Οσο τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο που ξεκινούν την Παρασκευή, η Βραζιλία ολισθαίνει ακόμη περισσότερο σε πρακτικές πολιτικών διώξεων και η λιγότερο δημοφιλής κυβέρνηση της χώρας μετά τη δικτατορία -και μάλιστα υπηρεσιακή- επιδίδεται σε πολιτική καμένης γης σαρώνοντας τάχιστα κάθε κοινωνική κατάκτηση.
Μετά το Κογκρέσο που διεξάγει πολιτική δίκη κατά της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, τον χορό σέρνει η δικαστική εξουσία που λειτουργεί σαν να παίρνει τη ρεβάνς της σε μια βεντέτα που η ίδια άνοιξε με τον πρώην πρόεδρο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον πιο δημοφιλή πολιτικό της χώρας.
Την επομένη της προσφυγής του Λούλα στα Ηνωμένα Εθνη καταγγέλλοντας πως είναι θύμα πολιτικών και δικαστικών διώξεων και κατηγορώντας τον δικαστή Σέρζιο Μόρο (επικεφαλής της έρευνας για το σκάνδαλο μιζών στην κρατική πετρελαϊκή Petrobras) για κατάχρηση εξουσίας, ομοσπονδιακός δικαστής παρέπεμψε τον Λούλα σε δίκη με την κατηγορία της «παρακώλυσης της Δικαιοσύνης».
Ο Λούλα κατηγορείται πως άσκησε πιέσεις στον πρώην επικεφαλής διεθνών συναλλαγών της Petrobras Νέστορ Σερβερό, ώστε να μην αποκαλύψει τα ονόματα των εμπλεκομένων στις μίζες και τις παράνομες αναθέσεις συμβάσεων της εταιρείας.
Ελλείψει άλλων αποδείξεων, βάση για την παραπομπή του σε δίκη αποτελεί η κατάθεση του Σερβερό, ο οποίος, παρ’ ότι έχει καταδικαστεί για μίζες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ως «μετανοημένος» επιβραβεύτηκε με την αποφυλάκισή του και τώρα απολαμβάνει την άνετη ζωή του στη βίλα του στα περίχωρα του Ρίο.
«Κουράστηκα πια. Στόχος όλων αυτών είναι να με αποκλείσουν από την επόμενη προεδρική κούρσα» δήλωσε ο ιστορικός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος μετά την απόφαση παραπομπής του σε δίκη. «Αυτές οι προκλητικές ενέργειες με εξοργίζουν και σφυρηλατούν τη βούλησή μου να συνεχίσω τη μάχη».
Μια μάχη την οποία στους δρόμους μοιάζει πλέον να χάνουν όσοι επιδιώκουν την αποπομπή του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση. Την Κυριακή ελάχιστη ήταν η συμμετοχή στις διαδηλώσεις υπέρ της καθαίρεσης της Ντίλμα που οργάνωσε σε 22 πόλεις της χώρας το νεοσυντηρητικό (στα πρότυπα των Αμερικανών neocons) Κίνημα Κατά της Διαφθοράς.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μόνο το 14% εγκρίνει την κυβέρνηση Τέμερ και το 60% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών, ενδεχόμενο κατά το οποίο μια υποψηφιότητα του Λούλα θα ερχόταν πρώτη στις προτιμήσεις ψήφου, με τον Τέμερ να προσελκύει μόλις το 1-2% των ψηφοφόρων.
Η Ρούσεφ σε συνέντευξή της ανακοίνωσε πως αυτήν την εβδομάδα θα δημοσιοποιήσει «γράμμα στον βραζιλιάνικο λαό» με πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε να αποφανθεί ο λαός αν θέλει νέες εκλογές, εάν τελικά καθαιρεθεί. Πρόταση που στηρίζει το πανίσχυρο Κίνημα των Ακτημόνων και άλλα συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις και απεύχεται η κυβέρνηση Τέμερ.
«Η πραξικοπηματική και παράνομη κυβέρνηση Τέμερ είναι απόλυτα προσωρινή. Επιχειρεί να κάνει τάχιστα νεοφιλελεύθερες αλλαγές που καμιά κυβέρνηση με εκλογική βάση δεν θα τολμούσε. Οι οικονομικοί κύκλοι που τον επέβαλαν για να κάνει τη βρόμικη δουλειά δεν θέλουν εκλογές.
»Θα τον αντικαταστήσουν όταν θα έχει εφαρμόσει την ατζέντα τους -πιθανότατα με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Ενρίκε Μεϊρέλες- ώστε να αποφύγουν τις εκλογές και μετά τις ακρότητες αυτής της κυβέρνησης να έχουν έναν πιο “εύπεπτο και αποδεκτό” δεξιό υποψήφιο για την προεδρία», εξηγεί ο Ζοάο Πέντρο Στέντιλε, ιδρυτής του Κινήματος των Ακτημόνων και από τους εμπνευστές του Λαϊκού Μετώπου Βραζιλίας –μιας νέας συσπείρωσης της βραζιλιάνικης Αριστεράς.
Η ατζέντα είναι σαρωτική. Η προσωρινή κυβέρνηση Τέμερ έκλεισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για όλες τις δημόσιες πολιτικές για την οικογενειακή γεωργία. Κατάργησε τρία υπουργεία που προστάτευαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και της μαύρης κοινότητας.
Επισπεύδει ιδιωτικοποιήσεις βγάζοντας τη δημόσια περιουσία στο σφυρί: πούλησε σε πολυεθνικές μία από τις πλουσιότερες σε υδρογονάνθρακες πετρελαιοπηγές έναντι 8 δισ. δολαρίων ενώ η αξία της ξεπερνά τα 80 δισ. δολάρια.
Η ανεργία έφτασε στο 15% και στους νέους το 30%. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει κατά δέκα χρόνια τη συντάξιμη ηλικία, προωθεί την αύξηση των ωρών εργασίας, την κατάργηση της διαιτησίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπόσχεται να απελευθερώσει την πώληση γης στο ξένο κεφάλαιο.
Προς το παρόν, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Τέμερ ενδέχεται με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων να έχει ακόμη μια δυσάρεστη εμπειρία, όπως συνέβη την Κυριακή όταν στη διάρκεια της γενικής δοκιμής της εναρκτήριας εκδήλωσης, ένα τεράστιο γιουχάισμα αντήχησε στο στάδιο «Μαρακανά» μόλις ακούστηκε το όνομά του.
Το Κίνημα των Ακτημόνων και άλλες κοινωνικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή 5 Αυγούστου, ημέρα έναρξης των Αγώνων. Οπως προειδοποίησε ο Γκιλιέρμε Μπούλους του Κινήματος των Αστέγων: «Θα είμαστε στο Ρίο και θα είμαστε στο “Μαρακανά” για να καταγγείλουμε όσα συντελούνται στη χώρα μας».
