Ενημέρωση για όσα συνέβησαν στον εναέριο χώρο της Πολωνίας παραχώρησε το ΝΑΤΟ, γνωστοποιώντας πως θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή – με την ονομασία «Eastern sentry» (Ανατολική φρουρά) – για να «ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στάση μας κατά μήκος της ανατολικής πλευράς» της Ευρώπης. Η επιχείρηση αυτή θα διεξαχθεί με πόρους από συμμάχους όπως η Δανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, πρόσθεσε ο Ρούτε.
Δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ανακοινώσει τη συνδρομή μαχητικών Rafale, η Δανία προσφέρει F-16, θα μετέχει μια φρεγάτα, ενώ έχουν ήδη προσφερθεί από άλλους συμμάχους δυνατότητες συστημάτων αεράμυνας. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Θα καλύπτει ολόκληρη την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας από τον Βορρά έως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, «οπουδήποτε μπορούμε να εντοπίσουμε απειλή από τους Ρώσους», είπε χαρακτηριστικά. «Εκτός από τις πιο παραδοσιακές στρατιωτικές δυνατότητες, αυτή η προσπάθεια θα περιλαμβάνει επίσης στοιχεία που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τις μοναδικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση drones», διαβεβαίωσε ο Ρούτε.
Η εντολή έχει ήδη δοθεί για την έναρξη αυτής της επιχείρησης, που φέρει την ονομασία «Ανατολική Φρουρά», δήλωσε ο αντιπτέραρχος Αλέξους Γκρίνκεβιτς, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. «Η Πολωνία και οι πολίτες όλων των χωρών της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι σίγουροι από την ταχεία αντίδρασή μας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και τη σημαντική ανακοίνωσή μας εδώ σήμερα», δήλωσε. «Η Ανατολική Φρουρά θα είναι ευέλικτη και ευκίνητη, παρέχοντας ακόμη πιο στοχευμένη αποτροπή και άμυνα ακριβώς όταν και όπου χρειάζεται», τόνισε ο Γκρίνκεβιτς.
Ερωτηθείς για το κόστος χρήσης οπλικών συστημάτων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση πολύ φθηνότερων drones, ιδίως μακροπρόθεσμα, ο Αμερικανός στρατηγός διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται για λύσεις.
Ο γενικός γραμματέας Μαρκ Ρούτε ξεκίνησε λέγοντας ότι στις 10 Σεπτεμβρίου «πολλά ρωσικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Πολωνίας», με τις αεροπορικές άμυνες να «ενεργοποιούνται» για την υπεράσπιση του εδάφους του ΝΑΤΟ. «Η αξιολόγηση των περιστατικών της Τετάρτης βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά, ανεξάρτητα από το αν οι ενέργειες της Ρωσίας ήταν σκόπιμες ή όχι, η Ρωσία παραβίασε τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, ως ΝΑΤΟ, πρέπει να καταστήσουμε σαφή την αποφασιστικότητά μας και την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε το έδαφός μας». Απέφυγε εκ νέου να πει εάν κρίνει πως ήταν σκόπιμη η ενέργεια της Ρωσίας, λέγοντας απλώς πως ήταν «απερίσκεπτη και απαράδεκτη».
Πολωνικά και ολλανδικά F-16 και F-35 κατέρριψαν τουλάχιστον τρία από τα φερόμενα 19 drones που εισήλθαν στον πολωνικό εναέριο χώρο, τη νύχτα Τρίτης με Τετάρτη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε το 1949. Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται τις κατηγορίες.
«Αν και αυτή ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση παραβιάσεων του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ που έχουμε δει, αυτό που συνέβη την Τετάρτη δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό», ισχυρίστηκε σημειώνοντας πως παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι είναι πλήρως αφοσιωμένη στην ενίσχυση της άμυνας της ανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρως αφοσιωμένο στην ανατολική φρουρά του ΝΑΤΟ μετά τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας. «Σύντομα θα παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου».
