H επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Ροχανί στην Ιταλία σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη. Δραστηριοποιήθηκαν πάνω από δύο χιλιάδες αστυνομικοί για να μπορέσει να προστατευθεί η προσωπική του ασφάλεια, όπως και της πολυμελούς συνοδείας του, ενώ υπήρξαν και κάποιες πράξεις αβροφροσύνης «πολιτιστικού χαρακτήρα», οι οποίες τράβηξαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης όλου του κόσμου: κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ιράν στα Μουσεία Καπιτολίνι της ιταλικής πρωτεύουσας, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να καλύψουν κάποια ημίγυμνα αγάλματα, «πακετάροντάς τα» με χαρτόνι, για να μην προσβληθεί ο σημαντικός φιλοξενούμενος.
Το ίδιο συνέβη και με τα γεννητικά όργανα του αλόγου του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, που ήταν ακριβώς δίπλα από τον Ρέντσι και τον Ροχανί κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Πέρα από τις ιδιαίτερες αυτές κινήσεις, που δύσκολα, μάλλον, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε δοκίμιο πολιτιστικής διπλωματίας, η επίσκεψη έφερε αναμφισβήτητα, σημαντικά αποτελέσματα: επενδύσεις και εμπορικές συμφωνίες οι οποίες, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, αγγίζουν το τεράστιο ποσό των δεκαεπτά δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε πετρέλαια, φυσικό αέριο, σιδηροδρόμους, υποδομές γενικότερα και τουρισμό.
Ο Ροχανί πήρε μέρος, χθες, σε πολυπληθή συνάντηση Ιταλών και Ιρανών επιχειρηματιών, στην οποία υπογράμμισε ότι μετά το θαύμα της όλης προσπάθειας που οδήγησε στη λήξη του εμπάργκο, η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί τους Ιταλούς επενδυτές, με τους οποίους υπήρχε πάντα, κατά παράδοση, μια ιδιαίτερα σημαντική σχέση.
Μετά τους επιχειρηματίες, ο Χασάν Ροχανί συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, σε ακρόαση η οποία διήρκεσε σαράντα λεπτά.
«Προσευχηθείτε για μένα, παναγιότατε», είπε ο επικεφαλής του ιρανικού κράτους στον Φραγκίσκο, αποχαιρετώντας τον. Και εκείνος τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη, τονίζοντας ότι «ελπίζει στην ειρήνη».
Κλίμα διαλόγου και διαλλακτικότητας, δηλαδή, ιδίως μετά τη δήλωση του Ροχανί ότι «το Κοράνι γράφει πως οι μουσουλμάνοι πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να προστατεύουν εκκλησίες και συναγωγές, κάτι που σημαίνει ανοχή».
Σε ό,τι αφορά, δε, τη συνάντηση και τη συνέντευξη Τύπου με τον Ματέο Ρέντσι, δύο ήταν οι κύριες παράμετροι, οικονομική και πολιτική:
Εγινε και πάλι σαφές ότι η Ιταλία θέλει να συσφίγξει όσο γίνεται περισσότερο τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις, και για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Alitalia ετοιμάζεται να εγκαινιάσει καθημερινή πτήση από και προς την Τεχεράνη.
Στο πολιτικό πεδίο, παράλληλα, ο Ρέντσι δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη συμμαχίας και δράσης κατά του ISIS, κάτι στο οποίο συμφώνησε άμεσα και ο συνομιλητής του, θέτοντας, όμως, έναν ξεκάθαρο όρο: να μη ληφθεί υπόψη η στρατιωτική λύση, αλλά να δοθεί όσο γίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη δράση της πολιτικής και σε εκείνη των μυστικών υπηρεσιών. Κάτι που η ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση δείχνει να συμμερίζεται.
Ολα ρόδινα, δηλαδή, ή σχεδόν όλα: υπάρχει το μεγάλο αγκάθι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δύο χιλιάδων και πλέον εκτελέσεων -σύμφωνα με οργανώσεις και παρατηρητές- από τότε που ο Ροχανί έγινε πρόεδρος.
Oι καταδίκες σε θάνατο αποφασίζονται, στη χώρα αυτή, και για το «αδίκημα» μοιχείας ή ομοφυλοφιλίας.
«Υπάρχουν σαφείς αποστάσεις, αποκλίνουσες πορείες, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, συνδιαλεγόμαστε», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Για το θέμα αυτό, όμως, δεσμεύσεις και εξαγγελίες δεν υπήρξαν.
