Την αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, η απόφαση ελήφθη με «μεγάλη πλειοψηφία» μεταξύ των 27, με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στο Τελ Αβίβ εν μέσω ανησυχιών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Την κίνηση αυτή ξεκίνησε η Ολλανδία, η οποία έστειλε επιστολή στην Κάγια Κάλας ζητώντας τον έλεγχο του άρθρου 2 της συμφωνίας, το οποίο απαιτεί σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην επιστολή που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν παρέχει επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Εννέα κράτη μέλη -το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Σουηδία- είχαν υποστηρίξει δημοσίως την πρόταση της Ολλανδίας πριν από το Συμβούλιο χθες. Στη συνάντηση, υπέρ της αναθεώρησης τάχθηκαν επίσης η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, φαίνεται να εξέφρασαν αντιρρήσεις, κυρίως για λόγους timing. Την τελική απόφαση άλλωστε έπρεπε να λάβει η ίδια η ύπατη εκπρόσωπος.
Οποιαδήποτε απόφαση για αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Ισραήλ θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η χθεσινή μεγάλη πλειοψηφία στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα που θα ήταν δύσκολο να αγνοηθεί και στην Κομισιόν.
«Εχουμε πληροφορίες για 100 φορτηγά που μπήκαν στη Γάζα, αλλά δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις ανάγκες. Και αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πληρωμένη από την Ε.Ε. Οι υπουργοί έχουν λόγο σε αυτό», είπε η Κάγια Κάλας, με εμφανώς διαφορετική άποψη από τις επιφυλάξεις που η ίδια διατηρούσε μέχρι πρόσφατα.
Το Συμβούλιο θα αποφάσιζε και για κυρώσεις σε βάρος των Ισραηλινών εποίκων, αλλά ένα κράτος καταψήφισε και οι κυρώσεις χρειάζονται ομοφωνία.
Σε κοινή δήλωση, οι ηγέτες Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά είχαν προειδοποιήσει ότι «εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς του στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση». Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες εκεί, αλλά στο πλαίσιο των οικισμών, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Οτάβα απείλησαν με «στοχευμένες κυρώσεις».
Για Συρία και Ρωσία
Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να άρουν όλες τις εναπομείνασες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, ελπίζοντας ότι η ελάφρυνση αυτή θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια και θα επιταχύνει την ανάκαμψη της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας μετά την πτώση της δικτατορίας του Μπασάρ αλ Ασαντ τον Δεκέμβριο.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τον συριακό λαό να ανοικοδομήσει μια νέα, χωρίς αποκλεισμούς και ειρηνική Συρία. Η Ε.Ε. στάθηκε πάντα στο πλευρό των Σύρων καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών - και θα συνεχίσει να το κάνει», είπε η Κάλας.
Η απόφαση της Ε.Ε. έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Αχμεντ αλ Σάρα, και ανακοίνωσε σχέδιο για την άρση όλων των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τέλος, οι υπουργοί ενέκριναν και το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θέτει ως στόχο τα νέα τάνκερ-φαντάσματα του σκιώδους στόλου της Ρωσίας που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις οι οποίες πλήττουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται και το 18ο πακέτο κυρώσεων, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί εκεχειρία. Θα προβλέπει κυρώσεις κατά των Nord Stream 1 και 2, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας