Αύριο Τετάρτη που τελειώνει ο Αύγουστος, μια νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ.
Για πρώτη φορά ύστερα από 53 χρόνια, αμερικανικά εμπορικά αεροπλάνα θα απογειωθούν από τα αεροδρόμια του Μαϊάμι και του Φορτ Λοτερντέιλ στη Φλόριντα και θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας και στη Σάντα Κλάρα, μια ιστορική για την έκβαση της κουβανικής επανάστασης πόλη, την οποία κατέλαβαν οι αντάρτες τον Δεκέμβριο του 1958 υπό την καθοδήγηση του Τσε Γκεβάρα και του Καμίλο Σιενφουέγος.
Συνολικά οχτώ αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες πήραν άδεια από την κυβέρνηση της Κούβας για να πραγματοποιούν εμπορικές πτήσεις προς τη γειτονική νησιωτική χώρα.
Μέσα στους επόμενους μήνες, οι αναχωρήσεις από ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τις 20 την ημέρα με αφετηρία ισάριθμα αεροδρόμια – τα 14 στη Φλόριντα.
Οι προορισμοί, εκτός από την πρωτεύουσα Αβάνα και τη Σάντα Κλάρα στο κέντρο της χώρας, αναμένεται να επεκταθούν επίσης προς το τουριστικό Βαραδέρο και άλλες πόλεις της Κούβας.
Αλλά η επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ δεν είναι η μόνη καινοτομία.
Αν και πολλά παραμένουν ίδια, άλλα τόσα έχουν αλλάξει, τα οποία μάλλον δεν φανταζόταν παλιότερα ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, ο οποίος έκλεισε τα 90 στις 13 Αυγούστου.
Οπως ότι λίγες μέρες αργότερα θα ερχόταν η Μαντόνα στην Αβάνα για να γιορτάσει τα δικά της γενέθλια.
Ή ότι λίγους μήνες νωρίτερα, ο Καρλ Λάγκερφελντ θα έκανε ντεφιλέ μόδας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι Ρόλινγκ Στόουνς θα έδιναν εκεί την πρώτη τους συναυλία και ο Μπαράκ Ομπάμα θα γινόταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ -και μάλιστα ένας μαύρος πρόεδρος- ο οποίος θα πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Κούβα για πρώτη φορά μετά τον Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.
Αρκετό νερό όμως έχει κυλήσει στο αυλάκι από τότε που οι δύο πάλαι ποτέ άσπονδοι εχθροί αποφάσισαν να σπάσουν τον πάγο.
Ειδικότερα από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις εγκαινιάζοντας πρεσβείες σε Ουάσινγκτον και Αβάνα, χωρίς ωστόσο να έχει αρθεί ακόμα το αμερικανικό εμπάργκο.
Η Κούβα, εδώ και κάποια χρόνια, κάνει περισσότερα ανοίγματα στην ελεύθερη οικονομία. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν ανοίξει.
Η πρόσβαση στο ίντερνετ, αν και προβληματική λόγω τεχνικών ελλείψεων, δεν είναι πια απαγορευμένη.
Οι Κουβανοί μπορούν να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα, καθώς και να μπαινοβγαίνουν από τη χώρα.
Ομως, κάποιες ιδιαίτερα εντυπωσιακές αλλαγές ξεκινούν πάλι από τα αεροδρόμια.
Σε μια κίνηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μέχρι πρότινος ιερά και όσια του σοσιαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού θα αναλάβουν τη διαχείριση και την επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου της Αβάνας Χοσέ Μαρτί.
Σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιεύματα, οι γαλλικές εταιρείες Bouygues Batiment International και Aéroports de Paris και η τουρκική TAV Airports αποτελούν τους πυλώνες μιας κοινοπραξίας η οποία θα ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κούβας με αυτό το αντικείμενο.
Οι δομές του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, όπως αναφέρεται, είναι απαρχαιωμένες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Οχι τουλάχιστον χωρίς έξωθεν καπιταλιστική βοήθεια.
Η κίνηση στο Χοσέ Μαρτί υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί ώς το 2020, βοηθούσης και της εξομάλυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Βέβαια, σε αρκετούς γεννάται το ερώτημα κατά πόσο η Κούβα θα καταφέρει να συνδυάσει τα ανοίγματα στην ελεύθερη οικονομία και τις ξένες επενδύσεις τις οποίες έχει πραγματικά ανάγκη για τη βελτίωση των υποδομών της με τη διατήρηση των βασικών συστατικών του σοσιαλιστικού συστήματος.
Οι Κουβανοί είναι υπερήφανοι για το σύστημα της δωρεάν παιδείας και υγείας, τα επιτεύγματα του οποίου, όπως, για παράδειγμα, η πρόσφατη ανακοίνωση περί εξάλειψης της μετάδοσης του ιού HIV από μητέρα σε παιδί, παραδέχονται ακόμα και οι πλέον κακόπιστοι.
«Ολες οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και με μέτρο. Η Κούβα δεν θα βιώσει ποτέ το δόγμα του σοκ», είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο πρόεδρος της χώρας Ραούλ Κάστρο, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος όπου έκανε και την τελευταία δημόσια εμφάνισή του ο Φιδέλ, καλώντας τους συμπατριώτες του να παραμείνουν πιστοί στα ιδανικά του σοσιαλισμού.
Πρόσφατα, το Κ.Κ. Κούβας εξέδωσε ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια στις οποίες αναγνωρίζει «την αντικειμενική ύπαρξη των σχέσεων της αγοράς», τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η Κούβα εμμένει στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό…
