Η βάση του ΝΑΤΟ στη γερμανική πόλη Γκάιλενκίρχεν αύξησε το επίπεδο ασφαλείας της «βάσει πληροφοριών για την ύπαρξη ενδεχόμενης απειλής».
«Όλοι οι μη απαραίτητοι εργαζόμενοι έχουν σταλεί σπίτια τους ως προληπτικό μέτρο», πρόσθετε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη στρατιωτική βάση στην πλατφόρμα Χ, χωρίς ωστόσο να δίνονται άλλες διευκρινίσεις. «Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστη προτεραιότητα. Οι επιχειρήσεις (στη βάση) θα συνεχιστούν κανονικά».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle επικαλούμενη εκπρόσωπο της βάσης το επίπεδο συναγερμού φέρει την κωδική ονομασία “Charlie” που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ όταν έχει υπάρξει περιστατικό ή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την πιθανότητα τρομοκρατικής δράσης κατά της Συμμαχίας. Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το επίπεδο απειλής, παρά μόνο διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε περιστατικό σε άλλη βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, αυτή τη φορά στην Κολωνία όπου επίσης σταθμεύει ο στόλος των αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS, προκαλώντας το προσωρινό της κλείσιμο.
Οι αρχές ερευνούσαν πιθανή δολιοφθορά στην παροχή νερού. Τελικά οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι το νερό της βρύσης δεν είχε μολυνθεί, επεσήμαναν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Μπούντεσβερ).
Την ίδια ημέρα στη βάση στο Γκάιλενκίρχεν αναφέρθηκε απόπειρα διείσδυσης, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν εκτενείς έρευνες σε όλους τους χώρους.
Το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για μια εκστρατεία εχθρικών ενεργειών από τη Ρωσία, όπως κυβερνοεπιθέσεις και ενέργειες δολιοφθοράς.
