Μπορεί η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. (πλην Ουγγαρίας και Πολωνίας) να έδωσε χθες τελική έγκριση στο ακόμα πιο σκληρό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που θα εφαρμοστεί από το 2026 -ποντάροντας ότι θα λειτουργήσει σαν φρένο στην περαιτέρω άνοδο της Ακροδεξιάς εν όψει ευρωεκλογών-, ήδη όμως αρκετά κράτη-μέλη πάνε γι’ άλλα, πολύ χειρότερα. Την όρεξη τους έχουν ανοίξει οι διμερείς αντιπροσφυγικές συμφωνίες της Ιταλίας με την Αλβανία και της Βρετανίας με τη Ρουάντα, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. έχουν κλειστεί βρόμικα ντιλ για ανακοπή της προσφυγικής/μεταναστευτικής ροής με τα καθεστώτα Τυνησίας, Μαυριτανίας και Αιγύπτου. Πρόσφατα οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την παροχή ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στον φτωχοποιημένο Λίβανο, με πρακτικό αντάλλαγμα τη μείωση των παράτυπων αφίξεων στην Ευρώπη όχι μόνο πολιτών της χώρας αλλά και Σύρων προσφύγων που ζουν εκεί.
Το βαρέλι της ξενοφοβίας όμως δεν έχει πάτο, με απότοκο να διαμορφώνεται πλέον μια αποθρασυμένη συμμαχία των προθύμων με μπροστάρισσες τις Τσεχία, Δανία και Αυστρία. Η συμμαχία επιδιώκει σκληροπυρηνικές μεταρρυθμίσεις κατά του δικαιώματος στο άσυλο και ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας οι πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ε.Ε. χωρίς χαρτιά να μεταφέρονται σε επιλεγμένες τρίτες χώρες πριν καν πατήσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Προωθείται, κοινώς, ένα σχέδιο εξωχώριου… μαντρώματος και ανάθεσης των διαδικασιών ασύλου σε κράτη εκτός ευρωπαϊκού μπλοκ, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί με βάση τις τωρινές διατάξεις του νέου Συμφώνου. «Είναι ένας τρόπος να ανοίξουμε κάτι προηγουμένως αδιανόητο, αλλά όλο και πιο αναγκαίο», έλεγε αξιωματούχος της Τσεχίας στην εφημερίδα Hospodářské Noviny, καθώς υπήρξε διαρροή προσχεδίου της επιστολής στον τσεχικό Τύπο.
«Μια τέτοια προσέγγιση υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, χωρών της Βαλτικής και της Ιταλίας», έγραφε ο ενημερωτικός ιστότοπος Euractiv. «Τσεχική Δημοκρατία και Ιταλία είναι μεταξύ όσων θέλουν να προχωρήσουν πέρα από όπου μας πήγε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και θέλουν να βρουν πραγματική λύση για την παράνομη μετανάστευση, την οποία δεν έχουμε ακόμα στην Ευρώπη», έλεγε τη Δευτέρα από τη Ρώμη ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα μετά από επαφές με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι. Τα κόμματά τους εξάλλου ανήκουν στην ακροδεξιά ευρωομάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με την οποία φλερτάρει το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η εκ νέου υποψήφιά του για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Συμφωνούμε ότι για τη διαχείριση της μετανάστευσης η προτεραιότητα είναι να εργαστούμε για την εξωτερικοποίηση - επομένως να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες για να αποτρέπουμε τη ροή αντί να πρέπει να τη διαχειριστούμε», συμπλήρωνε η Μελόνι. Σύμφωνα με τον Φιάλα, στη συμμαχία συμμετέχουν 19 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Υπέρ της εξωτερικοποίησης των διαδικασιών ασύλου έχει ουσιαστικά ταχθεί και η Γερμανίδα Φον ντερ Λάιεν. «Τώρα που ακόμα κι η Γερμανία μιλάει για παρόμοιες λύσεις, κάτι ανήκουστο μόλις πριν από ένα ή δύο χρόνια», τόνιζε στον Euractiv ο Βιτ Νοβότνι, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, «ίσως υπάρχει καλύτερη πιθανότητα να βρεθεί μία ή περισσότερες χώρες» εκτός Ε.Ε. που θα δεχτούν να αναλάβουν τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό της, πάντα με το αζημίωτο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας