Νέα επίθεση κατά του Κρεμλίνου εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις υποτιθέμενες προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι. O Ρώσος πρόεδρος απαντά πως περιμένει μια «συγγνώμη», ενώ η Μόσχα αφαιρεί τα προνόμια βίζας για τους Τούρκους πολίτες..
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε δημόσια τον Ρώσο ομόλογό του ότι, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, πλήττει αντικαθεστωτικές οργανώσεις.
«Ο Πούτιν λέει ότι “αυτοί που αντιμετωπίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά την τρομοκρατία παίζουν με τη φωτιά. Συμφωνώ μαζί του» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση στη βόρεια επαρχία Μπαϊμπούρτ.
«Το να θεωρεί κανείς σωστό να υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ που έχει σκοτώσει 380.000 ανθρώπους στη Συρία είναι σαν να παίζει με τη φωτιά. Το να πλήττει αντικαθεστωτικές οργανώσεις που έχουν διεθνή νομιμότητα με πρόσχημα ότι πολεμά το ISIS είναι σαν να παίζει με τη φωτιά. Το να χρησιμοποιεί ένα περιστατικό -για το οποίο έχει αναγνωριστεί το δίκαιο της Τουρκίας από όλο τον κόσμο- ως δικαιολογία για να βασανίζει τους δικούς μας πολίτες που είναι στη Ρωσία είναι σαν να παίζει με τη φωτιά. Το να πλήττει ανεύθυνα φορτηγά μας στην περιοχή -που μπορεί να βρίσκονται εκεί για εμπόριο ή ανθρωπιστικούς λόγους- είναι σαν να παίζει με τη φωτιά. Συμβουλεύουμε ειλικρινώς τη Ρωσία να πάψει να παίζει με τη φωτιά».
Και στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι υπάρχει εμπλοκή ρωσικών εταιρειών στην αγοραπωλησία πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.
Χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Άγκυρα για «ιδιαίτερες σχέσεις» με το ISIS και έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τις ΗΠΑ. Ενώ σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε- και η Αγκυρα επιβεβαίωσε- πως ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου.
«Μια πρόταση από την τουρκική πλευρά για μια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβουν μέρος στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στη γαλλική πρωτεύουσα την προσεχή Δευτέρα.
«Δεν του μιλάω αν δε ζητήσει συγγνώμη»
Το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, ενημέρωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν γιατί η Άγκυρα δεν επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του αεροσκάφους.
«Παρατηρούμε την απροθυμία της Τουρκίας να ζητήσει μια απλή συγγνώμη για το περιστατικό (σ.σ. κατάρριψης του αεροσκάφους)», απάντησε ο Ουσάκοφ σε ερώτηση γιατί ο Πούτιν αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.
Ο Ουσάκοφ σημείωσε πως το Κρεμλίνο παρέλαβε αίτημα από την Άγκυρα για μια πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου και πρόσθεσε πως ο Πούτιν θα ενημερωθεί αργότερα σήμερα για το εν λόγω αίτημα.
Σκληρή γλώσσα από τη Μόσχα
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε και τη χθεσινή επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στη ρωσική πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες που έχουν εμπλακεί στη συριακή σύγκρουση δεν είναι έτοιμες να ενωθούν για έναν ενιαίο συνασπισμό με τη Ρωσία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Δυστυχώς, οι εταίροι μας δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμοι να εργαστούν από κοινού στο πλαίσιο ενός ενιαίου συνασπισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Χθες ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε πως, παρά το γεγονός αυτό, κρατάμε τον πόρτα ανοιχτή και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε μορφή στην οποία θα είναι έτοιμοι οι εταίροι μας».
Επιπλέον, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016, αναστέλλει την ελεύθερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών προς τη Ρωσία, επαναφέροντας επί της ουσία το μέτρο της βίζας. Η ελεύθερη μετακίνηση ήταν ένα επίτευγμα του Ταγίπ Ερντογάν πολλά χρόνια πριν γίνει πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουαλέμ, τόνισε ότι «οι τουρκικές αρχές ξεπέρασαν τα όρια αυτού που είναι αποδεκτό και κινδυνεύουν να φέρουν την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση από την άποψη των εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα».
«Η Ρωσία (…) θα συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στη Συρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υποστήριξε.
Και ο Ασαντ;
Από την άλλη πλευρά, μετά τη συνάντηση κορυφής χθες στο Κρεμλίνο, η Γαλλία δείχνει να βάζει νερό στο κρασί της και να αλλάζει ρότα σε ό,τι αφορά την σκληρή ρητορική της απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο «συνεργασίας» με τις καθεστωτικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά του ISIS.
Οπως είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς, η ανακατάληψη της πόλης Ράκα στη Συρία, που θεωρείται το κέντρο διοίκησης του Ισλαμικού κράτους, είναι προτεραιότητα για την Δύση. Και αυτό απαιτεί συνοτνισμένη επίθεση από χερσαίες δυνάμεις, πιθανόν με τη συμμετοχή και κυβερνητικών στρατευμάτων.
«Δυο ειδών μέτρα απαιτούνται: βομβαρδισμοί και χερσαίες δυνάμεις που θα περιλαμβάνουν στρατιώτες του ελεύθερου Συριακού στρατού, δυνάμεις σουνιτών και – γιατί όχι; – και καθεστωτικές δυνάμεις», τόνισε ο Φαμπιούς μιλώντας στο δίκτυο RTL.
Τα σχόλια αυτά δείχνουν αλλαγή στάσης του Παρισιού, που μέχρι τώρα επέμενε ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει.
Θυμίζουμε ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αυτός που τόνισε ότι χωρίς τις καθεστωτικές χερσαίες δυνάμεις δεν είνα δυνατόν να ηττηθεί ο ISIS.
Κατηγορώ κατά της Τουρκίας
Ο Ρώσος πρόεδρος, ετκός των άλλων, κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία για «ιδιαίτερες σχέσεις» με το Ισλαμικό Κράτος βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τις ΗΠΑ και προειδοποίησε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά σε οποιαδήποτε απειλή αντιμετωπίσουν οι πιλότοι της στη Συρία.
Χθες μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από πολεμικά πλοία που βρίσκονται στη Συρία και την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων S-400 αλλά και βίντεο από τα πλήγματα κατά θέσεων ισλαμιστών.
Χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το ISIS και την προειδοποίησε ότι «παίζει με τη φωτιά».
Αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι λυπάται για την αλόγιστη καταστροφή των διμερών σχέσεων Μόσχας-Άγκυρας.
Μεταξύ άλλων δήλωσε:
- Η τύχη του Άσαντ κρίνεται από τον συριακό λαό. Είναι αδύνατο να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες χωρίς χερσαίες δυνάμεις. Πιστεύω ότι ο στρατός του Άσαντ και ο ίδιος είναι φυσικοί σύμμαχοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
- Η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ και η Γαλλία ανήκει στο ΝΑΤΟ επομένως καταλαβαίνουμε τη θέση της Γαλλίας στο ζήτημα
- Υπήρχε ένα κομβόι που χτυπήθηκε, αλλά δεν μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια
- Το Ισλαμικό Κράτος πουλάει πετρέλαιο στην Τουρκία για να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη και να ανατινάζει αεροπλάνα
- Βλέπουμε που πηγαίνουν τα πετρελαιοφόρα από το ISIS. Μέρα και νύχτα πηγαίνουν στην Τουρκία
- Αυτοί που χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους τρομοκράτες τους χρησιμοποιούν για να πετύχουν πολιτικούς στόχους. Παίζουν με τη φωτιά
- Η Ρωσία έχει υποφέρει από τρομοκρατικές ενέργειες για αυτό και οι Ρώσοι καταλαβαίνουν τα συναισθήματα του γαλλικού λαού και αυτό μας οδηγεί να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στον αγώνα κατά του κοινού κακού
- Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε ασφάλεια στην αεροπορία μας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους (σ.σ. για τους S-400 που αναπτύχθηκαν στην περιοχή)
- Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αμερικανική συμμαχία κατά του ISIS
- Είχαμε ενημερώσει τους Αμερικανούς για τα σχέδια πτήσης των αεροσκαφών μας και αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά. Η αμερικανική πλευρά η οποία ηγείται της συμμαχίας στην οποία ανήκει η Τουρκία ήξερε το σημείο πτήσεων των αεροασκαφών μας και ήταν ακριβώς εκείνο το σημείο που δεχθήκαμε πλήγμα. Το ερώτημα είναι «γιατί δώσαμε αυτή την πληροφορία στους Αμερικανούς ή μήπως δεν έχουν τον έλεγχο των πληροφοριών που τους δίνουν οι σύμμαχοί τους».
- Δεν είχαμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας γιατί πιστεύαμε ότι η Τουρκία είναι ένα φιλικό κράτος και δεν περιμέναμε επίθεση από εκείνη την πλευρά. Για αυτό θεωρούμε την κατάρριψη μια πράξη προδοσίας
- Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αεροσκαφών μας για αυτό αναπτύξαμε τους S-400.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του θέλησε να εμφανιστεί ενωτικός και τόνισε ότι Γαλλία και Ρωσία συμφώνησαν να πλήττουν μόνο θέσεις του ISIS, ενώ ανακοίνωσε και την στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην ανταλλαγή πληροφοριών.
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
- Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε θέσεις μόνο του ISIS και όχι ενάντια σε δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία.
- Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι
- Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός
- Πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση για τον σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας
- Έφτασε η ώρα οι χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν τις ευθύνη τους
- Η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξη της σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας
- Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας (σ.σ. στη Συρία), μια ανεξάρτητη κυβέρνηση κατά την μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, στη διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες όλες οι πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις, Σύροι της διασποράς θα συμμετάσχουν.
