Η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό κράτος», που ελέγχει το ένα τρίτο των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, με ανακοίνωση που διένειμε μέσω του διαδικτυακού πρακτορείου ειδήσεων AMAQ, το οποίο συνδέεται με τους τζιχαντιστές.
Στην ανακοίνωση του το «Ι.Κ.» ανέφερε στα αραβικά και τα γαλλικά: «Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους…
Ενας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου, μιας χώρας που δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους».
Η αστυνομία του Βελγίου έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβει έναν ύποπτο άντρα. Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία (πρόκειται για ένα καρέ από βίντεο που τραβήχτηκε από μια κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου), όπου διακρίνονται τρεις νέοι άντρες να σπρώχνουν καροτσάκια αποσκευών. Οι άντρες αυτοί θεωρούνται ύποπτοι για τις επιθέσεις και πιστεύεται ότι οι δύο ανατινάχθηκαν, ενώ ο τρίτος διέφυγε και καταζητείται.
Στον χώρο του αεροδρομίου βρέθηκε και εξουδετερώθηκε και ένας (τρίτος) εκρηκτικός μηχανισμός που δεν είχε ενεργοποιηθεί, άγνωστο γιατί. Είναι πιθανόν να τον μετέφερε ο καταζητούμενος που διέφυγε από το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ μέσα στο χάος που ακολούθησε τις εκρήξεις. Ειδικές αντιτρομοκρατικές ομάδες έκαναν χθες πολλές επιδρομές σε σπίτια υπόπτων.

Σε έρευνα στη συνοικία Σάαρμπεκ, στα βόρεια προάστια των Βρυξελλών, βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός με καρφιά και ύποπτες χημικές ουσίες μαζί με μία σημαία του «Ισλαμικού κράτους».
Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρεϊντέρ, είχε προειδοποιήσει το Σάββατο, μία ημέρα μετά τη σύλληψη στις Βρυξέλλες του τρομοκράτη Σαλάχ Αμπντεσλάμ, (ο οποίος είχε σχεδιάσει το μακελειό στο Παρίσι και ήταν ο μοναδικός επιζών από την ομάδα των δέκα τρομοκρατών), πως ο Αμπντεσλάμ «ήταν έτοιμος να κάνει νέα τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, είχε δίπλα του ένα νέο δίκτυο ανθρώπων» και πως η αστυνομία βρήκε στο κρησφύγετο του πολλά και βαριά όπλα.
Ο Ρεϊντέρ δήλωσε χθες πως υπάρχουν ακόμη άτομα που διαφεύγουν και τα οποία συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της τρομοκρατικής ενέργειας στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.
Τη Δευτέρα Βέλγος εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης άλλων δύο υπόπτων, συνεργατών του Αμπντεσλάμ, οι οποίοι αναζητούνται για να ανακριθούν σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Πρόκειται για τον 31χρονο Βέλγο, παιδικό φίλο του Αμπντεσλάμ, Μοχάμεντ Αμπρίνι, και τον 24χρονο Νατζίμ Λαασράουι, ο οποίος ταξίδεψε το 2013 στη Συρία και πήρε το ψευδώνυμο Σουφιάν Καγιάλ.
Ο Λαασράουι ταξίδευε με τον Αμπντεσλάμ τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν τους σταμάτησαν για έλεγχο αστυνομικοί στα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία. Ο τρίτος επιβάτης ήταν ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες στη συνοικία Φορέ των Βρυξελλών.
Οι έρευνες που ακολούθησαν στο σπίτι του Μπελκαΐντ αποκάλυψαν πυροκροτητές και δακτυλικό αποτύπωμα του Αμπντεσλάμ και τρεις ημέρες αργότερα έγινε η επιδρομή στο Μόλενμπεκ, στο κρησφύγετο του τρομοκράτη, ο οποίος τραυματίστηκε και συνελήφθη. Οπως μετέδωσε ο ιστότοπος Politico, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας του Βελγίου υποστήριξε πως ο Αμπντεσλάμ επρόκειτο να λάβει μέρος στις χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Οι αρχές φοβούνται ότι όχι μόνο διαφεύγουν πολλοί ύποπτοι, αλλά και ότι το δίκτυο των τρομοκρατών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πίστευαν και πως εκτείνεται πολύ πέραν του Βελγίου.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές της Γαλλίας, ο θεωρούμενος ως επικεφαλής της ομάδας που χτύπησε στο Παρίσι, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, πριν σκοτωθεί, είχε εμπιστευτεί σε στενούς συνεργάτες του ότι μπήκε στη Γαλλία «χωρίς επίσημα έγγραφα», συνοδευόμενος από άλλους 90 άντρες, Σύρους, Ιρακινούς, Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς. Είχε μάλιστα προβλέψει ότι θα γίνουν και άλλες επιθέσεις, «ακόμη χειρότερες».
Ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας από το Ιράκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες ότι η Βαγδάτη είχε πληροφορίες πως το «Ισλαμικό κράτος» προετοίμαζε μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις, χωρίς ωστόσο να είναι οι Βρυξέλλες μέσα στους αρχικούς στόχους. Το κέντρο της επιχείρησης ήταν η Ράκα, η άτυπη πρωτεύουσα του «Ισλαμικού κράτους» στη Συρία.
Αλλος Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε πως οι χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες σχεδιάστηκαν στη Ράκα πριν από δύο μήνες και πως υπάρχουν τουλάχιστον τρεις καμικάζι που διαφεύγουν και ετοιμάζουν νέο ή νέα χτυπήματα.
Το θέμα της τρομοκρατίας δεν έδειχνε να απασχολεί σοβαρά το Βέλγιο μέχρι την επίθεση στο Παρίσι. Τότε άρχισαν οι αρχές ασφαλείας να ανησυχούν πραγματικά για τη συμμετοχή Βέλγων πολιτών σε τρομοκρατικούς πυρήνες.
Ομως δεν θα έπρεπε να «πέσουν από τα σύννεφα». Το Βέλγιο είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους πολίτες ανά εκατομμύριο ως εθελοντές που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του «Ισλαμικού κράτους», της Τζάμπχαντ αλ Νούσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία και το Ιράκ.
Πάνω από 562 Βέλγοι έχουν πολεμήσει στη Συρία και το Ιράκ, ενώ και η πρώτη αποστολή αυτοκτονίας γυναίκας με ευρωπαϊκό διαβατήριο έγινε στο Ιράκ το 2005. Η καμικάζι είχε γεννηθεί στο Σαρλερουά του Βελγίου και σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να ανατινάξει αμερικανική αυτοκινητοπομπή.
Σημαντική ήταν και η παρουσία Βέλγων στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ενώ εκείνα τα χρόνια είχε αποκαλυφθεί και δίκτυο που έστελνε από τις Βρυξέλλες εθελοντές για να πολεμήσουν τους Ρώσους εισβολείς.
