Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχασε στην υπόθεση της προσφυγής της στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για την επίκληση του άρθρου 50, αφού το ανώτατο δικαστικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες που είναι γνωστές «βασιλικές προνομίες» για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.
Η απόφαση, ουσιαστικά, είναι μια πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Μέι, καθώς δεν μπορεί να ξεκινήσει τις συζητήσεις με την ΕΕ για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση προτού πάρει απόφαση το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Πάντως, το βρετανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει υπέρ του Brexit άμεσα, καθώς η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η 31η Μαρτίου.
Μένει να διευκρινιστεί εάν το Brexit θα έρθει στην κοινοβουλευτική διαδικασία (βουλή των Κοινοτήτων και βουλή των Λόρδων) στο σύνολό του ή θα συζητείται άρθρο άρθρο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, επιπλέον, απέρριψε τα επιχειρήματα ότι τα κοινοβούλια της Βόρειας Ιρλανδίας, τη Σκωτίας και της Ουαλίας θα πρέπει επίσης να δώσουν την έγκρισή τους πριν από την επίκληση του άρθρου 50.
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης έρχεται από τον γενικό εισαγγελέα, Τζέρεμι Ράτι, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση είναι μεν απογοητευτική, αλλά η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα.
Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει».
