Λευκωσία, ανταπόκριση
Με κάθοδο των υπουργών Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων στην Κύπρο θα σημαδευτεί ο Νοέμβριος, μήνας ο οποίος θεωρείται κλειδί για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Είναι σαφές ότι η κάθοδος του Αμερικανού Τζον Κέρι στις 14 Νοεμβρίου, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στις 17 του ίδιου μήνα, αλλά και του Βρετανού συναδέλφου του Φίλιπ Χάμοντ (όπως και του Ρώσου Σεργκέι Λαβρόφ στις αρχές Δεκεμβρίου) έχει άμεση σχέση με το Κυπριακό.
Κοινός στόχος όλων η ώθηση της διαδικασίας στο Κυπριακό προς τα εμπρός σε μια περίοδο που, όπως διεφάνη από πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί, παρουσιάζει πισωγύρισμα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.
Την προηγούμενη ημέρα, 13 Νοεμβρίου, ο Τζον Κέρι θα βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ στις 15 στην Τουρκία, όπου θα συνοδεύει τον πρόεδρο Ομπάμα.
Πιθανότατα στις 19 Νοεμβρίου στη Λευκωσία θα βρεθεί ο Βρετανός ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είχε την ευκαιρία πρόσφατα να τα πει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, καθώς και με τον Μουσταφά Ακιντζί τηλεφωνικά.
Να σημειώσουμε ότι θα προηγηθεί στις αρχές Νοεμβρίου η επίσκεψη του προέδρου της Αυστρίας.
