ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ούτε μια λέξη δεν βρήκε να πει η Κομισιόν για την καταδίκη των χτυπημάτων ΗΠΑ – Ισραήλ. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων χθες στην ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου Πάουλα Πίνιο επέμενε μεν ορθώς να καταδικάζει το «καθεστώς του Ιράν που θανατώνει τους ίδιους του τους πολίτες» και τις επιθέσεις του Ιράν σε χώρες-εταίρους της Ε.Ε., δεν έπραξε το ίδιο όμως και για τις αποφάσεις Τραμπ – Νετανιάχου.

«Αναρωτιέμαι αν η Ε.Ε. από το περασμένο Σάββατο, η Επιτροπή έπαψε να στηρίζει το διεθνές δίκαιο», σχολίασε ένας από τους δημοσιογράφους. Η μονότονη απάντηση της εκπροσώπου αφορούσε στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης και η κλιμάκωση που προκαλούν τα χτυπήματα του Ιράν.

Η στενή συνεργάτιδα της Φον Ντερ Λάιεν, δεν είπε τίποτα διαφορετικό από την πρόεδρό της. Μιλώντας πριν από το Κολέγιο Ασφαλείας, χθες, τόνισε ότι ύστερα από επαφές που είχε με 9 ηγέτες της Μέσης Ανατολής και αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, η κατάσταση παραμένει ασταθής. «Τρία πράγματα είναι αξιοσημείωτα. Πρώτο και σημαντικότερο, υπάρχει ανανεωμένη ελπίδα για τον καταπιεσμένο λαό του Ιράν και υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμά του να καθορίσει το μέλλον του», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Για την Κύπρο

«Τις τελευταίες ώρες, έχουμε γίνει μάρτυρες πολυάριθμων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με drone που στόχευε τη βρετανική αεροπορική βάση στην Κύπρο. Είδαμε επίσης μια επίθεση στις εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής Aramco και την καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Καταδικάζω τις απερίσκεπτες και αδιάκριτες επιθέσεις του Ιράν και των πληρεξουσίων του εναντίον κυρίαρχων εδαφών σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε, σημειώνοντας την ανάγκη για αποκλιμάκωση. «Το τρίτο σημείο είναι ότι η σταθερότητα της περιοχής είναι ύψιστης σημασίας. Η μόνη διαρκής λύση είναι η διπλωματική. Και αυτό σημαίνει μια αξιόπιστη μετάβαση για το Ιράν, την οριστική παύση τόσο των πυρηνικών όσο και των βαλλιστικών προγραμμάτων και τον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή».

Ειδικά το τρίτο σημείο αλλά και οι επαφές της με τα κράτη της περιοχής προκάλεσε έντονη αντίδραση από πολλούς αξιωματούχους των Βρυξελλών και ειδικά ευρωβουλευτές. «Βάσει ποιων πληροφοριών, ποιων διπλωματικών υπηρεσιών, ποιων μυστικών υπηρεσιών, ποιων αρμοδιοτήτων και ποιας εντολής δίνετε αυτά τα τηλεφωνήματα;», είχε σχολιάσει δημόσια η Γαλλίδα ευρωβουλεύτρια Ναταλί Λουαζό από την Ομάδα των Φιλελευθέρων (Μακρόν).

Η φον Ντερ Λάιεν χθες είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. «Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν ο στόχος, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: στεκόμαστε συλλογικά, σταθερά και κατηγορηματικά στο πλευρό των κρατών-μελών μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», είπε.

Η ρήτρα

Ωστόσο, η επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε ότι δεν έχει συζητηθεί στην παρούσα φάση η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο συναντήσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα.

Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και προβλέπει ότι, σε περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και να το συνδράμουν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Στη συνεδρίαση του Κολεγίου Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε χθες, οι Ευρωπαίοι επίτροποι καθόρισαν δράσεις για την υποστήριξη των κρατών-μελών και την προστασία των πολιτών της Ε.Ε. από τις συνέπειες των γεγονότων που εκτυλίσσονται στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα εντείνει την υποστήριξη των προσπαθειών εκκένωσης και επαναπατρισμού των κρατών-μελών, μεταξύ άλλων μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, σε στενή συνεργασία με τις αντιπροσωπείες της Ε.Ε.

Επίσης, ενισχύεται η παρακολούθηση των κινδύνων διακοπής των μεταφορών, ιδίως γύρω από τα Στενά του Ορμούζ και την Ερυθρά Θάλασσα. Η Κομισιόν εντείνει τον συντονισμό με τις αεροπορικές εταιρείες, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τις εθνικές Αρχές.

Η μετανάστευση

Στον τομέα της ενέργειας, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στις τιμές όσο και στην προσφορά και θα συγκαλέσει μια Ομάδα Εργασίας για την Ενέργεια με τα κράτη-μέλη, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με την πρώτη της συνεδρίαση να προβλέπεται αυτή την εβδομάδα.

Στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, η Επιτροπή διατηρεί αυξημένη επαγρύπνηση και στενή συνεργασία με τη Europol και τα κράτη-μέλη σχετικά με πιθανούς κινδύνους εσωτερικής ασφάλειας. Τέλος, όσον αφορά τη μετανάστευση, η Επιτροπή ενισχύει την ετοιμότητα μέσω στενότερης παρακολούθησης των τάσεων και ενισχυμένης συνεργασίας με τους αρμόδιους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και τις χώρες εταίρους.