Επανάληψη του ένοπλου αγώνα ανακοίνωσε το Νο2 των FARC

Ο Ιβάν Μάρκες - φωτ. αρχείου

AP Photo/Fernando Vergara

Επανάληψη του ένοπλου αγώνα ανακοίνωσε το Νο2 των FARC

Επιχείρηση κατά των μελών των FARC που κατήγγειλαν τη συμφωνία ειρήνης εξήγγειλε ο πρόεδρος της Κολομβίας

Ο Ιβάν Μάρκες, ο δεύτερος στην ιεραρχία των FARC, ανακοίνωσε σήμερα ότι η ένοπλη κολομβιανή οργάνωση ξαναπαίρνει τα όπλα. Ο Μάρκες, που έχει βγει στην παρανομία εδώ και ένα χρόνο, έχει καταγγείλει τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η οργάνωση με την κυβέρνηση της χώρας και στη συνέχεια διαλύθηκε.

Ο Μάρκες, με στολή παραλλαγής. εμφανίστηκε σε βίντεο στο YouTube έχοντας στο πλευρό του και άλλους ηγέτες των ανταρτών, μεταξύ των οποίων ο Χεσούς Σάντριτς, επίσης πρώην ηγέτη των FARC.

«Ανακοινώνουμε στον κόσμο ότι ξεκίνησε η δεύτερη Marquetalia (ιστορικό λίκνο της εξέγερσης στη δεκαετία του 1960), εξ ονόματος του οικουμενικού δικαίου των λαών να παίρνουν τα όπλα για να εξεγερθούν ενάντια στην καταπίεση», ανέφερε και ανακοίνωσε «τη συνέχιση των επιχειρήσεων των ανταρτών σε απάντηση της προδοσίας από το κράτος των συμφωνιών ειρήνης της Αβάνας», που είχαν οδηγήσει στον αφοπλισμό το 2017 περίπου 7.000 ανδρών και γυναικών μαχητών των FARC.

«Η απάτη, η διπλοπροσωπία και η δολιότητα, η μονομερής τροποποίηση του κειμένου της συμφωνίας, η μη εφαρμογή των δεσμεύσεών του εκ μέρους του κράτους, οι δικαστικές διευθετήσεις και η ανασφάλεια μας αναγκάζουν να ξαναπάρουμε τα όπλα», προσθέτει και καταλήγει: «Δεν ηττηθήκαμε ποτέ, ούτε ιδεολογικά, είναι γι' αυτό που ο αγώνας συνεχίζεται».

Επίσης ανέφερε ότι θα επιδιώξει να συντονιστεί με τον ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), τη δεύτερη κολομβιανή ανταρτική οργάνωση, που εξακολουθεί να είναι ενεργή.

Να σημειωθεί ότι ο Ιβάν Μάρκες ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην Κούβα από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι το καλοκαίρι του 2016 με την κυβέρνηση του τότε προέδρου (2010-2018), Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, οι FARC μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα, με εκατοντάδες αντάρτες να τίθενται προοδευτικά στο περιθώριο της διαδικασίας που είχε σκοπό να θέσει τέρμα σε μια ένοπλη σύγκρουση που διήρκεσε μισό αιώνα.

Ο Ροδρίγο Λοντόνο, πάντως, ο επικεφαλής των FARC και πλέον ηγέτης του πολιτικού κόμματος που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία της Αβάνας, έδωσε συνέντευξη Τύπου με άλλα στελέχη του κόμματος στην οποία διαχώρισε τη θέση από τον Μάρκες.

2015: Ο τότε πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, επισφραγίζει στην Αβάνα τη συμφωνία μεταξύ του ηγέτη των FARC Τιμολέον Χιμένες (δεξιά) και του τότε προέδρου της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος

AP Photo/Desmond Boylan, File

«Ανησυχητική» αλλά όχι «απροσδόκητη» η εξέλιξη

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, ο ύπατος αρμοστής της κολομβιανής κυβέρνησης για την ειρήνη, χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ ανησυχητική αλλά όχι και απροσδόκητη».

«Η κυβέρνηση δεν εξεπλάγη. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι, με τη συμπεριφορά τους, είχαν ήδη εκφράσει ξεκάθαρα ότι είχαν στρέψει την πλάτη τους στην ειρηνευτική συμφωνία» του 2016, είπε ο Σεμπάγιος.

Επίσης, ζήτησε να αναζητηθούν «σε διεθνές επίπεδο» και να συλληφθούν οι πρώην διοικητές των ανταρτών που ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξαναπαίρνουν τα όπλα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επιχείρηση εναντίον των πρώην διοικητών της ανταρτικής οργάνωσης FARC που δήλωσαν ότι ξαναπαίρνουν τα όπλα.

«Διέταξα τη συγκρότηση μιας ειδικής μονάδας ώστε να καταδιώξουμε αυτούς τους εγκληματίες με ενισχυμένες δυνατότητες πληροφόρησης, έρευνας και κινήσεων σε όλο το έδαφος της Κολομβίας», είπε ο Ντούκε από το προεδρικό μέγαρο Κάσα Ναρίνιο, στην Μπογκοτά.

Η κολομβιανή κυβέρνηση, υπό τον δεξιό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, υποστηρίζει ότι οι Μάρκες και Σάντριτς κρύβονται στη Βενεζουέλα, όπου όπως υποστηρίζει έχουν βρει επίσης καταφύγιο ηγετικά στελέχη του ELN.

Προειδοποιήσεις από ΜΚΟ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Μάρκες, μη κυβερνητική οργάνωση ειδικευμένη στην ένοπλη σύρραξη στη χώρα των Άνδεων, το Ίδρυμα για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση, έδωσε συνέντευξη Τύπου την οποία προειδοποιούσε για την εξέλιξη αυτή.

«Η πληροφόρηση που διαθέτουμε είναι ότι πολιτικοί αντιφρονούντες και ένοπλοι αντιφρονούντες οδεύουν να ενωθούν, και αυτό εγείρει την πιθανότητα και τον κίνδυνο (...) να δημιουργηθεί νέο κίνημα ανταρτών στην Κολομβία, διακριτό από τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που συνεχίζει να δρα», ανέφερε ο Λεόν Βαλένσια, διευθυντής της οργάνωσης.

Επίσης, ο Αριέλ Άβιλα, υποδιευθυντής του Ιδρύματος, επισήμανε πως ο Μάρκες βρίσκεται «πολύ κοντά» στους «ένοπλους αντιφρονούντες» και πρόσθεσε: «Φοβόμαστε πως σχηματίζεται νέα οργάνωση ανταρτών».

Ο Ιβάν Μάρκες καταζητείται από την ειδική δικαιοδοσία για την ειρήνη (JEP), ειδικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για να δικάζει εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο του εμφυλίου και τέθηκε στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αγνοείται εδώ κι έναν χρόνο αφού κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη συμφωνία. Επίσης, ο Χεσούς Σάντριτς, που επίσης καταζητείται και έχει εκδοθεί εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης, φέρεται να ενέχεται σε διακίνηση ναρκωτικών.

Κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι συνωμότησε για να σταλεί κοκαΐνη στην αμερικανική επικράτεια μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, πράγμα που ο ίδιος αρνείται.

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» ο στρατός της Βενεζουέλας
Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της Βενεζουέλας και της Κολομβίας με τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο να κατηγορεί την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε ότι χρησιμοποιεί την ανακοίνωση της αντάρτικης οργάνωσης «FARC» για να...
Σε «πορτοκαλί συναγερμό» ο στρατός της Βενεζουέλας
Παραιτήθηκε ο υπ. Άμυνας για συγκάλυψη θανάτου παιδιών στην Κολομβία
Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις στην Κολομβία για τη συγκάλυψη του θανάτου τουλάχιστον οκτώ παιδιών σε πρόσφατο αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατού...
Παραιτήθηκε ο υπ. Άμυνας για συγκάλυψη θανάτου παιδιών στην Κολομβία
Παραμένει εχθρικό το κλίμα μεταξύ Κολομβίας – Βενεζουέλας
Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής. Οι αρχές της Κολομβίας δηλώνουν «έτοιμες» να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία της χώρας με το Νικολά Μαδούρου να θέτει σε...
Παραμένει εχθρικό το κλίμα μεταξύ Κολομβίας – Βενεζουέλας
Κολομβία: στα ματωμένα χωριά της κoκαΐνης
Οδοιπορικό στα μέρη της ανείπωτης βίας, εκεί όπου το κάποτε άβατο γίνεται τουριστικός προορισμός. Μαρτυρίες κυνηγημένων, διάλογοι με την πλάτη στον φακό, σοκαριστικές αφηγήσεις. Και μια γενικευμένη (καχ)υποψία...
Κολομβία: στα ματωμένα χωριά της κoκαΐνης
Στην Κολομβία ο Γουαϊδό, έκλεισε τα σύνορα η Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκλεισε τα σύνορα με την Κολομβία, απ' όπου ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Γουαϊδό σχεδιάζει να μπει η ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην Κολομβία ο Γουαϊδό, έκλεισε τα σύνορα η Βενεζουέλα