Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Βερολίνο επιχείρησε χθες να ρίξει τους τόνους και να υποβαθμίσει το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βελτ», το οποίο έκανε λόγο για έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα όπου αναφερόταν πως «η Ελλάδα είναι ακυβέρνητο πλοίο».

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόταση προς την Επιτροπή των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της FRONTEX και επέμβασή της στα εξωτερικά σύνορα των Ευρώπης, συνεπώς και της Ελλάδας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και χωρίς να υπάρχει αίτημα του αντίστοιχου κράτους-μέλους.

Στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στη γερμανική πρωτεύουσα, η «Εφ.Συν.» θύμισε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βελτ» και του έθεσε το ερώτημα εάν και εκείνος πιστεύει πως «η Ελλάδα είναι ένα ακυβέρνητο καράβι».

Οπως απάντησε, «δεν γνωρίζω την έκθεση την οποία επικαλείται η εφημερίδα, ούτε και πρόκειται να σχολιάσω εσωτερική αλληλογραφία. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση. Ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση θα τα συζητήσει με την κυβέρνηση της χώρας και τα στελέχη της».

Επίσης, τον ρωτήσαμε εάν η Γερμανία είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε πως «η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων δεν αποτελεί διμερή υπόθεση Ελλάδας-Γερμανίας, αλλά αφορά το σύνολο των χωρών του Eurogroup και τους θεσμούς».

Λίγο αργότερα και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Σεμπλί, τόνισε με έμφαση πως οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου είναι πολύ καλές και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταϊνμάγερ, είναι σε στενότατη επαφή και έχει πολύ καλή συνεργασία με τον Ελληνα ομόλογό του, κ. Κοτζιά, ειδικά στο ζήτημα του προσφυγικού.

Γενικότερα, η αίσθηση που δόθηκε από στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης ήταν ότι εξεπλάγησαν από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βελτ».

Αγκάθι οι ιδιωτικοποιήσεις

Ομως, κυβερνητική πηγή μάς ανέφερε ότι, όπως έγραψε και η «Βελτ», μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων αποτελεί το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και η δημιουργία του σχετικού ταμείου.

Η πρόοδος στον τομέα αυτό -μας είπαν- είναι πολύ αργή, παρά το γεγονός ότι πρέπει να ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι πιστεύουν πως τελικά το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Εδώ να σημειωθεί πως οι εμπιστευτικές εκθέσεις -όπως αυτή που φέρεται, σύμφωνα με τη «Βελτ», να έστειλε η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα- είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική για τις πρεσβείες όλων των χωρών. Ειδικά η σύνταξη εμπιστευτικών εκθέσεων, με προβλέψεις και εκτιμήσεις, είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα των διπλωματικών αποστολών και ιδιαίτερα του πολιτικού τμήματος μιας πρεσβείας.