Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
21°C
21.9° 19.2°
1 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.4°
1 BF
81%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.0° 17.7°
1 BF
61%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
86%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
88%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
1 BF
77%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
22.2° 17.8°
2 BF
55%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 17.9°
1 BF
56%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
2 BF
49%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
33%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αίθριος καιρός
20°C
21.8° 20.5°
1 BF
66%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 20.8°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
17.2° 14.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
72%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
0 BF
92%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.6° 12.6°
1 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
vmro gordana siljanovska
Η υποψήφια του VMRO για την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα | AP Photo/Boris Grdanoski

Διπλή νίκη για το δεξιό-εθνικιστικό VMRO στη Β. Μακεδονία

Το VMRO-DPMNE και η υποψήφια πρόεδρος Σιλιάνοφσκα έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το δεξιό-εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία.

Ειδικότερα, στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο άνω του 70% των ψήφων, το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 42%, ενώ το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) λαμβάνει ποσοστό μόλις 14,5% και κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τη δεύτερη θέση από το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας. Στην τέταρτη θέση έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το VMRO-DPMNE φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποσπάσει ακόμη και αυτοδυναμία. Ακόμη όμως και αυτό να συμβεί θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση από κοινού με κάποιο αλβανικό κόμμα. Άλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων ακόμη διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο επίσης άνω του 70%, η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα λαμβάνει ποσοστό 64,5%, έναντι ποσοστού 29,5% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι. Με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα αναδεικνύεται νέα πρόεδρος της χώρας.

Η ψήφος διαμαρτυρίας και η Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτικοί αναλυτές έκαναν λόγο για ψήφο διαμαρτυρίας στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, που δείχνουν να φυλλορροούν μετά την αποχώρηση του Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία.

Σημειώνεται ότι το VMRO-DPMNE και η Σιλιάνοφσκα έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας το θέμα «ανοιχτό». Απορρίπτουν, δε, τις αξιώσεις της Σόφιας για συνταγματικές αλλαγές από τα Σκόπια προς αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία ως προϋπόθεση για την άρση του βουλγαρικού βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διπλή νίκη για το δεξιό-εθνικιστικό VMRO στη Β. Μακεδονία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας