Καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να κερδίζει ακόμα περισσότερο «έδαφος» στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά τώρα για το «νικηφόρο σχέδιο» του Κιέβου, το οποίο –όπως ισχυρίζεται– εξαρτάται πλέον από τις γρήγορες αποφάσεις των συμμάχων.
Ρίχνοντας, λοιπόν, ξανά το μπαλάκι στους δυτικούς συμμάχους του, ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνει ουσιαστικά ακόμα μια έκκληση βοήθειας προς τη Δύση να συνδράμουν το Κίεβο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
«Ολόκληρο το σχέδιο βασίζεται στις γρήγορες αποφάσεις των εταίρων μας. Το σχέδιο βασίζεται σε αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν χώρα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και στη μη καθυστέρηση αυτών των διαδικασιών», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Ζελένσκι μίλησε και για τη σημασία που έχει ο ρόλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο σχέδιο για τη νίκη, το οποίο, όπως είπε, θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες όταν συναντηθούν στις 26 του μηνός στην Ουάσιγκτον. «Οι περισσότερες από τις αποφάσεις του σχεδίου εξαρτώνται συγκεκριμένα από αυτόν (Μπάιντεν). Και από άλλους συμμάχους επίσης, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που εξαρτώνται από την καλή πίστη και τη στήριξη των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι έχει δώσει λίγα μόνο στοιχεία ως προς το περιεχόμενό του του σχεδίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπεύει να δημιουργήσει όρους που θα είναι αποδεκτοί για την Ουκρανία ύστερα από 2,5 και πλέον χρόνια πολέμου. Πρόκειται να το παρουσιάσει στον Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, καθώς και να απευθυνθεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ερχόμενη Τρίτη.
→ Κατά τη συνάντηση Ζελένσκι - φον ντερ Λάιεν, ανακοινώθηκε ευρωπαϊκό δάνειο ύψους 35 δισ. στην Ουκρανία από τα ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία.
Απορρίπτει η Μόσχα, προειδοποιεί για Λευκορωσία
Από την πλευρά της, η Μόσχα απέρριψε το «σχέδιο νίκης» που κατήρτισε ο Ουκρανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντάς το ως τέχνασμα και τονίζοντας ότι δεν έχει σχέση με την αναζήτηση λύσης για τον πόλεμο.
«Μόνος στόχος είναι (…) να αποτρέψει την κατάρρευση του αντιρωσικού συνασπισμού και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την εξεύρεση πολιτικής και διπλωματικής λύσης στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Δύση θα πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει όπλα την Ουκρανία και να χορηγεί «τρομοκρατική δραστηριότητα», εάν επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα πως επιδιώκει σοβαρά τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσθεσε ότι καμία πρωτοβουλία που έχει στόχο την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης δεν έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Παράλληλα, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για την –όπως τη χαρακτήρισε– ολοένα και πιο «προκλητική» δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξουν απόπειρες κλιμάκωσης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποίησε τη Δύση και την Ουκρανία για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Κίεβο κινηθεί κατά του στενού συμμάχου της Ρωσίας.
→ Όσο για το Κουρσκ στο οποίο εισέβαλε στις 6 Αυγούστου ο ουκρανικός στρατός, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής «εγκαίρως», χωρίς πάντως να το προσδιορίσει χρονικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας