Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αυξάνονται τα κρούσματα ξενοφοβίας στη Γερμανία, καθώς μέσα στο σαββατοκύριακο άγνωστοι πυρπόλησαν κατοικημένο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Θουριγγία, αλλά και άλλο κατάλυμα το οποίο ήταν υπό κατασκευή.

Ήταν το δεύτερο περιστατικό πυρπόλησης μέσα σε λίγες ημέρες καθώς την Παρασκευή επίσης άγνωστοι έκαψαν σπίτι στο Άιξφελντ, όπου αναμενόταν ότι θα μεταφέρονταν πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπόντο Ραμέλοφ, μίλησε για άνανδρη επίθεση εναντίον αθώων.

Διαδηλώσεις σε τρεις πόλεις

Ωστόσο δεξιά κινήματα και οργανώσεις πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε πόλεις της Σαξονίας. Στο Ζέμπνιτς, στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας, έπειτα από κάλεσμα του αντιισλαμικού κινήματος Pegida, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 2.500 διαδηλωτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήθελαν να δημιουργήσουν «ένα ζωντανό σύνορο». Η διαδήλωση ήταν ειρηνική μέχρι τέλους.

Το κίνημα «Είμαστε η Γερμανία» (Wir sind Deutschland), επίσης, κάλεσε σε κινητοποιήσεις στην πόλη Πλάουεν κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, σε αυτές μετείχαν περίπου 5.000 άνθρωποι. Τέλος, το Σάββατο το βράδυ περίπου 1.000 άνθρωποι ππραγματοποίησαν «σιωπηλή πορεία» στο Κέμνιτς, όπου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσειότι προτίθεται να δημιουργήσει κατάλυμα για τους πρόσφυγες.

«Χωριστά οι χριστιανοί»

Οι φωνές εναντίον της υποδοχής προσφύγων αυξάνονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία, ενώ και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το συμμαχικό προς το κυβερνών κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, πρότεινε τον θρησκευτικό διαχωρισμό των προσφύγων.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) προτείνουν τον διαχωρισμό των χριστιανών από τους άλλους πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής, διότι, όπω επισήμανε ο αντιπρόεδρός τους και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας «δεν διακρίνονται όλοι οι πρόσφυγες από το πνεύμα της δυτικής ανεκτικότητας».

Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ εξέφρασε φόβους για την ασφάλεια των χριστιανών αιτούντων άσυλο στη χώρα και υποστήριξε πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε ένα ειδικό ασφαλές κατάλυμα στην περίπτωση που αισθάνονται ότι απειλούνται από τους ισλαμιστές.

«Οι χριστιανοί είναι η πιο έντονα διωκόμενη θρησκευτική μειονότητα στον κόσμο», είπε και τόνισε: «Όποιος χριστιανός αισθάνεται ότι απειλείται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων θα πρέπει να έχει το δικαίωμα σε ένα ξεχωριστό κατάλυμα». «Ως χριστιανική δυτική χώρα έχουμε την υποχρέωση να συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους χριστιανούς», κατέληξε.

Η συζήτηση για τον διαχωρισμό των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής βάσει της θρησκείας τους έχει ξεκινήσει, διότι σε κάποια κέντρα σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων, ωστόσο παρά τη σχετική πρόταση της αστυνομίας, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όπως και οι Πράσινοι δεν δέχονται τον διαχωρισμό των προσφύγων βάσει της εθνικότητας και της θρησκείας τους.

Προβληματισμός για την ενσωμάτωση

Πάντως, σχετικός προβληματισμός έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει. Ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Γιοχάνες Καρς ζήτησε από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Γερμανία να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν, λέγοντας πως «οι πρόσφυγες δεν έρχονται μόνο σε μια πλούσια χώρα, αλλά κυρίως σε μια παγκόσμια κοινότητα. Όποιος ακολουθεί τις αξίες της είναι καλοδεχούμενος».

Εκ μέρους των Πρασίνων, η βουλευτής Κλάουντια Ροτ, που ειναι και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Μπούντεσταγκ, κατηγόρησε τους Χριστιανοκοινωνιστές ότι θέλουν να ακολουθήσουν την πολιτική της Ουγγαρίας σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου. «Το CSU προωθεί τον εξορμπανισμό της γερμανικής πολιτικής παροχής ασύλου», είπε, κάνοντας αναφορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Το Σάββατο, επίσης, ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, υποστήριξε πως χρειάζεται χρόνος μέχρι να εξοικειωθούν πρόσφυγες και ντόπιοι με τη νέα κατάσταση. Συνέστησε στους Γερμανούς των ανατολικών κρατιδίων να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά και στους πρόσφυγες να αποδεχτούν τις δημοκρατικές αρχές και αξίες που διέπουν τη γερμανική κοινωνία και οι οποίες «δεν είναι διαπραγματεύσιμες».