Μπορεί η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στο μείζον θέμα της συνόδου της Ε.Ε., αλλά το Κυπριακό έχει διασυνδεθεί με αυτό, δεδομένης της επιμονής της Αγκυρας στο άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή της πορεία.
Ετσι, από τη μια διαμορφώνονται συνθήκες αδιεξόδου, αλλά, από την άλλη, στο παρασκήνιο δουλεύουν για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Πάντως η Κύπρος παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, θα ασκήσει βέτο εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της. «Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Euronews, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.
«Να ανοίξει λιμάνια»
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς που έγιναν από Ευρωπαίους αξιωματούχους χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης σε σωρεία δηλώσεων της Τουρκίας με τις οποίες χαρακτηρίζει εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατήγγειλε μάλιστα ότι μόλις προχθές η Αγκυρα απαγόρευσε στον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να ταξιδέψει αεροπορικώς απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, υποχρεώνοντάς τον να προσγειωθεί πρώτα σε αερολιμένα άλλης χώρας.
Σε μια άλλη εξέλιξη η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, με ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα χθες το βράδυ, καλεί την Ε.Ε. να μη συνδέει την προσφυγική κρίση με το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
O πρόεδρος Αναστασιάδης, εισερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και απαντώντας σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου ποια είναι τα εμπόδια για να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, ανέφερε τα ακόλουθα: «Υπάρχουν εμπόδια, αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός».
Σκληρή δήλωση Ακιντζί
Στο μεταξύ, υπό το φως των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δείχνει να έχει σκληρύνει τη στάση του. Σε χθεσινή γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «ο δρόμος της λύσης δεν περνά από τις Βρυξέλλες αλλά από τη Λευκωσία», προσθέτοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να βγάλει από τη μέση την «ΤΔΒΚ» -όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος– και να κάνει συνομιλήτρια την Τουρκία.
«Αυτό δεν θα το κάνει η Τουρκία, δεν θα το επιτρέψει ο τουρκοκυπριακός λαός». Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί στη γραπτή του δήλωση πρόσθεσε ότι «εξάλλου σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Η λύση θα βρεθεί στην Κύπρο από τους Κύπριους και αυτοί θα τη ζήσουν».
