Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Ματέο Ρέντσι επιμένει στη νέα του γραμμή κατά της λιτότητας και τις πρώτες αυτές ημέρες του 2016. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα», ο Ιταλός πρωθυπουργός επανήλθε στο καίριας σημασίας θέμα των σχέσεων με τη Γερμανία:

«Δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις με τη Μέρκελ, έκανα μόνον κάποιες ερωτήσεις», δηλώνει ο Ρέντσι, με ευθεία αναφορά στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ρώτησα, παραδείγματος χάρη, αν οι αγωγοί φυσικού αερίου είναι καλοί όταν φτιάχνονται στην Βόρεια Ευρώπη αλλά δεν είναι τόσο καλοί όταν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν στον Νότο. Ή αν την ευελιξία μπορούν να την εφαρμόσουν κάποιες χώρες και κάποιες άλλες όχι», εξηγεί ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι «για το συμφέρον όλων θα βρεθούν θετικές λύσεις».

Ο Ρέντσι δεν χρησιμοποιεί μισόλογα και υπογραμμίζει ότι «η Ιταλία επέστρεψε, τηρεί τις δεσμεύσεις της, έστω και αν κάποιοι συνεχίζουν ακόμη να είναι αγχωμένοι θεωρώντας ότι πρέπει να διαβάσουν το μάθημά τους».

Από τη μία -όπως έχουμε τονίσει- ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με κύριο αίτημα να μη γίνουν περιοριστικές παρεμβάσεις στη διαχείριση της δημόσιας οικονομίας της Ιταλίας. Κυρίως, στο θέμα της κατάργησης του φόρου πρώτης κατοικίας που αποφάσισε η κυβέρνηση της Ρώμης και στηρίζουν οι Δημοκρατικοί και η Νέα Κεντροδεξιά.

Από την άλλη, ο Ματέο Ρέντσι θέλει να περιορίσει την ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη του Κινήματος Πέντε Αστέρων στα γκάλοπ, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.

«Σύντομα θα χτυπήσω τη γροθιά μου στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είχε πει ο σαραντάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός το περασμένο καλοκαίρι».

Τώρα, έπειτα από έξι μήνες, πρέπει υποχρεωτικά να δείξει ότι, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, τα λόγια γίνονται και πράξεις.

Ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροαριστεράς ζητά «να είμαστε ξεκάθαροι» σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, διότι «μπορούμε και να μάθουμε κάποια πράγματα από το Βερολίνο», αλλά «αυτό που δεν μου αρέσει στην Ιταλία είναι η ψυχολογική εξάρτηση, την οποία θεωρώ σουρεαλιστική».

H Ρώμη, τουλάχιστον στη φάση αυτή, διαμηνύει ότι «δεν θέλει να αλλάξει τους κανόνες, αλλά οι κανόνες αυτοί πρέπει να ισχύουν για όλους».

Ο πρωθυπουργός της χώρας και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας υπενθυμίζει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του στη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, τον εκλογικό νόμο, το εργασιακό, και ζητά κατά συνέπεια ουσιαστική ευελιξία.

Στο εσωτερικό κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, βεβαίως, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα, την Αριστερά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, από τη στιγμή που θεωρήθηκαν, συχνά, υπερβολικά νεοφιλελεύθερες.

Από τη συνέντευξη στη «Λα Στάμπα» δεν λείπει, τέλος, η έμμεση αναφορά στην ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια από την ελληνική Βουλή.

«Είναι μια πληγή που πρέπει να θεραπευτεί, είμαστε πλέον οι ουραγοί της Ευρώπης», δήλωσε ο Ρέντσι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη, μέσα στο 2016, να θεσπίσει και η Ιταλία νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης, ει δυνατόν και με δικαίωμα να μπορεί να υιοθετεί κάποιος το παιδί του/της συντρόφου του.