Η πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης στη Βρετανία έρχεται μετά την ιστορική νίκη των Εργατικών στις εκλογές της Πέμπτης, που έφερε τον Κιρ Στάρμερ στην πρωθυπουργία και το κόμμα των Τόρις σε κατάσταση διάλυσης.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει το υπουργικό του συμβούλιο για να δώσει μια πρώτη κατεύθυνση για την περίοδο διακυβέρνησης, η οποία, σε πρώτη φάση, δείχνει εξαιρετικά άνετη, καθώς οι Εργατικοί έχουν μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι Εργατικοί κερδίζουν 412 έδρες, με τους Τόρις να έχουν 121 (η χειρότερη επίδοση στην ιστορία του Συντηρητικού κόμματος). Οι Φιλελεύθεροι έπιασαν ιστορικά υψηλό 71 εδρών, το Σκοτσέζικο Εθνικό κόμμα 9, το Reform 5 και οι Πράσινοι 4.
Ανάμεσα στα κορυφαία μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου βρίσκουμε την Ρέιτσελ Ριβς, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, η Άντζελα Ρέινερ είναι η νέα αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο Ντέιβιντ Λάμι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, o Τζον Χίλι υπουργός Άμυνας και η Ιβέτ Κούπερ υπουργός Εσωτερικών, με χαρτοφυλάκιο μεταξύ άλλων την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνόμευση.
Ήδη ο νέος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Ντέιβιντ Λάμι είναι απόγονος σκλάβων, φίλος του Μπαράκ Ομπάμα κι έχει ως δόγμα τον «προοδευτικό ρεαλισμό».
Ο 51χρονος δικηγόρος ήταν ο αρμόδιος του Εργατικού Κόμματος για τα διεθνή θέματα εδώ και δύο χρόνια και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 επισκέψεις στο εξωτερικό, προωθώντας το δικό του όραμα για τη βρετανική διπλωματία, σύμφωνα με ένα δόγμα που αποκαλεί «προοδευτικό ρεαλισμό». Συνδυάζει έτσι την πραγματιστική προσέγγιση που ακολουθούσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Έρνεστ Μπέβιν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 με τον ηθικό ιδεαλισμό του Ρόμπιν Κουκ, τη δεκαετία του 1990. Ο πρώτος συμμετείχε στην ίδρυση του ΝΑΤΟ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ ο δεύτερος επέβλεψε τις επιτυχημένες επεμβάσεις στο Κόσοβο και τη Σιέρα Λεόνε, για να εγκαταλείψει την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ λόγω της επέμβασης στο Ιράκ.
Σε μια, ακόμη, σημαντική εξέλιξη, το αντιμεταναστευτικό «σχέδιο Ρουάντα» που είχε φέρει σοβαρές αναταράξεις και στην κυβέρνηση Σούνακ, αποτελεί παρελθόν, καθώς, σύμφωνα με την Telegraph, ο Κιρ Στάρμερ έβαλε ήδη ταφόπλακα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης των Τόρις περιλάμβανε απέλαση μεταναστών που θα έφταναν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα.
Ο Στάρμερ είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το σχέδιο του Συντηρητικού κόμματος να στέλνονται οι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Καθώς όμως το μεταναστευτικό ήταν από τα βασικά ζητήματα αυτών των εκλογών, εκτιμάται ότι θα βρεθεί και ο ίδιος υπό πίεση, ώστε να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν από τη Γαλλία, διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας