Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τον Ιούλιο ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Βρετανός πρωθυπουργός, με τη σχετική φημολογία να κυκλοφορεί από το πρωί, καθώς μέλη της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ ακύρωσαν εκδηλώσεις, ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς επισήμως να διαψεύδονται ή να επιβεβαιώνονται τα σενάρια.
Το πρωθυπουργικό διάγγελμα πραγματοποιήθηκε κάτω από καταρρακτώδη βροχή έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, με τον Σούνακ να σημειώνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Βρετανία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο δύσκολες καταστάσεις από τον Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Απευθυνόμενος στους Βρετανούς τόνισε μεταξύ άλλων: «Ήρθα στην πρωθυπουργία για να αποκαταστήσω οικονομική σταθερότητα. (...) Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μας προχωρά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να καταλήξει: «Το θέμα είναι ποιον εμπιστεύεστε».
Ο Σούνακ είπε ακόμη ότι το δίλημμα για τους Βρετανούς έχει να κάνει με έναν πολιτικό που ξέρουν και με έναν πολιτικό που είναι αναξιόπιστος σε μια σαφή αναφορά στον ηγέτη των Εργατικών, που προηγούνται στις δημοκοπήσεις, Κιρ Στάρμερ, λέγοντας : «Δεν μπορώ να πω το ίδιο πράγμα για το Εργατικό Κόμμα γιατί δεν ξέρω τι προσφέρουν. Και η αλήθεια είναι ότι ούτε εσείς ξέρετε. Και αυτό γιατί δεν έχουν κανένα σχέδιο. Δεν υπάρχει τολμηρή δράση. Και ως αποτέλεσμα το μέλλον μπορεί να είναι μόνο αβέβαιο μαζί τους».
Ο Σούνακ επέλεξε να ανακοινώσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τη μέρα που η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), επιβραδύνθηκε στο 2,3% τον Απρίλιο, από 3,2% τον Μάρτιο, έχοντας επιστρέψει κατά τον πρωθυπουργό, σε «φυσιολογικά» επίπεδα, ενώ και η παράτυπη μετανάστευση δείχνει μειωμένη από τη αντίστοιχη περσινή περίοδο, αν και η αντιπολίτευση που προηγείται δημοσκοπικά, έχει διαφορετική άποψη.
Μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός πήγε στον Βασιλιά Κάρολο να λάβει την επίσημη εντολή. Έτσι, ξεκινά και τυπικά μία σύντομη προεκλογική διαδικασία.
Πολιτικοί συντάκτες του εθνικού τύπου μεταδίδουν πως αντάρτες των Τόρις άρχισαν να στέλνουν επιστολές όπου ζητούν ψήφο δυσπιστίας στο Ρίσι Σουνάκ, μετά από αναφορές για επικείμενη ανακοίνωση γενικών εκλογών. Κατά τη δημοσιογράφο της Δημόσιας Τηλεόρασης, είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο Σούνακ δεν είναι αρκετά δυνατός να τους οδηγήσει σε εκλογές και θέλουν αλλαγή ηγεσίας.
Όπως έχουν οι δημοσκοπήσεις επί του παρόντος, το Συντηρητικό κόμμα συγκεντρώνει 22,9% και 85 έδρες, ενώ οι Εργατικοί που εμφανίζονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών, έχουν 43,4% και 472 έδρες.
Στάρμερ: Με τις εκλογές του Ιουλίου θα μπει τέλος στο "χάος"
Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου θα δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να βάλει τέλος στο «χάος» της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ, δήλωσε απόψε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.
«Ό,τι και να ειπωθεί, ό,τι κι αν γίνει, αυτές οι εκλογές αφορούν την ευκαιρία για αλλαγή», είπε ο Στάρμερ μιλώντας σε υποστηρικτές τους, αφού ο Σούνακ προκήρυξε εκλογές για τις 4 Ιουλίου. «Η ψήφος στους Εργατικούς είναι ψήφος υπέρ της σταθερότητας, οικονομικής και πολιτικής, πολιτικών που δεν θα επιβαρύνουν τη ζωή όλων μας. Μια ψήφος για να σταματήσουμε το χάος. Είναι καιρός για αλλαγή», πρόσθεσε.
Ο Στάρμερ διαβεβαίωσε ότι οι Εργατικοί έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Βρετανίας, με το οποίο θα φέρουν οικονομική σταθερότητα, θα περιορίσουν τον χρόνο αναμονής στις υπηρεσίες υγείας, θα ασφαλίσουν τα εθνικά σύνορα και θα μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών αυτών αφού φέρεται να προηγείται κατά 20 μονάδες των Συντηρητικών, κατά μέσο όρο. Μια σύνθεση των δημοσκοπήσεων από το Politico δίνει στο κεντροαριστερό κόμμα 44% στην πρόθεση ψήφου, έναντι μόλις 23% για τους Συντηρητικούς που κυβερνούν τη χώρα εδώ και 14 χρόνια.
Το εθνικιστικό κόμμα Reform UK που ίδρυσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο υπέρμαχος του Brexit, φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 12%, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να στερήσει πολύτιμες έδρες από τους Συντηρητικούς.
Μια άλλη δημοσκόπηση της YouGov που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι το 71% των Βρετανών αποδοκιμάζει τον Σούνακ. Μόλις το 20% έχει θετική άποψη για τον πρωθυπουργό (οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν άποψη). Για τον Στάρμερ από την άλλη το 34% έχει θετική άποψη και το 51% αρνητική. Γενικότερα, το Εργατικό κόμμα παραμένει δημοφιλέστερο, με 42% θετικές απόψεις έναντι 20% για τους Συντηρητικούς.
Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 έδρες. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Δεκεμβρίου 2019, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον κατέλαβαν 365 έδρες, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία, έναντι 203 για τους Εργατικούς. Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαΐου το Συντηρητικό κόμμα υπέστη βαριές ήττες.
Περίπου 60 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Ιουλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας