ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Ακης Φάντης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Τουρκία έχει υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εναπόκειται αποκλειστικά στην Αγκυρα εάν θα προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στην έκθεση της Κομισιόν επιχειρείται απενοχοποίηση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντίγραφο της έκθεσης. Θα δούμε την έκθεση -είπε- και θα προχωρήσουμε σε διαβήματα αναλόγως του περιεχομένου. Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες έναντι της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι επιχειρείται να δοθεί μια καλή εικόνα για την Αγκυρα, λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε σημαντική περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Μετέβη το βράδυ στην Ιορδανία και το επόμενο διήμερο θα πραγματοποιήσει εκτενείς επαφές με την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας.

Αύριο Τετάρτη θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, από πλευράς Ιορδανίας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Μάλτα για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής με επίκεντρο το προσφυγικό.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ισραήλ όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο θα είναι η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί επίσης στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.