Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 23.6°
3 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 21.8°
1 BF
62%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.0°
3 BF
50%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 22.4°
3 BF
61%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 22.3°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
21.2° 20.4°
2 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
43%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.1°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 22.9°
1 BF
52%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 23.8°
6 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
1 BF
28%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 21.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 21.5°
0 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 23.8°
2 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
29.0° 23.8°
0 BF
40%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
25.5° 23.1°
1 BF
89%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο | AP Photo/Peter Dejong, File

Διχασμένη η Ε.Ε. για το αίτημα έκδοσης εντάλματος σύλληψης κατά Νετανιάχου

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σαφώς ότι «όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου»

Αντιμέτωποι με εντάλματα σύλληψης με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενδέχεται να βρεθούν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, αλλά και τρεις ηγέτες της Χαμάς, έπειτα από αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προς αρμόδια δικαστική επιτροπή. Το γεγονός αυτό, κυρίως όσον αφορά του Νετανιάχου και Γκάλαντ, έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ηγέτες χωρών της Ε.Ε. καταδικάζουν την πρόταση του εισαγγελέα, ενώ άλλες επισημαίνουν ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται από όλους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σαφώς ότι «όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου», πράγμα που σημαίνει ότι, αν εκδοθούν τελικά τα εντάλματα, αυτά θα πρέπει να εκτελεστούν αν οι κατηγορούμενοι βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Και πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Χ:

«Σημειώνω την απόφαση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να αιτηθεί για εντάλματα σύλληψης ενώπιον του προδικαστικού τμήματος Ι του ΔΠΔ κατά των Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, Ισμαήλ Χανίγια, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και Γιόαβ Γκάλαντ.

»Η εντολή του ΔΠΔ, ως ανεξάρτητου διεθνούς θεσμού, είναι η δίωξη των σοβαρότερων εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου. Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».

Ποιοι στηρίζουν τον εισαγγελέα του ΔΠΔ

Μετά την ανακοίνωση από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ότι έχει ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων, με διαφορετικό κατηγορητήριο για τους Ισραηλινούς αξιωματούχους και τους Παλαιστίνιους, ηγέτες της Χαμάς, η πρώτη θετική αντίδραση ήρθε από το Βέλγιο.

Η υπουργός Εξωτερικών, Χάντζα Λαχμπίμπ, έγραψε στο Χ: «Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι δράστες».

Ανάλογη ήταν η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας, που επισήμανε ότι τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν σε ισραηλινό και παλαιστινιακό έδαφος «πρέπει να διώκονται ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανεξάρτητα από τους δράστες. Η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή φρικαλεοτήτων και για την εξασφάλιση της ειρήνης».

Και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι «προειδοποιούσε εδώ και πολλούς μήνες για την επιτακτική ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ειδικότερα για τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση». Στην ανακοίνωσή του τονίζει επίσης ότι «η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις».

Ποιοι διαφωνούν

Άλλες χώρες της Ευρώπης είτε σαφώς, είτε εκφράζοντας εν μέρει αντιρρήσεις, διαφωνούν με την κίνηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φάλια, χαρακτήρισε «αποκρουστική και απολύτως απαράδεκτη» την πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ «να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, αν και δήλωσε ότι «σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία του ΔΠΔ», υποστήριξε ότι «το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς της οποίας ο διακηρυγμένος στόχος είναι η εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ αναφέρεται ταυτόχρονα με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους αυτού του ίδιου του κράτους είναι ακατανόητο».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έχει ταχθεί αναφανδόν στο πλευρό του Ισραήλ, όπως και οι ΗΠΑ, συνεχίζοντας να στέλνει όπλα στο Τελ Αβίβ, υποστήριξε ότι η ενέργεια του Καρίμ Χαν «δεν βοηθάει στην παύση των μαχών, στην απελευθέρωση των ομήρων ή στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην επίτευξη προόδου προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός που θέλουμε να δούμε».

Ακόμη και οι ΗΠΑ, που πάντως δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, όπως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του προέδρου Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισαν «εξωφρενικό» το γεγονός ότι ο εισαγγελέα του ΔΠΔ ζητά ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου.

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση, που επίσης στηρίζει το Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι «σέβεται το δικαστήριο, χαιρετίζοντας τη δημιουργία του ως θεμελιώδες επίτευγμα της διεθνούς κοινότητας», αλλά επίκρινε την «ταυτόχρονη αίτηση για εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών της Χαμάς από τη μια πλευρά και δύο Ισραηλινοί αξιωματούχων από την άλλη», λέγοντας ότι «δίνει την εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» των δύο πλευρών. Και εκφράζει την υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Αυτοί που δεν μίλησαν...

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει και παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δηλώνουν ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, επιμένουν σε κάθε ευκαιρία να υποστηρίζουν «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Δήλωση για την ενέργεια του εισαγγελέα του ΔΠΔ δεν έχουν κάνει και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Ιρλανδία. Ωστόσο, αυτές οι χώρες αναμένεται αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, να ανακοινώσουν, μαζί με άλλες χώρες πότε θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διχασμένη η Ε.Ε. για το αίτημα έκδοσης εντάλματος σύλληψης κατά Νετανιάχου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας