Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ το Πουέρτο Ρίκο, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μαρία, που άφησε πίσω τεράστιες καταστροφές στις υποδομές του νησιού. Όπως είπε, θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι καταστροφές που προκάλεσε η Μαρία τόσο στο Πουέρτο Ρίκο όσο και στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ντομίνικα, Ρούζβελτ Σκέριτ, ανακοίνωσε ότι απολογισμός των νεκρών έφτασε τους 19 από το πέρασμα του τυφώνα Μαρία, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμη 20.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σκέριτ, είναι θαύμα που δεν υπάρχουν περισσότερα θύματα.
Ο τυφώνας, που πλέον έχει πέσει στην κατηγορία 3, βρίσκεται ήδη στη Δομινικανή Δημοκρατία και σταδιακά κατευθύνεται προς τα νησιά Τερκς και Κάικος.
Εικόνες πλημμυρών από το νησί
Catastrophic flooding in #PuertoRico from the #HurricaneMaria this morning. Please stay safe.. #severeweather #MariaPR #MARIA Source: FB pic.twitter.com/nOUaluDY2X
— WEATHER/ METEO WORLD (@StormchaserUKEU) 21 Σεπτεμβρίου 2017
Οι διασώστες στο Πουέρτο Ρίκο κάνουν έρευνες σε ολόκληρο το νησί για να εντοπίσουν τυχόν θύματα του τυφώνα, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά ηλεκτρικό ρεύμα -εκτιμάται ότι το δίκτυο θα χρειαστεί μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως- και οι ισχυρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Η πραγματική έκταση της ζημιάς είναι ακόμη άγνωστη, καθώς δεκάδες πόλεις και κοινότητες παραμένουν απομονωμένες εξαιτίας της κατάρρευσης των τηλεπικοινωνιών.
Οι άνδρες των αρχών ασφαλείας και των σωστικών συνεργείων που βγήκαν στους δρόμους περιγράφουν εικόνες με δέντρα ξεριζωμένα και πεσμένα παντού, δρόμους πλημμυρισμένους σε όλο το νησί. Προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται και να σεβαστούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το βράδυ έως τις 6 το πρωί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, ώστε να μη θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών του νησιού, Άμπνερ Γκόμες, περιέγραψε την κατάσταση της ιστορικής αυτής καταστροφής για το Πουέρτο Ρίκο ως «μοναδικό ιστορικό γεγονός».
Quick #GOES16 1min loop of #Maria traversing #PuertoRico. Stationary NW-SE oriented band develops as flow shifts upslope over high terrain. pic.twitter.com/LuKltQUgSB
— Philippe Papin (@pppapin) 20 Σεπτεμβρίου 2017
Ο δήμαρχος της πόλης Κατάνο, Φέλιξ Ντελγκάδο, δήλωσε ότι 454 σπίτια στην πόλη του έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, δηλαδή το 80% του προαστίου Χουάνα Μάτος. «Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Μήνες και μήνες και μήνες και μήνες».
Στον Άγιο Δομίνικο
Ο τυφώνας έχει ήδη φτάσει πάνω από τη Δομινικανή Δημοκρατία με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 250 χλμ./ώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς για τους τυφώνες, η Μαρία, που στη συνέχεια θα πάει προς τα νησιά Τερκς και Κάικος, θα παραμείνει «ένας μεγάλος, πολύ επικίνδυνος τυφώνας» για τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες.
Επίσης οι βροχοπτώσεις θα συνεχίσουν να πλήττουν τα νησιά της Καραϊβικής ακόμη και όταν το μάτι του κυκλώνα απομακρυνθεί από αυτά.
