«Άναψαν τα αίματα» στο τουρκικό Κοινοβούλιο χθες βράδυ κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του.
Βουλευτές από το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα (AKP) και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) πιάστηκαν στα χέρια γύρω από το κεντρικό βήμα του Κοινοβουλίου.
Με «δεκανίκι» το εθνικιστικό κόμμα MHP, το AKP προωθεί την υιοθέτηση των σχετικών τροποποιήσεων του συντάγματος, στοχεύοντας σε εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος και παράταση της πολιτικής ηγεμονίας του Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2029!
Ωστόσο, τόσο το κεμαλικό κόμμα CHP όσο και το φιλοκουρδικό/αριστερό HDP (που βρίσκεται υπό δικαστικό διωγμό) έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο των συνταγματικών τροποποιήσεων -το οποίο ύστερα από θυελλώδεις αντιδράσεις- έχει ήδη περιοριστεί σε 18 άρθρα- υποστηρίζοντας ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα κλιμακώσουν τον αυταρχισμό άσκησης της προεδρικής εξουσίας.
Θεωρητικά, η στάση τους δεν αλλάζει τους υπολογισμούς του κοινού μετώπου του κυβερνώντος AKP και του αντιπολιτευόμενου MHP, τα οποία έχουν 317 και 39 βουλευτές αντίστοιχα (σε σύνολο 550) και ξεπερνούν άνετα το όριο των απαιτούμενων 330 ψήφων για παραπομπή της τελικής έγκρισης της συνταγματικής αναθεώρησης σε δημοψήφισμα.
