Λευκωσία – Ανταπόκριση
Οι πρώτες παράπλευρες απώλειες εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων καταγράφηκαν στην ΕΔΕΚ. Συγκεκριμένα, τόσο η Α΄αντιπρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου, όσο και ο Β΄αντιπρόεδρος Μαρίνος Θεοδώρου υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους.
Ο Μ. Θεοδώρου έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook ότι αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης του για την αποτυχία του κόμματός του. Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε από το βράδυ των εκλογών ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του.
Εξάλλου ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος, ενώ συγχαίρει το κόμμα του για την επιτυχία του, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη μάχιμη πολιτική.
Ανανεωμένη κατά 50%
Κατά 50% ανανεωμένη είναι η σύνθεση της νέας βουλής, που προέκυψε από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, καθότι 28 από τους 56 που έχουν εκλεγεί, καταλαμβάνουν για πρώτη φορά βουλευτική έδρα. Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε και την πλέον πολυκομματική βουλή στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή 8 κομμάτων.
Εξάλλου, περίπου το 20% των νέων βουλευτών είναι γυναίκες, συνολικά 11, τέσσερις περισσότερες από την απελθούσα βουλή. Χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι η απώλεια ποσοστών και από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα, με το ΑΚΕΛ να καταγράφει τη μέγιστη συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης, που ξεπερνά το 7%. Στο κόμμα ανακοίνωσαν ότι τα σώματα θα συνέλθουν μέχρι και την Κεντρική Επιτροπή στις 30 του Μάη για να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα και να αποφασίσουν για το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής.
Στις 2 Ιουνίου η εκλογή προέδρου του σώματος
Στο μεταξύ, στις 2 Ιουνίου οι νέοι βουλευτές θα δώσουν την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση, θα συσταθούν σε σώμα και θα επιλέξουν το νέο πρόεδρο του νομοθετικού σώματος. Ειδικότερα για το θέμα της ανάδειξης του νέου προέδρου, θα διεξαχθεί ψηφοφορία σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες από μία υποψηφιότητες. Εάν η εκλογή δεν καταστεί δυνατή με απόλυτη πλειοψηφία τότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του 1985 που διαλαμβάνει διαδικασία τριών σταδίων. Το τελευταίο στάδιο προνοεί την εκλογή προέδρου της βουλής με σχετική πλειοψηφία.
Οι Οικολόγοι και το δίλημμα της Θεοχάρους
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών μπαίνει σε νέα εποχή, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως «παράλογου και αντιδημοκρατικού». Για την προεδρία της βουλής, είπε ότι το θέμα θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίαση της διευρυμένης πολιτικής επιτροπής.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Κίνημα Αλληλεγγύη για το τι μέλλει γενέσθαι με την έδρα της Ελένης Θεοχάρους. Η ίδια, φιλοξενούμενη το μεσημέρι στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι έχει «πολύ μεγάλο δίλημμα». Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το κατά πόσο θα κρατήσει την έδρα που εξασφάλισε στην κυπριακή βουλή ή θα επιλέξει να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ληφθεί οριστικά απόψε. Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο Κίνημα και ότι η απόφαση θα ληφθεί αφού πρώτα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα.
