Τερματίζει την απεργία πείνας μετά από 16 ημέρες η Ντίανα Χρκα, μητέρα θύματος της τραγωδίας στο Νόβι Σαντ μετά τις εκκλήσεις φοιτητών και πολιτών όπως ανέφερε η ίδια στα μέσα ενημέρωσης. «Ζωντανή θα μπορέσω να κάνω περισσότερα, δεν θα απογοητεύσω τον λαό μου», δήλωσε και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει έξω από το σερβικό κοινοβούλιο.
Η Ντίανα Χρκα ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 2 Νοεμβρίου με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο του γιου της Στέφαν και 15 άλλων ανθρώπων. Ζήτησε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι φοιτητές που βρίσκονται υπό κράτηση και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία.
Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας, μερικές δεκάδες μέτρα από το σημείο, πραγματοποιήθηκε προκλητική συγκέντρωση του SNS του κυβερνώντος κόμματος του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η επίσημη εκδοχή για τη συγκέντρωση ήταν ότι «θα αποτελέσει εκδήλωση υποδοχής ομάδας Σέρβων πολιτών από το Κόσοβο που πραγματοποιούν πεζοπορία σε ένδειξη συμπαράστασης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Το χρονικό του εγκλήματος
Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση τσιμεντένιου στέγαστρου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου 2024, μόλις τέσσερις μήνες μετά τα εγκαίνια. Ακολούθησαν τεράστιες διαδηλώσεις πολιτών και μαχητικές κινητοποιήσεις φοιτητών που κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς για διαφθορά.
