Η Γερμανία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία για την απόκτηση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Yildirimhan καθώς και του υπερηχητικού πυραύλου Tayfun Block-4, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται πηγές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Η κίνηση αυτή στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος στην ικανότητα για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο δημιουργήθηκε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε μια προγραμματισμένη ανάπτυξη Tomahawk στη Γερμανία.
Ειδικότερα, το Βερολίνο εργάζεται προς δύο παράλληλες κατευθύνσεις:
- Μια κοινοπραξία με τον αμερικανικό κατασκευαστή RTX για την έναρξη της παραγωγής Tomahawk στη Γερμανία ήδη από το 2028, με βάση το μοντέλο της υπάρχουσας συνεργασίας MBDA-RTX COMLOG που παράγει πυραύλους PAC-2 GEM-T για το σύστημα Patriot.
- Επιπλέον, στοχεύει στην άμεση απόκτηση τουρκικών πυραυλικών συστημάτων. Ο Yildirimhan, ο πρώτος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Τουρκίας με βεληνεκές 6.000 χιλιομέτρων, παρουσιάστηκε δημόσια στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Αεροδιαστημικής SAHA την περασμένη εβδομάδα και θα μπορούσε να παραδοθεί ήδη από το 2028, ενώ οι παραδόσεις του Tayfun Block-4 αναμένονται αρκετά χρόνια αργότερα.
Γιατί ακυρώσε ο Τραμπ την ανάπτυξη Tomahawk;
Η προγραμματισμένη ανάπτυξη τριών αμερικανικών συστημάτων ακριβείας Tomahawk είχε συμφωνηθεί μεταξύ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρώην Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς τον Ιούλιο του 2024 ως απάντηση στην κίνηση της Ρωσίας να τοποθετήσει πυραύλους κρουζ SSC-8 με πυρηνική ισχύ στο Καλίνινγκραντ, θέτοντας το Βερολίνο εντός εμβέλειας.
Ειδικότερα, προγραμματιζόταν η ανάπτυξη των εξής συστημάτων:
- Του πυραύλου κρουζ Tomahawk με εμβέλεια έως 2.500 χιλιόμετρα
- Του υπερηχητικού πυραύλου εδάφους Dark Eagle με εμβέλεια άνω των 2.500 χιλιομέτρων
- Του βαλλιστικού πυραύλου SM-6, εμβέλεια άνω των 500 χιλιομέτρων
Ο Τραμπ ακύρωσε την ανάπτυξη και ανακοίνωσε την απόσυρση περίπου 5.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία.
Διπλωμάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., τους οποίους επικαλέστηκε η Welt, αρνήθηκαν ότι αιτία αυτής της απόφασης ήταν η δημόσια κριτική του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς για την πολεμική στρατηγική των ΗΠΑ κατά του Ιράν, κατά την οποία είχε αποκαλέσει τους Αμερικανούς «ταπεινωμένους» από το Ιράν.
Οι λέξεις «ηλίθιο» και «ακατανόητο» φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες σχετικά με τα σχόλια του Μερτς, τα οποία περιεγράφηκαν ως ο «παράγοντας Μερτς» που έβλαψε την καλή θέληση μεταξύ των συμμαχικών Δημοκρατικών και των φιλοευρωπαίων Ρεπουμπλικανών στην Ουάσιγκτον.
-980x552.jpg)