Η πρόσφατη παραίτηση του Πολ Ντανς από επικεφαλής του Project 2025 ήταν η κορωνίδα μιας διαμάχης που υπέβοσκε επί μήνες ανάμεσα στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ και τους Δημοκρατικούς. Πήρε διαστάσεις πολεμικής με τη δυναμική που αποκτά η καμπάνια της Κάμαλα Χάρις συμπαρασύροντας επικρίσεις ακόμη και από Ρεπουμπλικανούς και αναγκάζοντας τον Τραμπ να δηλώσει επανειλημμένα «απεταξάμην» γι’ αυτό το διαβόητο ακροδεξιό «πρόγραμμα μεταβατικής διακυβέρνησης».
Το Σχέδιο 2025 εκπονήθηκε από το ίδρυμα Heritage, από τις πλέον επιδραστικές αμερικανικές δεξαμενές συντηρητικής σκέψης, με τη συνδρομή 110 δεξιών οργανώσεων. Σύμφωνα με το NBC σχεδόν οι μισές από αυτές έχουν λάβει μαύρο χρήμα από το δίκτυο του μεγαλοχρηματοδότη Λέοναρντ Λίο, ενώ τουλάχιστον επτά περιλαμβάνονται στη λίστα των οργανώσεων μίσους του έγκριτου Κέντρου SPLC, που μελετά τον εξτρεμισμό στις ΗΠΑ.
Οι 920 σελίδες του αποτελούν έναν οδικό χάρτη των «απαιτούμενων» μεταρρυθμίσεων των πρώτων 6 μηνών της νέας ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης εάν στις 4 Νοεμβρίου κερδίσει ο Τραμπ. Βρίθοντας θρησκευτικών αναφορών έχει για επίκεντρο τέσσερις άξονες: διάλυση της δημόσιας διοίκησης και ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, «προάσπιση της κυριαρχίας και των συνόρων του έθνους», αποκατάσταση της οικογένειας ως ακρογωνιαίου λίθου της αμερικανικής ζωής και εγγύηση των «εκ του Θεού εκπορευόμενων δικαιωμάτων των Αμερικανών να ζουν ελεύθερα».
Ανάμεσα στα πολλά άλλα, προτείνει την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ώστε να μπορούν να αντικατασταθούν με πολιτικά φίλα προσκείμενους διορισμένους: μάλιστα το Project 2025 έχει μια λίστα κάπου 20.000 «έμπειρων συντηρητικών» που θα μπορούσαν να προσληφθούν στελεχώνοντας τον νέο δημόσιο τομέα του Τραμπ.
Προκρίνει να τεθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες υπό τον απόλυτο έλεγχο του Λευκού Οίκου επιβάλλοντας συγχρόνως αυστηρές περικοπές δαπανών, κατάργηση υπουργείων όπως του Παιδείας και συρρίκνωση υπηρεσιών (ανάμεσά τους και του FBI).
Προτάσσει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις κατά μεταναστών, άρση των μέτρων προσωρινής προστασίας προσφύγων από μη ασφαλείς χώρες, πρόγραμμα μαζικών απελάσεων και αύξηση της χρηματοδότησης για το τείχος με το Μεξικό.
Προτείνει την ανατροπή των περιβαλλοντικών κανονισμών που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλώντας τον επόμενο πρόεδρο «να σταματήσει τον πόλεμο κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».
Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του είναι και το κεφάλαιο για την Εργασία που ξεκινά με μια θρησκευτική «δήλωση αποστολής», όπως γράφει η Guardian, αναφέροντας πως «Η ιουδαιοχριστιανική παράδοση αναγνώριζε πάντα την καρποφόρα εργασία ως αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ως υπηρεσία προς τον Θεό, τον πλησίον και την οικογένεια». Για να προτείνει μετά περικοπές μισθών εκατομμυρίων εργαζόμενων, επιβολή πρόσθετων περιορισμών για την ίδρυση και λειτουργία των συνδικάτων, φτάνοντας μάλιστα να προτείνει να εξετάσει το Κογκρέσο την πιθανή κατάργηση όλων των συνδικάτων στον δημόσιο τομέα.
Και όπως κάθε καλή ακροδεξιά ατζέντα κηρύσσει τον πόλεμο σε κάθε τι που θεωρεί woke κουλτούρα. Απαιτεί την απόσυρση από την αγορά του αντισυλληπτικού χαπιού της επόμενης ημέρας και την απαγόρευση της διάθεσής του ακόμη και ηλεκτρονικά. Προτρέπει τα αρμόδια υπουργεία «να διατηρήσουν έναν βιβλικά βασισμένο και επιστημονικά ισχυρό κοινωνικό ορισμό του γάμου και της οικογένειας και τη βιολογική δυαδική έννοια του φύλου». Απαιτεί την απάλειψη από ομοσπονδιακούς νόμους και κανονισμούς όρων όπως «σεξουαλικός προσανατολισμός», «ισότητα φύλου», «άμβλωση» ή «αναπαραγωγικά δικαιώματα». Επιτάσσει την κατάργηση της Επιτροπής Ισων Ευκαιριών Απασχόλησης όπως και των προγραμμάτων DEI (διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης) χαρακτηρίζοντάς τα μια «διευθύνουσα αριστερή ιδεολογία φύλου και φυλής».
Το Heritage εκδίδει οδικούς χάρτες για τις νέες συντηρητικές κυβερνήσεις ήδη από το 1981, αλλά το Project 2025 είναι τόσο ακραίο που έχει γίνει αποτελεσματικό όπλο στην προεκλογική φαρέτρα των Δημοκρατικών για τον κίνδυνο που αποτελεί για τη χώρα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, αναγκάζοντας τον Τραμπ να το αποκηρύξει. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό και δεν έχει ιδέα ποιος βρίσκεται πίσω του και εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάποιες θέσεις του ενώ άλλες τις χαρακτήρισε «απόλυτα γελοίες».
Αλλά σύμφωνα με το CNN στη συγγραφή του Project 2025 συμμετείχαν τουλάχιστον 140 πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ είτε άμεσα είτε μέσα από υπερσυντηρητικές οργανώσεις, όπου μετέχουν ανάμεσά τους έξι πρώην υπουργοί και τέσσερις πρώην πρεσβευτές του. Επίσης από τον μακρύ κατάλογο ξεχωρίζουν ο Μαρκ Μίντοους, πρώην προσωπάρχης του Τραμπ, ο Τομ Χόμαν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων, ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο. Ο δε βασικός σύμβουλος του Σχεδίου 2025 Τζον ΜακΕντι (επίσης πρώην συνεργάτης του Τραμπ) έχει δηλώσει πως με την καμπάνια του πρώην προέδρου «σχεδιάζουμε να ενσωματώσουμε πολλή από τη δουλειά μας».
Οσο ο Τραμπ αρνείται την αλήθεια, το ίδρυμα Heritage περηφανεύεται που στην προεδρική θητεία του υιοθέτησε το 75% των προτάσεών του. Και δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστέψει κανείς πως δεν θα κάνει το ίδιο σε ενδεχόμενη νέα προεδρία του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας