Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
34.5° 32.2°
3 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
34.3° 30.7°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 34.0°
3 BF
36%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
45%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.5° 31.9°
4 BF
48%
Βέροια
Αίθριος καιρός
31°C
33.0° 29.6°
0 BF
49%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.4° 27.9°
2 BF
35%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
34.6° 34.6°
2 BF
26%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
32.7° 29.8°
4 BF
66%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 30.9°
4 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 28.8°
5 BF
51%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 30.1°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
58%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.6° 32.3°
2 BF
38%
Λαμία
Αίθριος καιρός
33°C
33.3° 31.7°
2 BF
44%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.8° 29.9°
4 BF
56%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.8° 32.7°
2 BF
30%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.3° 32.1°
2 BF
44%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
32.2° 30.3°
3 BF
64%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 31.7°
2 BF
30%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
Ευρωεκλογές, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η επικεφαλής υποψήφια του ΕΛΚ για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής | AP Photo/Harry Nakos

«Παζάρι» στις Βρυξέλλες για κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το βράδυ της Δευτέρας ξεκινάει στη βελγική πρωτεύουσα η άτυπη σύνοδος κορυφής των «27», με θέμα την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και την επιλογή των προσώπων για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα υπηρετήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η συνάντηση έχει οριστεί να αρχίσει στις 7 το βράδυ, με σκοπό να οριστούν οι πρόεδροι της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, αλλά και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. Το παζάρι για το ποιος θα διεκδικήσει και τελικά θα λάβει μία από αυτές τις θέσεις έχει ξεκινήσει ήδη πολύ καιρό πριν από τις ευρωεκλογές, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο επίκεντρο, καθώς διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ και, βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, η απόφαση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της Ένωσης όσον αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος της χώρας, το φύλο και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Ο άγραφος κανόνας θέλει την πολιτική ομάδα που έρχεται πρώτη στις ευρωεκλογές να διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής.

Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα, καθώς εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί τη στήριξη ακροδεξιών κομμάτων, όπως αυτό της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, ή του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει επικριθεί για μη τήρηση βασικών κανόνων της Ε.Ε.

Κάθε πολιτική οικογένεια, αφού μέτρησε τις ψήφους της (ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι), θα διαπραγματευτεί τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. 

AP Photo/Virginia Mayo

Τι διεκδικούν τα ευρωπαϊκά κόμματα

H μεγαλύτερη χώρα υπό την ηγεσία του ΕΛΚ είναι η Πολωνία. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα υπερασπιστούν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την Κυριάκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι στην άτυπη σύνοδο θα κλείσουν τελικά τα πρόσωπα για τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης. Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, εντολή διαπραγμάτευσης έχουν λάβει ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση της άτυπης συνόδου κορυφής, κατά την οποία θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της επόμενης νομοθετικής περιόδου, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να αποχωρήσει από την αίθουσα για να επιτρέψει οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να συζητήσουν για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συναίνεση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν.

Τα πρόσωπα αυτά είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κόστα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας (για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική) και η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα για δεύτερη θητεία στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Αν υπάρξει πολιτική συμφωνία, αυτή θα επισημοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου.

Πώς εκλέγονται οι επικεφαλής των θεσμών

Με βάση τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. το 55% των χωρών και το 65% του πληθυσμού) και εν συνεχεία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να τον εγκρίνει με μυστική ψηφοφορία.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, η επικύρωση του ορισμού του νέου προέδρου της Επιτροπής απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή 361 ψήφοι σε σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη κατανομή των εδρών, στο Ευρωκοινοβούλιο οι πολιτικές ομάδες λαμβάνουν έδρες ως εξής:

  • Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) 190
  • Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D) 136
  • Renew Europe (Φιλελεύθεροι) 80
  • Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Ρεφορμιστές (ECR) 76
  • Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 58
  • Πράσινοι (Greens) 52
  • Αριστερά (The Left) 39
  • Ανένταχτοι 44
  • Άλλοι 45
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Παζάρι» στις Βρυξέλλες για κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας