Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό. Διότι απλώς να χτίσουμε στη Μακεδονία (sic), η οποία δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας.
Το παραπάνω υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τη στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η καγκελάριος φάνηκε αποφασισμένη να προασπίσει τη συνθήκη Σένγκεν και τόνισε τη σπουδαιότητα των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία στο θέμα των προσφυγικών ροών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, έκανε έκκληση προς την Ε.Ε. να μην αποκλείσει την Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν: «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο», υπογράμμισε.
«Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», είπε από την πλευρά της η Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως εάν μικρύνει η Ζώνη Σένγκεν, τότε θα πρόκειται για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Κάποιοι υποτιμούν πόσο σημαντική είναι για όλους μας η Σένγκεν, πόσο εξαρτάται η ευημερία μας από την ελευθερία της κίνησης προσώπων και αγαθών. Σίγουρα αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των συνόρων της Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση, η καγκελάριος εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξη για το άμεσο μέλλον. Σημείωσε πως «τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και πίεση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των διακινητών», ενώ υπενθύμισε πως μόλις το καλοκαίρι η Βαλκανική Οδός έγινε η πλέον χρησιμοποιούμενη προσφυγική οδός.
«Πρέπει η Ευρώπη σε μια ιστορική πρόκληση τέτοιου μεγέθους να σηκώσει τα χέρια ήδη μετά από μόλις λίγους μήνες; σαφής απάντηση: όχι», υπογράμμισε η καγκελάριος.
Όσο για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ είπε ότι εκεί θα γίνει ένας «ενδιάμεσος απολογισμός για το πού βρισκόμαστε στην εφαρμογή των μέτρων μας για την διασφάλιση των εξωτερικών μας συνόρων και σε ευρύτερο πλαίσιο στην συνεργασία μας με την Τουρκία, ενώ θα δρομολογηθούν συγκεκριμένα επόμενα βήματα».
