Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
20.1° 16.7°
1 BF
61%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.8° 14.4°
1 BF
75%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.0°
4 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 13.2°
2 BF
97%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
36%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.8° 23.3°
5 BF
33%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 16.0°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 15.3°
3 BF
42%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
64%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
2 BF
88%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.3°
1 BF
85%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.6° 13.6°
2 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.6° 12.6°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
Πολεμικό πλοίο της Φινλανδίας στη Βαλτική θάλασσα | AP Photo/Michal Dyjuk

Στο μάτι των Βαλτικών χωρών η ρωσική ηλεκτροδότηση και ο σκιώδης στόλος της

Ιστορική μέρα για χώρες της Βαλτικής καθώς αποσυνδέονται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτροδότησης • Έρχονται νόμοι για την κατάσχεση πλοίων του ρωσικού σκιώδους στόλου.

Μια σειρά «επιθετικών» μέτρων λαμβάνουν οι χώρες της Βαλτικής ενάντια στη Ρωσία στοχεύοντας στον «σκιώδη στόλο» της καθώς και το ρωσικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. 

Με δύο διαφορετικά ρεπορτάζ του, το Politico αναφέρει πως η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία σκέφτονται να αξιοποιήσουν το διεθνές δίκαιο για να κατάσχουν πλοία του ρωσικού σκιώδους στόλου επικαλούμενοι περιβαλλοντικούς ή πειρατικούς λόγους.

Αν δεν καρποφορήσει η αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου, οι συγκεκριμένες χώρες είναι έτοιμες να συντάξουν από κοινού νέους εθνικούς νόμους για να κατάσχουν πλοία με περισσότερες αφορμές.

Ο στόχος είναι να περιορίσουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, το οποίο διακινείται μέσω πλοίων με απροσδιόριστους ιδιοκτήτες από χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία (σκιώδης στόλος) καθώς και να βρουν μια λύση στις «δολιοφθορές» με τα κομμένα καλώδια στην Βαλτική Θάλασσα, τα οποία ισχυρίζονται πως προκύπτουν από τον συγκεκριμένο στόλο.

«Περίπου το 50% του εμπορίου ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης περνά από το Κόλπο της Φινλανδίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσαχκνά.

«Υπάρχουν οι περιβαλλοντικές απειλές, υπάρχουν οι επιθέσεις που έχουμε δεχτεί κατά της υποθαλάσσιας υποδομής μας», πρόσθεσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ.

Η Βαλτική Θάλασσα αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για το εμπόριο πετρελαίου της Μόσχας, καθώς το 2024 348 πλοία του σκιώδους στόλου, που αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, αναχώρησαν από τα λιμάνια της Βαλτικής, αριθμός που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του ετήσιου προϋπολογισμού άμυνας της Μόσχας, σημειώνει το Politico.

Αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Παράλληλα, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έλαβαν μια ιστορική πρωτοβουλία ηλεκτρικής «απεξάρτησης» από τη Ρωσία, καθώς από το Σάββατο (8/2) άρχισαν να αποσυνδέονται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και να εντάσσονται στο δίκτυο της ΕΕ.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να φορτίσουν τις συσκευές τους, να εφοδιαστούν με τρόφιμα και νερό και να προετοιμαστούν σαν να προβλέπεται κακοκαιρία.

Ένα γιγάντιο, ειδικά κατασκευασμένο ρολόι, θα μετρήσει αντίστροφα τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν από τη μετάβαση σε μια τελετή ορόσημο στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας την Κυριακή, στην οποία θα παρευρεθεί η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια, τα τρία κράτη θα απομακρυνθούν επίσημα από το δίκτυο με το οποίο έχουν συνδεθεί με τη Ρωσία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το λεγόμενο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας Brell – αρκτικόλεξο από τις χώρες Λευκορωσία, Ρωσία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία – ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα και θεωρείται από καιρό ως ευάλωτο σημείο για τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που είναι τώρα μέλη του ΝΑΤΟ.

Αν και κανένα από αυτά τα κράτη δεν έχουν αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία από το 2022, η σύνδεσή τους με το δίκτυο Brell τα άφησε εξαρτημένα από τη Μόσχα για τη ροή ενέργειας.

Μετά την αποσύνδεση το πρωί του Σαββάτου, οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν δοκιμές συχνότητας πριν ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό δίκτυο μέσω Πολωνίας την Κυριακή.

«Καταργούμε τώρα τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ως εργαλείο γεωπολιτικού εκβιασμού», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας, Ζυγιμάντας Βαϊτσιούνας.

«Είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών για περισσότερα από 10 χρόνια ή 20 χρόνια, για να μειωθεί αυτή η ενεργειακή εξάρτηση», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ντέιβιντ Σμιθ της Βαλτικής Ερευνητικής Μονάδας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

«Όταν τα κράτη της Βαλτικής εντάχθηκαν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όλοι μιλούσαν ότι είναι ένα ενεργειακό νησί που εξακολουθούσε να εξαρτάται από αυτό το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία», είπε ο Σμιθ. «Αυτό έχει σπάσει εντελώς τώρα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο μάτι των Βαλτικών χωρών η ρωσική ηλεκτροδότηση και ο σκιώδης στόλος της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας