ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το ενδεχόμενο αναστολής του επίσημου πολιτικού διαλόγου της Ε.Ε. με το Ισραήλ ενέταξε στην ατζέντα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέ Μπορέλ.

Η πρόταση βασίζεται στη Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ, η οποία περιέχει νομικά δεσμευτικές διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πρόκειται, πρώτα απ’ όλα, για ένα πολιτικό μήνυμα ότι κάτι στη σχέση δεν πάει καλά», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η αναστολή του πολιτικού διαλόγου χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για να αποφασιστεί. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το σχέδιο θα αποτύχει, δεδομένων των έντονων διαιρέσεων σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Αλλά η αναστολή, από μόνη της, δεν είναι ο πραγματικός στόχος του Μπορέλ, του οποίου η θητεία πλησιάζει σύντομα στο τέλος της. Αυτό που σκοπεύει να κάνει ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, υπέδειξε ο αξιωματούχος της Ε.Ε., είναι να υποχρεώσει τις πρωτεύουσες να δηλώσουν με σαφήνεια τη θέση τους για την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά του Ισραήλ.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ισπανία και η Ιρλανδία συνέταξαν κοινή επιστολή με την οποία ζητούσαν την «επείγουσα αναθεώρηση» της συμφωνίας υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει προκαλέσει η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση Ισπανίας και Ιρλανδίας συνάντησε την έντονη αντίσταση χωρών όπως η Γερμανία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, που θεωρούνται από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Ισραήλ στο μπλοκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την αγνόησε σε μεγάλο βαθμό. Ο Μπορέλ όμως όχι.