Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν της Ουγγαρίας απαγόρευσε, στα μέσα Μαρτίου, τις συγκεντρώσεις Pride και άλλαξε τους νόμους για να επιτρέψει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί βιομετρικές κάμερες για την ταυτοποίηση των διαδηλωτών που συμμετέχουν σε ΛΟΑΤΚΙ+ εκδηλώσεις.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει κατά πόσον το σκοταδιστικό σχέδιο της Ουγγαρίας να αναπτύξει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση των ατόμων είναι παράνομο.

Ένα από τα πράγματα που αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αν η αναγνώριση προσώπου θα αποτελούσε παραβίαση των πρόσφατα εφαρμοσμένων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει διοικητικά πρόστιμα ύψους έως και 35 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις, αλλά εναπόκειται στις ίδιες τις χώρες της Ε.Ε. να ορίσουν μια αρχή για την επιβολή προστίμου.  Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουγγαρία «πιστεύει ότι όλα είναι σύμφωνα με το σύνταγμά μας και το δίκαιο της Ε.Ε.».

Το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. δέχεται ισχυρές πιέσεις για να αντιδράσει στην ομοφοβική απαγόρευση της Ουγγαρίας για τα Pride, αλλά και στην κατασταλτική νομοθεσία για τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Η Ε.Ε. προχώρησε τον Φεβρουάριο στην απαγόρευση των αστυνομικών δυνάμεων να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο στο πλαίσιο του εγχειριδίου κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη. Το αν θα απαγορευτούν τα συστήματα που μπορούν να αναγνωρίζουν ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο με βάση τα βιομετρικά τους δεδομένα (π.χ. μέσω CCTV) ήταν ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα καθώς διαμορφωνόταν ο νόμος – οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της απαγόρευσης, ενώ οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήθελαν μια εξαίρεση που θα τους επέτρεπε να καταπολεμούν σοβαρά εγκλήματα.

«Ο τροποποιημένος νόμος της Ουγγαρίας φαίνεται να επιτρέπει τη χρήση βιομετρικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο σε εκδηλώσεις Pride, η οποία είναι μια εφαρμογή που εμπίπτει σαφώς στις απαγορεύσεις της Πράξης Τεχνητής Νοημοσύνης», δήλωσε ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Ευρωπαίος νομοθέτης Brando Benifei, ένας από τους δύο αρχιτέκτονες της Πράξης Τεχνητής Νοημοσύνης της Ε.Ε.

Η Ουγγαρία μπορεί να αποφύγει την απαγόρευση του νόμου AI Act εάν η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν χρησιμοποιείται σε πραγματικό χρόνο αλλά έχει χρονική υστέρηση – κάτι που, αν και δεν απαγορεύεται, θεωρείται εφαρμογή «υψηλού κινδύνου» και φανερώνει το μισαλλόδοξο πρόσωπο της κυβέρνηση Όρμπαν.

Για τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί απόδειξη πως ο κανονισμός της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρα πολλά κενά που επιτρέπουν στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εις βάρος των πολιτών.