Η Εισαγγελία της Καρλσρούης εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης για τον Αφγανό Σουλαϊμάν Α., ο οποίος επιτέθηκε χθες και τραυμάτισε με μαχαίρι έξι άτομα σε κεντρική αγορά του Μανχάιμ – συμπεριλαμβανομένου του γνωστού επικριτή του Ισλάμ Μίχαελ Στούρτσενμπέργκερ.
Σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ο αστυνομικός, ο οποίος, στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τον δράστη, δέχθηκε χτυπήματα με μαχαίρι στην πλάτη και στον λαιμό. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ασαφή, κύκλοι ισλαμιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πανηγυρίζουν ωστόσο το χτύπημα «στην καρδιά» της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, ο Στουρτσενμπέργκερ, αρχικός στόχος του δράστη, υπεβλήθη χθες σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και αναρρώνει κανονικά, ενώ ο αστυνομικός που προσπάθησε να τον προστατεύσει έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα και οι γιατροί περιγράφουν την κατάστασή του ως «εξαιρετικά κρίσιμη». Οι υπόλοιποι τραυματίες είναι άνδρες 25 έως 29 ετών, ανάμεσά τους τρεις Γερμανοί, ένας Γερμανοκαζάκος και ένας Ιρακινός.
Οι αστυνομικές αρχές δυσκολεύθηκαν να ταυτοποιήσουν τον δράστη, καθώς δεν έφερε ταυτότητα και η έρευνα σχετικά με τα κίνητρά του παραμένει σε αρχικό στάδιο, με τον 25χρονο Αφγανό να μην είναι ακόμη σε θέση να δώσει κατάθεση.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης, ένας άλλος αστυνομικός που τον πυροβόλησε προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσει, τραυματίστηκε και έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
► Σήμερα ωστόσο τον γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο στην πλατφόρμα «TikTok», με τον γνωστό ισλαμιστή «Imam Meta» να πανηγυρίζει για την επίθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, ο συγκεκριμένος χρήστης του TikTok είναι γνωστός στις αρχές, καθώς κηρύττει συχνά το μίσος εναντίον όσων δεν είναι μουσουλμάνοι, απειλεί να σκοτώσει γνωστούς πρώην μουσουλμάνους, επιτίθεται στο κράτος του Ισραήλ και προσβάλλει κεμαλιστές Τούρκους. «Η εξύμνηση της δολοφονικής επίθεσης είναι αηδιαστική και απάνθρωπη. Όποιος το κάνει αυτό, θα πρέπει να διώκεται στον μέγιστο βαθμό του ποινικού δικαίου», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν ήδη την σχετική έρευνα.
