Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην Πολωνία... απαγορεύεται ο κομμουνισμός!

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

EPA / PAWEL SUPERNAK

Στην Πολωνία... απαγορεύεται ο κομμουνισμός!

  • A-
  • A+

Σήμερα... κληρώνει για την υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας στις Βρυξέλλες, αφού λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πολωνία προκειμένου να αναστρέψει την επίμαχη «μεταρρύθμιση» της λειτουργίας, της σύνθεσης και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, αρμόδιο να αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού έργου.

Κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την ευρωσκεπτικιστική δεξιά κυβέρνηση για καταπάτηση των ευρωπαϊκών κανόνων περί του κράτους δικαίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς αναμένεται να αποστείλει την επικριτική -όπως όλα δείχνουν- γνωμοδότησή του στη Βαρσοβία, την οποία δημοσιοποίησε η πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita».

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Τίμερμανς εκτιμά ότι τα δημοκρατικά πρότυπα δεν εφαρμόζονται στην Πολωνία και πως -ελλείψει ενός καθ’ όλα λειτουργικού και ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου- η δημοκρατία, ο σεβασμός για θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου εν γένει βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η (επιλεκτική) δυσφορία των Βρυξελλών και η κλιμακούμενη διαμάχη μηνών με τη Βαρσοβία πηγάζουν όμως κι από τη στροφή 180 μοιρών της νυν κυβέρνησης για το πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο, αφού αρνείται πλέον να αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης και να φιλοξενήσει γύρω στους 7.000 πρόσφυγες.

Ανησυχία στην Κομισιόν έχει προκαλέσει και η νεόκοπη «μεταρρύθμιση» στα δημόσια ΜΜΕ, που επιβάλλει κυβερνητικό έλεγχο, αλλά και η οπισθοδρόμηση σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η προώθηση νομοθεσίας για την περιστολή του δικαιώματος άμβλωσης.

«Η Πολωνία δεν θα ενδώσει ποτέ σε κανένα τελεσίγραφο. Υπάρχουν κάποιοι στην Κομισιόν [...] που θέλουν να καταστρέψουν την Ε.Ε. αντί να τη δουν να αναπτύσσεται», ξεσπάθωσε η πρωθυπουργός Μπεάτε Σίντλο την Παρασκευή εν μέσω μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί πως «βεβηλώνει το Σύνταγμα» ενώ «καίει τις γέφυρες με την Ευρώπη».

Τελικά οι κυβερνητικοί βουλευτές ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο κατακεραυνώνει την Ε.Ε. ότι «επιχειρεί να επιβάλει αποφάσεις στην Πολωνία για τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη. Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν βάση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, παραβιάζουν την κυριαρχία του κράτους μας και τις ευρωπαϊκές αξίες»...

Τα ενδεχόμενα

Αν πράγματι η αρνητική γνωμοδότηση Τίμερμανς φτάσει σήμερα στη Βαρσοβία χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός ή παράταση στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση Σίντλο θα έχει διορία δύο εβδομάδων για να απαντήσει.

Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρίνει ικανοποιητικές τις εξηγήσεις, μπορεί να εκδώσει «σύσταση για το κράτος δικαίου» με ρητές αναφορές στο πρόβλημα και νέα προθεσμία στην Πολωνία για να το επιλύσει.

Εφόσον υπάρξει αδιέξοδο, η Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο ή 10 κράτη-μέλη έχουν δικαίωμα να ξεκινήσουν επίσημη διαδικασία κατά της Πολωνίας, με αφετηρία την έκδοση προειδοποίησης και απώτατη (όσο κι απίθανη) ποινή ακόμα και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στην Ε.Ε.

Μια τέτοια βαρύγδουπη απόφαση ωστόσο προϋποθέτει ομοφωνία μεταξύ των 28 και η Ουγγαρία του εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν, που διατηρεί αντίστοιχα ανοιχτούς λογαριασμούς με την Κομισιόν, έχει διαμηνύσει πως θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τους (ομοϊδεάτες του) κυβερνώντες στη Βαρσοβία.

Κι ενόσω μένει να αποδειχτεί αν η κόντρα αποτελεί μια ακόμα παράσταση πολιτικού θεάτρου για τα μάτια του κόσμου, σε άλλη μια έκφραση «δημοκρατικών» αντανακλαστικών, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπέγραψε νόμο ο οποίος επιχειρεί να διαγράψει ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας, απαγορεύοντας κάθε αναφορά στον κομμουνισμό εν γένει και ειδικά στις ονομασίες δρόμων, γεφυρών και πλατειών!

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει 12 μήνες περιθώριο να αλλάξει 1.200 - 1.400 ονομασίες σε τοποθεσίες και υποδομές, οι οποίες «δεν μπορούν να τιμούν ανθρώπους, οργανώσεις, γεγονότα και ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς»!

Παράλληλα απαγορεύονται οι αναφορές στο κομμουνιστικό καθεστώς, που επιβλήθηκε στην Πολωνία το 1944-1989, όταν η χώρα βρισκόταν υπό σοβιετική επιρροή.

Η ακραιφνής, πάντως, αντικομμουνιστική πλατφόρμα του κυβερνώντος κόμματος στη Βαρσοβία στοιχηματίζουμε πως δεν θα ενοχλήσει και πολύ την Κομισιόν...

 

ΕΥΡΩΠΗ
«Οι νέοι να καταλάβουν ότι δεν είναι άτρωτοι»
Ημερήσιες αυξήσεις-ρεκόρ στα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα Covid-19 εμφανίζουν πια όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εντείνοντας τους φόβους για ευρύτερη αναζωπύρωση της πανδημίας.
«Οι νέοι να καταλάβουν ότι δεν είναι άτρωτοι»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο λαϊκισμός νίκησε ξανά στην Πολωνία
Με ισχνή διαφορά από τον φιλελεύθερο αντίπαλό του (51,2% έναντι 48,8%), επανεξελέγη πρόεδρος της Πολωνίας ο εθνικιστής Αντρέι Ντούντα, ομοϊδεάτης των Ντόναλντ Τραμπ και Βίκτορ Ορμπαν.
Ο λαϊκισμός νίκησε ξανά στην Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Πολωνία: Απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφύλων προωθεί ο πρόεδρος
Στο πολωνικό Σύνταγμα θέλει να εγγράψει την απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφύλων ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας και ξανά υποψήφιος για τον θώκο, Αντρέι Ντούντα. Το ανακοίνωσε εν όψει του β'...
Πολωνία: Απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφύλων προωθεί ο πρόεδρος
ΕΥΡΩΠΗ
Πολωνία: Νίκη των κυβερνώντων εθνικιστών βάσει exit poll
Εισιτήριο για δεύτερη συναπτή τετραετία στην κυβέρνηση φαίνεται πως έδωσαν στο υπερσυντηρητικό εθνικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.
Πολωνία: Νίκη των κυβερνώντων εθνικιστών βάσει exit poll
ΕΥΡΩΠΗ
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες
Η τελευταία να κλείσει την πόρτα... Η μία μετά την άλλη, αρκετές πλέον χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνούνται να υπογράψουν το -νομικά μη δεσμευτικό- Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη...
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζει λαϊκιστικά κόμματα
«Ο λαϊκισμός είναι τόσο παλιός όσο κι η ίδια η δημοκρατία» έγραφε χθες η «Guardian». «Ωστόσο, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν αποδειχτεί ιδιαιτέρως γόνιμα: λαϊκιστές ηγέτες κυβερνούν πλέον χώρες με συνολικό...
Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζει λαϊκιστικά κόμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας