«Ηταν φανταστικό το εκλογικό αποτέλεσμα. Περιμέναμε ότι θα ήταν καλό, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Και δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και ότι ήρθαν κοντά μας πολλοί νέοι άνθρωποι. Με την οικονομική και πολιτική κρίση τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί νέοι στρέφονταν στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά».
Ο Γιάνις Ελινγκ, γενικός γραμματέας του Die Linke, του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς, υπεύθυνος για οργανωτικά θέματα, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος. Το Die Linke, που στις προηγούμενες εκλογές είχε πέσει κάτω από το 5% (το όριο εισόδου στη Βουλή), φέτος έκανε δυναμική επανεμφάνιση κερδίζοντας 8,77% κι έγινε ένα ελπιδοφόρο αντίβαρο στη ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς.
Τον 40χρονο Γιάνις Ελινγκ, το μικρό όνομα του οποίου είναι λετονικής και όχι ελληνικής προέλευσης, όπως εύκολα θα φανταζόταν κανείς, τον συναντήσαμε στην Αθήνα όπου ήρθε για επαφές με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και, φυσικά, η συζήτησή μας ξεκίνησε από τους λόγους στους οποίους οφείλεται η εκλογική επιτυχία της Αριστεράς. «Ξέραμε ότι ήταν η τελευταία μας ευκαιρία κι έπρεπε να την εκμεταλλευτούμε», απαντά ο συνομιλητής μας. «Κάναμε προεκλογική εκστρατεία πόρτα πόρτα. Ρωτούσαμε τους ανθρώπους για τα προβλήματά τους, για όσα τους απασχολούν, τι θα περίμεναν από ένα κόμμα, απευθυνόμενοι κυρίως σε όσους δεν πίστευαν πια στα κόμματα. Στη Γερμανία το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι το κόστος ζωής, αλλά και η μεγάλη επιρροή των δισεκατομμυριούχων. Ολη μας η καμπάνια επικεντρώθηκε εκεί. Ξέραμε ότι τα ΜΜΕ μάς είχαν ξεγραμμένους. Ετσι, σκεφτήκαμε πως έπρεπε να δράσουμε διαφορετικά. Κάναμε καμπάνια και στα σόσιαλ μίντια και στους δρόμους όπως ποτέ πριν στο παρελθόν».
● Πρέπει να βοήθησε πολύ και η καμπάνια που έκανε η επικεφαλής σας, η Χάιντι Ράιχινεκ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φυσικά. Επικεντρωθήκαμε στο Instagram και στο TikTok επειδή η άκρα Δεξιά στη Γερμανία έχει ισχυρή παρουσία εκεί. Μέσα σε δύο μήνες, με τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών, δημιουργήσαμε πολύ διαδικτυακό περιεχόμενο, πολλά αστεία βίντεο. Εμείς, που μας θεωρούσαν σοβαρούς και σκληρούς αριστερούς, αποδείξαμε ότι μια προεκλογική εκστρατεία μπορεί να έχει και πλάκα.
● Θεωρείτε πως η αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ ωφέλησε το κόμμα;
Οι διασπάσεις ποτέ δεν είναι καλές. Ομως είχαμε τόσες εντάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Μετανάστευση, πολιτικές φύλου, κλιματική αλλαγή... Εκείνη ήταν αντίθετη σε όλα αυτά. Επιπλέον, η Σάρα Βάγκενκνεχτ είχε πάντα μια κατά κάποιον τρόπο φιλορωσική ατζέντα. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής ιμπεριαλισμό, τόσο στον αμερικανικό όσο και στον ρωσικό.
Οταν έφυγε, αυτές οι διενέξεις τελείωσαν. Ηταν ένα σημείο καμπής. Το κόμμα απέκτησε πολλά νέα μέλη, προσελκύσαμε πολύ κόσμο από τη Δυτική Γερμανία, σε βαθμό που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν.
● Ωστόσο η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα. Πώς μπορούν οι προοδευτικοί άνθρωποι να απαντήσουν σε αυτό;
Οντως, αν δει κανείς συνολικότερα το πράγμα, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία είναι πολύ άσχημο. Ζούμε μια σχεδόν φασιστική κατάσταση που θυμίζει την περίοδο πριν από την άνοδο του Χίτλερ. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούσαν να κυβερνήσουν, σαν να μπλόκαραν τους εαυτούς τους. Οπότε, επωφελήθηκε η Ακροδεξιά. Οταν όμως είναι όλα μαύρα, υπάρχει κάποιο φως και νομίζω ότι εμείς το φέραμε, κυρίως στους νέους ανθρώπους.
● Οπως φαίνεται, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι θα μακροημερεύσει αυτός ο «μεγάλος συνασπισμός»;
Δεν είναι σαφές. Ο Μερτς μάς εξέπληξε. Μέχρι την εκλογή της Μέρκελ πριν από 20 χρόνια, οπότε παραμερίστηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ήταν ηγετική φυσιογνωμία μεταξύ των ακραίων νεοφιλελεύθερων. Τώρα έχει επιστρέψει κι ενώ ήταν πάντα υπέρ της λιτότητας, υποβάλλει στη Βουλή ένα πακέτο δαπανών 600 δισ. ευρώ. Από τη μια είναι καλό, γιατί οι δρόμοι, τα τρένα, τα σχολεία και άλλα είναι υπό κατάρρευση στη Γερμανία.
Η Μέρκελ δεν επέβαλε λιτότητα μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία. Ομως το φρένο του χρέους χαλαρώνει μόνο για τους εξοπλισμούς, τις υποδομές και την κλιματική αλλαγή. Τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, η Υγεία και η Παιδεία, μένουν εκτός. Πρόκειται για έναν κόφτη της δημοκρατίας, διότι κάτι τέτοιες ενέργειες στρέφουν τον κόσμο στην άκρα Δεξιά. Φοβάμαι ότι σε τέσσερα χρόνια δεξιοί και ακροδεξιοί θα συγκυβερνήσουν στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά το 1935.
● Γιατί ενώ τα κόμματα της ριζοσπαστικής ή λιγότερο ριζοσπαστικής Αριστεράς μιλούν για τα κοινωνικά ζητήματα, τελικά αυτή που κερδίζει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι η άκρα Δεξιά;
Νομίζω πως πρόκειται για ένα συνολικό πρόβλημα της δημοκρατίας, γιατί όταν ο κόσμος χάνει την ελπίδα, τότε στρέφεται στην Ακροδεξιά η οποία το μόνο που λέει είναι πως θα διώξουμε τους μετανάστες, τους ξένους εργάτες και τα συναφή. Η Αριστερά, αλλά και η σοσιαλδημοκρατία οφείλουν να ξαναδώσουν ελπίδα στον κόσμο. Η Ακροδεξιά άρχισε να ανεβαίνει από τότε που ο νεοφιλελευθερισμός κυριάρχησε στη Γερμανία και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
● Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της Αριστεράς είναι συχνά απορροφημένα στα εσωτερικά τους προβλήματα. Θα είχατε κάποιο μήνυμα ή συμβουλή να μεταφέρετε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για παράδειγμα, που έζησε δύο διασπάσεις μέσα σε έναν χρόνο;
Θα ήμουν πάρα πολύ επιφυλακτικός ως προς το να δώσω συμβουλές σε Ελληνες, γιατί αυτό που έκανε η συντηρητική κυβέρνηση της Μέρκελ στην Ελλάδα ήταν πραγματικά απαίσιο. Θα έλεγα μόνο «να είστε κοντά στον κόσμο». Αν θέλουμε να έχουμε την εξουσία για να αλλάξουμε στα αλήθεια τα πράγματα, είναι κρίσιμο να έχουμε στενή επαφή με τον κόσμο και όχι απλώς να βρισκόμαστε στη Βουλή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας