Το σχέδιο-απόφαση που προτάθηκε από την τουρκική πλευρά μόνο εξωφρενικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε συνδυασμό δε με τις προτάσεις της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ γίνεται σαφές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί επικυριαρχία και στα νότια σύνορα της χώρας του, κοινώς στο Ιράκ, τη Συρία, απομονώνοντας και τους Κούρδους.
Τι προτείνεται στο σχέδιο της γείτονος μεταξύ άλλων:
● Προσωρινή επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους υπό την εποπτεία ικανού αριθμού Τούρκων επιτελών που θα εγκατασταθούν κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω.
● Εφαρμογή των σχεδίων που έχουν υποβληθεί από την Τουρκία και συνεργασία με τα μέλη της Ε.Ε. σε οποιαδήποτε κοινή επιχείρηση για την εγκαθίδρυση ασφαλών ζωνών μέσα στη Συρία.
● Η Ε.Ε. θα πρέπει να εκκενώσει τελείως τα ελληνικά νησιά από τους πρόσφυγες και να επαναπροωθήσει μόνο αυτούς που φτάνουν εκεί από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, που μένει να καθοριστεί (κοινώς, όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θα μείνουν εδώ).
● Η Ε.Ε. θα πρέπει να καλύψει και το κόστος αυτής της διαδικασίας.
● Θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί βίζας για όλους τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου (αντί για τον Οκτώβριο, όπως προβλεπόταν αρχικά).
● Επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
