Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 22.3°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.6°
3 BF
40%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
20°C
20.0° 19.9°
3 BF
61%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
48%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
53%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 23.2°
1 BF
46%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
34%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
21.1° 21.1°
2 BF
55%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.8°
3 BF
56%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
38%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 23.4°
3 BF
43%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
82%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
35%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 22.8°
3 BF
33%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 19.8°
2 BF
72%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.5° 25.5°
2 BF
33%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
18°C
19.3° 17.7°
3 BF
67%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 22.3°
3 BF
46%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
45%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
oukraniko
(AP Photo/Aurelien Morissard, left and center, Pavel Bednyakov, right)

«Μαχητικά» πάει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις

Ο πόλεμος μαίνεται με τη Ρωσία να συνεχίζει να επιτίθεται και την Ουκρανία να προσπαθεί να ανταποδώσει πλήττοντας τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων

Η Μόσχα ανήγγειλε πως θα προσεγγίσει με «μαχητικό» αλλά «εποικοδομητικό» πνεύμα τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία που προβλέπεται να διεξαγάγουν απεσταλμένοι της στη Σαουδική Αραβία με αυτούς της Ουάσιγκτον.

Προηγήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες φονικές επιδρομές ρωσικών drones στο Κίεβο και αλλού και ουκρανικών drones στην Ραστόφ και αλλού.

Κατά τις παράλληλες συνομιλίες ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους Αμερικανούς από τη μια, στους Ρώσους και τους Αμερικανούς από την άλλη, θα εξεταστεί πριν απ’ όλα το κλείσιμο συμφωνίας για να υπάρξει παύση των επιθέσεων εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων ή υποδομών στη μια και στην άλλη πλευρά των συνόρων, έπειτα από τρία και πλέον χρόνια πολέμου με έναυσμα τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Σάββατο, ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο, που χαρακτηρίστηκε «μαζική» από τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκα και παιδί, και προκάλεσε πυρκαγιές και ζημιές σε πέντε συνοικίες της ουκρανικής πλευράς. Στην άλλη πλευρά, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν ουκρανικό drone έπληξε αυτοκίνητο στη ρωσική περιφέρεια Ραστόφ (νότια), σύμφωνα με τον υπηρεσιακό περιφερειάρχη Γιούρι Σλιούσαρ.

Η Ουκρανία, υπό πίεση από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνει πως είναι πάντα «έτοιμη» για την κήρυξη «πλήρους» κατάπαυσης του πυρός, επιλογή όμως που δύσκολα θα πρόκρινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσο βρίσκονται ακόμη ουκρανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος, στην παραμεθόρια περιφέρεια Κουρσκ.

«Ελπίζουμε να σημειώσουμε κατ’ ελάχιστον ορισμένες προόδους», δήλωσε χθες ο ένας από τους διαπραγματευτές που θα στείλει η Ρωσία, ο Γκριγκόρι Καράσιν, στο δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ζβέζντα.

«Το πνεύμα του Σεργκέι Αρεστόβιτς (σ.σ. Μπεσέντα, ετέρου διαπραγματευτή) και το δικό μου είναι μαχητικό και εποικοδομητικό», πρόσθεσε στη συνέντευξη που παραχώρησε προτού αναχωρήσουν σήμερα για την Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία.

Ο Σεργκέι Μπεσέντα, στέλεχος της FSB, της υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών. Το προφίλ των διαπραγματευτών είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των μελών της ρωσικής αντιπροσωπείας στις πρώτες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν επικεφαλής της δεν ήταν άλλος από τον εξαιρετικά έμπειρο ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν τον θεωρώ κακό τύπο»

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, η αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα ξαναμοίρασε την τράπουλα και ήγειρε πιθανότητα να τερματιστεί ο πόλεμος.

Χθες Σάββατο, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ αναφέρθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια podcast: «Δεν τον θεωρώ κακό τύπο», είπε.

Παράλληλα έκρινε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο είχε σφοδρή λογομαχία ο Τραμπ σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, βρίσκεται σε «πολύ δύσκολη κατάσταση» και πιθανόν «είναι η καλύτερη στιγμή γι’ αυτόν να κλείσει συμφωνία».

Ταυτόχρονα με τις διπλωματικές διεργασίες, ο πόλεμος μαίνεται, με τη Ρωσία να συνεχίζει να επιτίθεται και την Ουκρανία να προσπαθεί να ανταποδώσει πλήττοντας ιδίως τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Προχθές Παρασκευή, Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Κίεβο ελπίζει στις αυριανές διαπραγματεύσεις να κλειστεί «τουλάχιστον» συμφωνία για παύση πυρός που θα αφορά τους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, καθώς και τη Μαύρη Θάλασσα.

Προκειμένου να πιέσει να υιοθετηθεί η ευρύτερη κατάπαυση του πυρός, το Κίεβο επέλεξε να στείλει τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, ο οποίος διευκρίνισε πως η Ουκρανία είναι πάντα «διατεθειμένη» να κλειστεί συμφωνία για «γενική» κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά της η Μόσχα λέει πως δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό το στάδιο με την Ουάσιγκτον παρά μόνο για παύση των πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές, κάτι που απέχει πολύ από τη γενική κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες που πίεζε να υιοθετηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στα ζητήματα που θα θιγούν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ρωσική πλευρά θα προσπαθήσει να επιβάλλει τις «διαβαθμίσεις» για τις οποίες μίλησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά το πιθανό μορατόριουμ και τον έλεγχό του· ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξήγησε πως ανησυχεί ότι το Κίεβο θα θελήσει να χρησιμοποιήσει την όποια εκεχειρία για να στρατολογήσει ή να μετακινήσει στρατεύματα και να παραλάβει νέα όπλα από κράτη της Δύσης.

Η ουκρανική πλευρά εξηγεί πως οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να επικεντρωθούν σε «τεχνικές» διαστάσεις της προσωρινής αναστολής των εχθροπραξιών, όπως το ποιες εγκαταστάσεις θα αφορούν πώς θα ελέγχεται η τήρηση της συμφωνίας και ποια όπλα θα συμπεριλαμβάνει.

Εν αναμονή, οι Ευρωπαίοι έχουν τεθεί στο περιθώριο στις συνομιλίες αυτές, παρά την βούληση που δείχνουν ιδίως ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να ακουστεί η φωνή της Γηραιάς Ηπείρου.

Σχεδιάζεται εξάλλου να διεξαχθεί σε λίγα 24ωρα —την Πέμπτη— σύνοδος στο Παρίσι με παρόντα τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποστηρικτές του Κιέβου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μαχητικά» πάει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας