Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta)», εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του οργανισμού πραγματοποίησαν από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, την ώρα που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τα νομοσχέδια που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση της Cyta.
Το υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την αποκρατικοποίηση, εγκρίνοντας το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενώπιόν του.
Σε δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο και το πλαίσιο κανονισμών που εγκρίθηκαν διασφαλίζουν διά νόμου τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης, όπως μισθούς, συντάξεις και συλλογικές συμβάσεις.
Το πλαίσιο κανονισμών, είπε ο κ. Γεωργιάδης, ρυθμίζει επίσης τη δυνατότητα του κράτους για παρέμβαση και έλεγχο για θέματα εθνικής ασφάλειας, ακόμη και μετά την έλευση στρατηγικού επενδυτή.
Ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να περάσει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αφού η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων τάχθηκε εναντίον της αποκρατικοποίησης.
Τα σωματεία των εργαζομένων της Cyta δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα εργασιακά αλλά και για το καλό του τόπου, δήλωσαν οι επικεφαλής των πέντε σωματείων του ημικρατικού οργανισμού, προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η απόφαση για αποκρατικοποίηση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Αντιπροσωπεία των σωματείων επέδωσε ψήφισμα, που τάσσεται κατά της αποκρατικοποίησης της Cyta, το οποίο εγκρίθηκε στην εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
