ώρα που ελέγχεται για αθέμιτη παρέμβαση στο έργο της Θέμιδος.
Πού πάει το «φιντάνι» του Μπολσονάρο;
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Υπουργοί με αμαρτωλό παρελθόν στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο
​Τα ονόματα των πρώτων επιβεβαιωμένων υπουργών του ακροδεξιού νεοεκλεγέντα προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τις αντιδραστικές προθέσεις του. Η νέα κυβέρνηση...
Υπουργοί με αμαρτωλό παρελθόν στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εκλογές χωρίς τον Λούλα
Εκτός διαδικασίας ο ιστορικός και φυλακισμένος ηγέτης του Κόμματος Εργατών Λούλα ντα Σίλβα μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της νέας προσφυγής και παρά τη νέα ευνοϊκή τοποθέτηση της Επιτροπής...
Εκλογές χωρίς τον Λούλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας