Λέγεται ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε πριν από λίγες μέρες στη Βενεζουέλα. Το είπε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μίλησε για μια αποτυχημένη επανάληψη της απόβασης στον όρμο των Χοίρων, αναφερόμενος στην παταγωδώς αποτυχούσα επιχείρηση της κυβέρνησης Κένεντι πριν από 59 χρόνια να ανατρέψει τον Φιδέλ Κάστρο στέλνοντας στρατιά Κουβανών μισθοφόρων. Αλλά, και η αμερικανική εφημερίδα Washington Post έδωσε στο σχετικό ρεπορτάζ τον τίτλο «Ενα φιάσκο τύπου όρμου των Χοίρων στη Βενεζουέλα». Τι ακριβώς συνέβη με αυτό που ο Νικολάς Μαδούρο αποκαλεί απόπειρα ανατροπής του με συνεργασία αντιπολίτευσης και ΗΠΑ;
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εμφανίστηκε στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών του κινήματος των αδέσμευτων χωρών αναγγέλλοντας ότι είχε μόλις αποτρέψει απόπειρα εναντίον του που είχε οργανωθεί από τη δεξιά αντιπολίτευση και την Ουάσινγκτον.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απέτρεψαν εισβολή ενόπλων που επιχειρούσαν να εισέλθουν στη Βενεζουέλα διά θαλάσσης. Οχτώ σκοτώθηκαν κατά τη συμπλοκή και 15 συνελήφθησαν. Ανάμεσά τους δύο Αμερικανοί, ο Λουκ Ντένμαν 34 χρόνων και ο Εϊραν Μπέρι 41, πρώην στρατιωτικοί που δούλευαν ως μισθοφόροι για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας.
«Σκόπευαν να με σκοτώσουν εν μέσω της πανδημίας», είπε ο Νικολάς Μαδούρο. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι Βενεζουελάνοι, πρώην και νυν στρατιωτικοί.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία, μεταξύ άλλων, έδειξε μονταρισμένο -σύμφωνα με αρκετά ΜΜΕ- βίντεο με τον Ντένμαν, τον έναν από τους δύο Αμερικανούς, να ανακρίνεται και να απαντά ότι συμμετείχε σε αποστολή με σκοπό τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο και την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ότι μέρος των προετοιμασιών έγινε στη γειτονική Κολομβία -ο δεξιός πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε το αρνείται- αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «νόμιζα πως βοηθούσα τον λαό της Βενεζουέλας να επανακτήσει τον έλεγχο της χώρας του».
Την επομένη, η Βενεζουέλα δημοσιοποίησε ένα βίντεο με τον έτερο Αμερικανό, τον Εϊραν Μπέρι, στο οποίο είπε ότι η ομάδα του ετοίμαζε έφοδο στο προεδρικό μέγαρο και αρπαγή του Μαδούρο «με κάθε μέσο».
Ο Χουάν Γουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, πράγμα που όμως διαψεύστηκε λίγο μετά. Ισχυριζόταν ότι ο Μαδούρο εκμεταλλεύεται μια ανύπαρκτη ιστορία ως αντιπερισπασμό απέναντι στα σοβαρά προβλήματα της χώρας, όπως η διαχείριση της πανδημίας -η οποία πάντως δείχνει να είναι υπό έλεγχο-, μια πρόσφατη αιματηρή εξέγερση σε φυλακή με τουλάχιστον 40 νεκρούς και τον πόλεμο των συμμοριών στο Καράκας.
Καμένο χαρτί ο Γουαϊδό
Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε ότι μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το πραξικόπημα-παρωδία που επιχείρησε ο Γουαϊδό στις 30 Απριλίου του 2019 με την υποτιθέμενη συμμετοχή σημαντικού τμήματος των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Εκτοτε, το άστρο του άρχισε να φθίνει.
Τα μεγάλα πλήθη σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, κάποια πιο σοβαρά στελέχη της αντιπολίτευσης άρχισαν να τον αμφισβητούν και χωρίς να λέγεται ανοιχτά, φαίνεται πως και στην Ουάσινγκτον δεν τον βλέπουν πια ως τη «μεγάλη ελπίδα» για τη μετά Μαδούρο εποχή.
Την ίδια περίοδο άρχισαν να φθίνουν και οι πολεμικές ιαχές κατά της Βενεζουέλας από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης, τις οποίες, εξάλλου, το Πεντάγωνο δεν έδειξε ποτέ να συμμερίζεται. Πολύ περισσότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το «γεράκι» Τζον Μπόλτον, που είχε αναλάβει σχεδόν εργολαβικά τις απειλές κατά του Μαδούρο, απεπέμφθη από σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει εκλείψει και η επιθυμία για αλλαγή πολιτεύματος στη Βενεζουέλα και πρόκληση φθοράς στην κυβέρνηση Μαδούρο. Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επικήρυξε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας για ναρκω-τρομοκρατία προσφέροντας αμοιβή 15 εκατ. δολαρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.
Σήμερα πάντως, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αρνούνται την όποια ανάμειξη στη βενεζουελάνικη εκδοχή του όρμου των Χοίρων. Ο Πομπέο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» προκειμένου να επαναπατρίσει τους δύο Αμερικανούς συλληφθέντες, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε ο Μαδούρο, θα περάσουν από δίκη στη Βενεζουέλα. «Αν είχαμε αναμειχθεί εμείς, τα πράγματα θα είχαν γίνει αλλιώς», είπε με νόημα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Ενα δίκιο ίσως το έχει, αφού ο φερόμενος εγκέφαλος δείχνει μάλλον φαιδρό άτομο για τέτοιες δουλειές. Τα χαρτιά που είχαν οι δύο Αμερικανοί έδειχναν ότι δουλεύουν για λογαριασμό της Silvercorp USA, μιας αμερικανικής εταιρείας σεκιούριτι με έδρα το Μαϊάμι. Ιδιοκτήτης της είναι ο Τζόρνταν Γκουντρό, πρώην μέλος του σώματος των Πράσινων Μπερέδων.
Ο Γκουντρό, Καναδός που ζει εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, ίδρυσε την εταιρεία το 2018 κι από την Κυριακή έχει σκιστεί να δίνει συνεντεύξεις δεξιά κι αριστερά αποκαλύπτοντας «λεπτομέρειες» της «μυστικής» κατά τα άλλα επιχείρησης η οποία, όπως διατείνεται, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας, η εταιρεία του Γκουντρό και στελέχη της δεξιάς βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνία ύψους 219 εκατ. δολαρίων με στόχο το στήσιμο μιας επιχείρησης για την ανατροπή του Μαδούρο. H πρώτη επαφή φαίνεται πως έγινε πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν η Silvercorp ανέλαβε την ασφάλεια της μεγάλης «ανθρωπιστικής συναυλίας» που πραγματοποιήθηκε στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας με πρωτοβουλία του Γουαϊδό.
Η Washington Post παρουσίασε τις 42 σελίδες της συμφωνίας η οποία φέρει την υπογραφή του ίδιου του Γκουντρό και του βουλευτή της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης Σέρχιο Βεργκάρα. Ο Γκουντρό μάλιστα δημοσιοποίησε κι ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο υποτίθεται πως ακούγεται ο ίδιος ο Χουάν Γουαϊδό να δίνει την έγκρισή του.
Στη συνέχεια φαίνεται πως κάτι στράβωσε. Ο εξόριστος στις ΗΠΑ Βενεζουελάνος Χοσέ Λουίς Ρεντόν, σύμβουλος στρατηγικής του Γουαϊδό, εμφανίστηκε στο CNN όπου παραδέχτηκε τη συμφωνία, τόνισε όμως ότι αυτή είχε καταστεί νεκρό γράμμα ήδη από τον Νοέμβριο, γιατί η βενεζουελάνικη πλευρά διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει. Ο Ρεντόν ισχυρίζεται ότι πλήρωσαν μόνο 50.000 δολάρια κι ότι είχαν ειδοποιήσει τον Καναδοαμερικανό πως η επιχείρηση είχε λάβει τέλος. Εκείνος όμως επέμενε ότι θα συνεχίσει και τελευταία τους απειλούσε πως αν δεν του έδιναν την προκαταβολή του 1,5 εκατ. που είχαν συμφωνήσει, θα έβγαζε στη φόρα όλα τα ενοχοποιητικά ντοκουμέντα.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της Washington Post, o Tζόρνταν Γκουντρό ισχυρίζεται ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να λάβει βοήθεια στο σχέδιό του από την αμερικανική κυβέρνηση, συγκεκριμένα μέσω μιας επαφής του στο γραφείο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, την οποία όμως δεν κατονόμασε.
Ο Γουαϊδό δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Ο δε Νικολάς Μαδούρο απειλεί να συλλάβει τον αντίπαλό του και δήλωσε ότι διακόπτει τον διάλογο με τις ΗΠΑ ο οποίος συντηρούνταν παρά την κρίση στις διμερείς σχέσεις. Η υπόθεση όμως προκαλεί προβληματισμό και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, έχει ξεκινήσει ομοσπονδιακή έρευνα κατά του Τζόρνταν Γκουντρό για λαθρεμπόριο όπλων. Χθεσινό ρεπορτάζ του ίδιου πρακτορείου δείχνει ότι η Silvercorp έχει αντιγράψει στην ιστοσελίδα της σχεδόν αυτούσια αποσπάσματα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας καθώς και από μια εταιρεία διαχείρισης κρίσεων.
Παρέμβαση Δημοκρατικών
Στη Γερουσία παράλληλα, τρεις Δημοκρατικοί, μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, απηύθυναν επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση ζητώντας της να ξεκαθαρίσει τον ρόλο της. «Η αμερικανική κυβέρνηση είτε αγνοούσε αυτά τα σχέδια είτε τα γνώριζε κι επέτρεψε να προχωρήσουν. Και οι δύο εκδοχές είναι προβληματικές», σημειώνουν οι τρεις γερουσιαστές προσθέτοντας: «Ο Μαδούρο είναι δικτάτορας και στον λαό της Βενεζουέλας αξίζει να ζήσει ξανά σε δημοκρατία. Αυτό όμως θα επιτευχθεί μόνο με την ισχυρή και αποτελεσματική διπλωματία και όχι με περιπέτειες πολεμικού χαρακτήρα».
Ποια είναι η αλήθεια; Ψήγματά της ίσως να βρίσκονται στις μαρτυρίες όλων των συντελεστών της υπόθεσης. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι αν αυτή η ιστορία γινόταν ταινία ή σειρά, δεν θα είχε κεντρικό ήρωα τον Τζέισον Μπορν ούτε τον Τζακ Μπάουερ. Μάλλον τον πράκτορα Θου Βου...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας