Νέο μπαράζ επικρίσεων προκάλεσε η υιοθέτηση της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης από την Εθνοσυνέλευση, μετά από προσφυγή του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στη διαδικασία του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, που επιτρέπει να εγκριθεί ένας νόμος χωρίς ψηφοφορία, αρκεί να μην υπερψηφιστεί πρόταση μομφής επί του κειμένου.
Η κυβέρνηση προχώρησε στην προώθηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, παρά το τετράμηνο μπρα ντε φερ με τα συνδικάτα, τις μαζικές κινητοποιήσεις, το απεργιακό κύμα, τις δώδεκα ογκώδεις διαδηλώσεις και τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι τα τρία τέταρτα των Γάλλων απορρίπτουν το εργασιακό νομοσχέδιο.
Την Τρίτη ο Γάλλος πρωθυπουργός απέρριψε τις ύστατες προτάσεις για βελτίωση του κειμένου που του πρότειναν Σοσιαλιστές βουλευτές και ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί για δεύτερη φορά το άρθρο 49.3 για να περάσει τον νόμο.
Οι βουλευτές που αντιπαρατέθηκαν στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση είχαν 24ωρη διορία για να καταθέσουν πρόταση μομφής. Η δεξιά αντιπολίτευση δεν υπέβαλε πρόταση μομφής αυτή τη φορά.
Ο Κριστιάν Ζακόμπ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του δεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε «θα τα πούμε στις κάλπες σε εννέα μήνες», παραπέμποντας στη μονομαχία των προεδρικών εκλογών του 2017.
Οι Κομμουνιστές, οι Οικολόγοι και οι «αντάρτες» Σοσιαλιστές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 58 βουλευτών για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά απέτυχαν. Μόνο 56 βουλευτές υπέγραψαν την «προοδευτική πρόταση μομφής», έλειπαν δύο υπογραφές.
«Για άλλη μια φορά, αγωνιστήκαμε ενάντια στον κυνισμό και τις πιέσεις. Στην αντίθεσή μας στον εργασιακό νόμο μάς συνόδευσαν 56 βουλευτές από όλα τα κόμματα της Αριστεράς», δήλωσε ο ηγέτης της ομάδας των «ανταρτών» σοσιαλιστών βουλευτών, Κριστιάν Πολ. Αρκετοί «αντιφρονούντες» σοσιαλιστές αρνήθηκαν να εκφραστούν με μομφή κατά της κυβέρνησης.
Η σύντομη προοπτική των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών φαίνεται να αποθαρρύνει πολλούς Σοσιαλιστές να αντιπαρατεθούν στην πλειοψηφία.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προειδοποίησε ότι οι υπογράφοντες πρόταση μομφής θα αποβληθούν. Αυτό θα σήμαινε πρακτικά ότι δεν θα περιληφθούν στις εκλογικές λίστες για τις βουλευτικές εκλογές.
Εφόσον δεν κατατέθηκε καμιά πρόταση μομφής στην ορισμένη προθεσμία, θεωρείται ότι το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση. Παραπέμπεται τώρα στη Γερουσία για δεύτερη ανάγνωση. Θα εξεταστεί από επιτροπές και στην ολομέλεια στις 18 Ιουλίου.
Οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν διαδικασία επιτάχυνσης της εξέτασης του κειμένου για να επιτραπεί η άμεση επιστροφή του στην Εθνοσυνέλευση. Στις 20 Ιουλίου θα γίνει στο Κοινοβούλιο η τελική ανάγνωση του νόμου.
Λίγες ώρες πριν από τη θερινή παύση των κοινοβουλευτικών εργασιών, η μεταρρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί από λιγοστούς παρόντες βουλευτές, χωρίς τη διαδικασία του άρθρου 49.3. Οπότε δεν θα υπάρξει και πρόταση μομφής.
Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν πάντως τον αγώνα τους όλο το καλοκαίρι, με επιλεκτικές «παρεμβάσεις» σε επιχειρήσεις, και βέβαια προετοιμάζουν νέο πρόγραμμα δυναμικών κινητοποιήσεων για το φθινόπωρο.
